Híreink

DISARM – erdőtűz-előrejelző rendszer a Balkánon

2020. július 28. 09:30

A vegetációtüzek kiszámíthatatlansága komoly problémát jelent a terepen dolgozó beavatkozók számára; ez különösen igaz például a szárazság által különösen sújtott Görögországra, ahol 2018-ban egy ilyen tűz mintegy száz ember halálát követelte. A DISARM nevű, Görögország, Bulgária és Ciprus közreműködésével fenntartott vegetációtűz-előrejelző projekt ebben hivatott segíteni: az első eredmények biztatóak, és további fejlesztések várhatók.


Tragédia Görögországban

2018 júliusában súlyos tűz ütött ki az Athéntól nem messze lévő Matiban; a turisták által kedvelt részen több százan menekültek a tenger felé a lángok elől. A helyi hatóságok nem álltak a helyzet magaslatán; a tüzet követő eljárásban húsz embert, köztük politikusokat, illetve a rendőrség és a tűzoltóság képviselőit helyeztek vád alá. Az egyik probléma a szervezetlenség volt, a híradások szerint ugyanis szervezési és egyeztetési hiányosságok miatt a nem megfelelően elhelyezett útzárak a menekülőket bizonyos esetekben egyenesen a tűz irányába terelték. 

A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy a rengeteg emberéletet követelő katasztrófa forrásaként egy 65 éves, kertjében zöldhulladékot égető férfit neveztek meg.

 

DISARM – valós idejű előrejelzések

A DISARM nevű, az EU által finanszírozott projekt három ország – Görögország, Ciprus, Bulgária – részvételével működik, és bár a szakértelem hiányán nem képes változtatni, az információhiányból adódó problémákon valószínűleg igen. A rendszer lényege, hogy a mediterrán térségben kitörő erdő- és vegetációtüzeknél a három együttműködő országban gyűjtött korábbi tapasztalatokra építve vetíti előre a tüzek terjedését és ad erről folyamatos információt a helyszínen tartózkodó bevetési erőknek. A DISARM-projekten belül egy IRIS fantázianevű rendszer felel az előrejelzésekért: topográfiai, meteorológiai adatok mellett azt is figyelembe veszi, hogy milyen típusú növényzetről van szó; jelenleg pedig tervben van további paraméterek (mint például az erős széllökések hatásának) beépítése is.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1207 látogató olvasta.