Híreink

Kicsi a bors - megújul a Rosenbauer kompakt széria

2015. július 07.

A Rosenbauer megújítja a kompakt szériáját (COMPACT LINE, CL) annak tizedik születésnapja alkalmából: minden modell Euro 6-os motort, ECE R29 minősítésű kabint, valamint ”komfort és dizájn csomagot” kap majd.


A Rosenbauer CL először 2005-ben jelent meg, és azóta – a gyártó által közölt adatok alapján főleg a németajkú országokban – jelentős népszerűségre tett szert. A széria tizedik születésnapja alkalmából most jócskán megújul: az új modellek Euro 6 motort, modern LED-es megvilágítást, új CAN buszt, LCS 2.0 kezelői interfészt, valamint ECE R29 töréstesztnek megfelelő kabint és ”faceliftet” kapnak majd.

Kicsi és rugalmas

A kompakt széria népszerűségét – melyet mi sem jelez jobban, hogy idáig kétezer jármű készült – az adja, hogy egyszerre helytakarékos, és jól variálható. CL jármű készülhet 5,3 tonnás furgon-kivitelben, illetve könnyű tehergépjárműként akár 13,5 tonnás változatban is. A speciális ”szendvics-dizájnnak”, valamint a lézerrel méretre vágott alumínium felépítménynek köszönhetően nincs szükség belső profilra, ami nagy málhateret, kis önsúlyt, ezáltal pedig nagy szállítókapacitást eredményez. A 13,5 tonnás változatok esetén ez 6,5 tonna szállítható súlyt és 13 m3 rakteret jelent, míg a kisebb változatok esetén ugyanez 5,3 tonnára és 4,5 m3-re módosul.
 
Biztonság: az ECE R29 teszt

Az új modellek esetében a gyártó még nagyobb hangsúlyt fektetett a biztonságra. Az utasfülke – amely egyébként kérhető az eredeti 1+5 fős, vagy a bővített 1+8 fős változatban is – az európai ECE R29, tehergépjárművekre vonatkozó törésteszt szerint van tanúsítva. Ez a teszt már adott hely kiépítését követeli meg a tehergépjárművek kabinjában, hogy a nagy erejű, frontális ütközések biztonságosan kivédhetők legyenek. A teszt során egy ingára helyezett tesztsúly képviseli az ütköző felet, a becsapódás után pedig azt vizsgálják, mennyire deformálódott a kabin. 
 
Jól felszerelve

A bevetési céloktól függően a CL gépjárműveket 200-2500 liter kapacitású oltóanyaggal lehet felszerelni. A kisebb járművekhez, 7 tonnáig, a gyártó a FOX hordozható szivattyút (1600 l/p max. teljesítmény 10 barnál), vagy az N10 beépíthető szivattyút (1500 l/p teljesítmény 10 barnál) ajánlja. 
A nagyobb járművekhez már komolyabb teljesítmény társul: az N/NH25 vagy N6NH35 szivattyúk akár 3500 liter vizet képesek percenként kijuttatni 10 baros, vagy 400 litert 40 baros nyomáson. Minkét szivattyúhoz kombinálható a FIMIX habbekeverő.
Minden járműtípushoz a H5 típusú, négylépcsős nagynyomású szivattyú társul, amihez Rosenbauer gyorsbeavatkozó kapcsolódik NEPIRO nagynyomású sugárcsővel. Az UHPS magasnyomású oltási rendszer is kapcsolható hozzá, amely 38i/perc vizet juttat a tűzre 100 bar nyomáson. Ez utóbbi a járműmotor mellékmeghajtó művéről vagy külön benzinmotorról üzemeltethető.
 
Az Interschutzon

A CL-t összesen négy modell képviselte idén Hannoverben: egy műszaki mentő (HLF10), egy közepes méretű oltójármű  (MLF) Németországból, valamint egy málhás (VRF) és egy kis méretű oltójármű (LF-A) Ausztriából.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2079 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: