Híreink

Különböző épülettípusok tűzvédelme szendvicspanelekkel – év végi számadás

2021. november 30. 07:30

Közeledik az év vége, így illik a házunk táján nagytakarítást végezni. A rendrakás közben mindig előkerülnek régebbi, elfeledettnek hitt tárgyak, melyek kapcsán előjönnek olyan korábbi emlékek, amelyeket érdemes újra feleleveníteni. Így tettem a következő néhány oldalon azon cikkek kapcsán, melyek az az elmúlt két évben jelentek meg a Védelem virtuális hasábjain.


Elmélet után gyakorlat

Az utóbbi két alkalommal felvázoltam a hőszigetelt szendvicspanelekkel kapcsolatos tűzvédelmi fogalmakat, és igyekeztem rávilágítani egyes félreértésekre.

Olyan kifejezések kerültek terítékre, mint a

  • Szendvicspanel építőipari definíciója, összevetve a tűzvédelmi szempontból vizsgált épületszerkezeti követelményekkel.
  • Homlokzati tűzterjedést igazoló minősítő dokumentumok (TMI, NMÉ, DOP)
  • Különböző szabványok szerinti tűzállósági határértékek összehasonlítása (TH vs Th)
  • Tűzvédelmi célú homlokzati sáv alkalmazásának lehetőségi
  • Tűzterjedés elleni gátak és a homlokzati tűzterjedés kapcsolata

Ezeket az elméleti összefüggéseket jobban szemlélteti, ha megvalósult épületek kapcsán vizsgáljuk meg őket.

 

Firtassuk a múltat

Vegyük sorra, milyen épülettípusokról születtek cikkek a hőszigetelt szendvicspanelek és a tűzállósági követelmények összevetésével, beleértve a homlokzati tűzterjedést is. Engedelmükkel megtartanám a kronológiai sorrendet, és a messzi múltból indulunk el a jelen irányába:

 

Sportcsarnok (Védelem Online / 2020.aug. 27)

Azt kell mondanom, hogy az elmúlt években ennél tipusú épületnél a hőszigetelt panelek alkalmazása általános gyakorlat lett. Legyen az multifunkcionális csarnok, birkózó csarnok, kézilabda csarnok, nem beszélve a jégcsarnokokról. A magasabb kockázati osztály miatt jelentkező fokozottabb tűzvédelmi követelmények mellett ott vannak az egyre komolyabb energetikai elvárások is, melyeket egyre vastagabb, vagy jobb hőszigetelő képességekkel rendelkező hőszigetelő anyagokkal lehet teljesíteni. A Kingspan által kifejlesztett QuadCore® hőszigetelésű panel ezt a kettősséget hivatott szolgálni, így már csak arra van szükség, hogy innovatív módon alkalmazzák.

Logisztikai csarnok(ok) - hűtött terekkel (Védelem Online / 2020.aug. 27)

Mi kell az áruk tárolásához: sok hely. Mi kell a romlandó áruk tárolásához: sok hűvös hely. A megnövekedett vásárlói igényeket hatalmas mennyiségű áruval lehet kielégíteni, melyhez olyan nagyméretű csarnoképületekre van szükség, amelyek több tűzszakaszból állnak. Itt is az a kettősség áll fenn, hogy mind a hideget, mint a tüzet kordában kell tartani. Ennek kompromisszum mentes megoldása a Kingspan KS1150 NC 200-as, QuadCore® hőszigetelésű válaszfali panelje, amely EI60 tűzállósággal rendelkezik.

Kulturális célú épület - műemlék jelleggel (Védelem Online / 2020.szept. 29)

Adott egy 100 éve épület, melyet a mai kor elvárásainak és előírásainak megfelelően kell felújítani. A tartószerkezet „hajlott kora” miatt nem terhelhető, viszont szükség van a jelenlegi követelményeket teljesítő hőszigetelésre, mely a múlt században még nem létező OTSZ kívánalmainak is megfelel. Erre sikerült megoldást találni a Kingspan KS1000 RW 120mm-es QuadCore® hőszigetelésű tetőpanelje, mely a kiváló U-érték mellett REI30 tűzállósággal is rendelkezik.

Uszoda – nagy fesztávok (Védelem Online / 2020.okt. 28)

Ez egy olyan épület melyről az embernek nem a tűz, hanem a víz jut eszébe. A víz nedvesség/pára formájában nagy ellensége egyes építőanyagoknak, így meg kell attól őket védeni. A Kingspan KS1000 XM 100 QuadCore® hőszigetelésű tetőpanelje amellett, hogy kiváló tűzállósággal rendelkezik, tökéletesen alkalmas a megfelelő hőszigetelés és párazárás biztosítására.

Logisztikai elosztóközpont – biztonságos csomagkezelés (Védelem Online / 2020.nov. 27)

Az épület jó példája a kiválónak működő mérnöki együttműködésnek, legyen szó építészeti, tűzvédelmi, statikai vagy energetikai igényekről. A tetőre KS1000 XM100 QuadCore® tetőpanel került, a homlokzatokra KS1150 TL100 QuadCore® falpanel, a tűzszakasz határra pedig KS1150 RF 100 ásványgyapotos falpanel.

Többszintes iroda raktárépülettel – régi és új kapcsolata (Védelem Online / 2021.június. 25)

A feladat egy meglévő épület bővítése volt, azonos funkcióval. A kérdés az volt, hogy azonos vagy külön tűzszakaszként történjen meg. A jó megoldás természetesen a külön tűzszakasz, mert nem lehet elvárni egy 10 éves épülettől sem, hogy a jelenleg hatályos OTSZ követelményeit is teljesítse. Itt jön elő egy olyan kérdés is, hogy mi történjen azon éghető anyagú homlokzattal, mely a bővítés miatt tűzszakasz határoló fallá változik. A válasz ebben a korábbi írásban még nem született meg, de egy új cikkben hamarosan erre is mutatunk majd megoldást.

Logisztika és iroda - tűzvédelmi áttörés (Védelem Online / 2021.július. 26.)

Ismét egy raktározási célú épület adminisztratív célt szolgáló helyiségekkel. Elsőre semmi különös nincs benne. Az áttörés viszont a részletekben rejlik. Ez lett az első olyan épület, amelybe hatósági jóváhagyással került beépítésre a tűzszakasz határon lévő geometria gátaknál B EI30 tűzállósággal rendelkező, QuadCore® hőszigetelésű falpanel. Ez egy jövőbe mutató innovatív példa, melyet érdemes követni.

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1207 látogató olvasta.