Híreink

Változtak a veszélyesáru-szállítás szabályai

2015. július 14.

A január 1-től érvényes veszélyesáru-szállítással kapcsolatos szabályok módosításait kihirdető törvény 2015. július 1-jén lépett hatályba. A módosítások érintik a közúti (ADR), vasúti (RID) és belvízi (ADN) szállítás szabályait is. A 2015. évi LXXXIV. törvény tartalmazza a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szabályokat.


Több fontos változás is történt a korábbi szabályozáshoz képest. A veszélyes áruk köre húsz új UN számmal bővült.

Ami változott:

  • a mentességekre vonatkozó szabályok,
  • a szabályzatok több új fogalommal bővültek
  • több átmeneti rendelkezés határideje lejárt, ami érinti például a folyékony tüzelőanyagokat szállító járműveket is. 

Pontosítások:

  • folyadékok esetében a mennyiség a folyadék mennyiségét jelenti literben, 
  • sűrített gázoknál, adszorbeált gázoknál és nyomás alatti vegyszereknél a mennyiség alatt a névleges űrtartalmat kell literben feltüntetni.

Átmeneti idők:

  • A korábbi ADR átmeneti rendelkezései közül több esetben lejár az átmeneti idő, így például nem használható tovább a korábbi korlátozott mennyiségek jelölése. 
  • 2017. június 30-ig tovább használhatóak azok az ADR 2014. december 31-i előírások szerinti írásbeli utasítások, amelyek nem felelnek meg a fuvarokmányokra vonatkozó ADR 5.4.3. bekezdés szerint a 2015. január 1-től alkalmazandó előírásoknak.

 

Új fogalmak:

  • kármentő nagycsomagolás, 
  • irányítási rendszer radioaktív anyagokhoz, 
  • neutronsugárzás-detektor, 
  • sugárzásérzékelő rendszer. 
  • Változik a kiskonténer, a tartányköpeny, az ömlesztettáru-konténer és az ömlesztett szállítás fogalma is.


Üres tisztítatlan:

Új gyűjtőtételként jelenik meg az üres, tisztítatlan csomagolóeszközök besorolása az UN3509 tétel alá. Eddig a szállítási folyamatban résztvevők általánosan az UN3077 tétel alá sorolták be ezeket a csomagolóeszközöket, függetlenül attól, hogy előtte mit szállítottak benne. 

Jelentős változás, hogy a sugárzás érzékelő rendszerek és a neutronsugárzás-detektorok is veszélyes árunak minősülnek, így ezek is az ADR előírásai alapján szállíthatók. 

Az új szabályok értelmében tizennégy új, különleges előírás lép életbe, tizenhat módosul, hármat törölnek. Módosult az engedményes mennyiségek jelölésére szolgáló EQ jelkép képe, valamint szigorodott az engedményes mennyiségben csomagolható veszélyes áru köre, így újabb kilencven UN tétel kapott E0 kódot, ezek az anyagok engedményes mennyiségben nem szállíthatóak.

Változott a korlátozott mennyiségnek minősülő LQ jelölés képe, módosult több csomagolási utasítás és a hozzájuk tartozó különleges előírás, bizonyos gázok gázpalackjainál az időszakos vizsgálati ciklus 10 évről 15 évre növekszik. 

Változott az összes veszélyességi bárca és nagybárca leírása és jelképe is. Ehhez átmeneti időszakot is meghatároztak, a narancssárga tábla méretével kapcsolatos kiegészítő rendelkezések léptek hatályba.

Teljesen átdolgozták az ömlesztett áruk szállítására vonatkozó szabályokat. Megszűntek a VV kódok, helyettük VC1-VC2-VC3 kódokat vezettek be, ezeket tíz AP utasítás egészíti ki. Az ömlesztettáru-konténereknek, illetve az AP 10 szerint a járműveknek és nem BK konténereknek folyadéktömörnek kell lenniük. Ha ez nem megoldható, akkor azokat folyadéktömör és döfésálló zárt béléssel és a szállítás alatt esetleg szabaddá váló folyadékot visszatartó eszközzel kell ellátni.

Tűzoltó készülékek: 

A tűzoltó készülékek érvényességi ideje a szállítás alatt nem járhat le. Az elhelyezésükre vonatkozó rész kiegészült azzal, hogy a tűzoltó készüléket könnyen elérhető helyre kell helyezni, úgy, hogy az időjárás viszontagságaitól védve legyen, és üzemképessége ne csökkenjen.

Gépjárművezetők ADR képzése:

Ha a radioaktív anyagot tartalmazó küldeménydarabok száma legfeljebb tíz, a szállított küldeménydarabok szállítási mutató számának összege legfeljebb három és nem rendelkeznek járulékos veszéllyel, akkor a járművek vezetőinek nem kell az ADR 8.2.1 szakasz szerinti tanfolyamon részt venniük.  

 

Az értelmezést segítendő, a BM OKF országos iparbiztonsági főfelügyelősége az ipari érdekképviseleti szervezetekkel együttműködve útmutatót készített, ami ide kattintva megtekinthető.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2099 látogató olvasta.