Híreink

Tűzvédelmi tervezők: vigyázó szemeteket ne csak a tűzvédelemre vessétek!

2020. július 29. 07:00

Szerzőnk eddigi írásai a hőszigetelt szendvicspanelek teljesítményét és alkalmazási módját elsősorban tűzvédelmi szempontból vizsgálták. A tűzvédelem azonban nem egyedüli tényező! Más műszaki paraméterek is vannak. Az egyik legfontosabb a hőtechnika, illetve épületenergetika. Hogyan lehet az egyes követelményeket harmonizálva a legjobbat kihozni egy tervből?


Hőszigetelt szendvicspanelek: (Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban

Az energiahatékonyság és energia megtakarítás EU követelmény, és gazdasági érdek. Ennek első lépése az épület határoló falain kiépített jó hőszigetelő rendszer, amivel kevesebb energiát használunk fel.

2021. január 1-től lép életbe a 7/2006 (V.24) TNM rendelet 6. számú melléklete, amely tovább szigorítja majd az amúgy is jelentős épületenergetikai elvárásokat. Ennek hatása a hőszigetelések vastagságának további növekedésével jár. Magyarul, ha minden rétegrend az eddig használt megoldások szerint készül el, akkor eljöhet a 30 cm vastag hőszigetelésű tetők és a 20 cm vastag szigetelésű oldalfalak kora.

 

Mi ebben a rossz? – kérdezheti valaki.

Mi hőszigetelés gyártók dörzsölhetjük a markunkat, mert vastagabb és drágább termékeket adhatunk el. A tervezők számára sem gond, egymástól nagyobb távolságra húzni két párhuzamos vonalat. Tűzvédelmi szempontból is alapelv, (Vagy tévhit? De erről majd később.) hogy a vastagabb panel többet tud.

 

De van-e értelme?

Egy 200 mm vastag ásványgyapotos panellel elérhető akár EI240 tűzállóság. Az OTSZ-ben a legmagasabb tűzállósági követelmény, ha az A1 tűzvédelmi osztályt nem tekintjük, A2 EI120. Ezt egy 100 mm vastag ásványgyapotos panel is tudja. Ha a homlokzati tűzterjedés követelményét tekintjük, akár A1-A2 homlokzat esetén a maximális követelmény Th=45perc. Th=30 percet pedig a Kingspan 100 mm vastag IPN, illetve QuadCore® hőszigetelő habos rendszerével is el lehet érni.

 

Egyedül nem megy! – Együttműködés

A kulcsszó a szakágak közötti együttműködés!

  • Az épületenergetikus megelégszik egy 100 mm vastag QuadCore® habos falpanellel, amelynek az U-értéke 0,18W/m2K. Mivel a panel tűzvédelmi szempontból tudja a Th=30 perc homlokzati tűzterjedés követelményét, ezért ezzel egy akár 5 szint magas épület is kivitelezhető úgy, hogy mindkét szakterület számára megfelelő megoldást jelent.
  • Az épületstatikus egy szendvicspaneles szerkezet esetén feltételezi, hogy a szendvicspanelnek nincs jelentős súlya, így viszonylag karcsú tartószerkezet készíthető. Közben kiderül, hogy egy 6 m hosszú, 200 mm vastag ásványgyapotos panel kb. 210 kg, míg egy 100 mm vastag QuadCore habos panel mindössze 75 kg. Egy 10 m magas homlokzat esetén egy teljes raszternyi gyapotos panel 2,1 tonna extra önsúly terhet jelent, míg QuadCore® habos panel esetén ez mindössze 750 kg. Jöhet tehát a vastagabb acéllemez, a nagyobb geometriájú tartóprofil, ami további önsúly terhet, ezáltal több költséget generál.

  • A paneleket be kell tenni a helyükre, amihez különböző emelőszerkezetekre és speciális szerszámokra van szükség. A kivitelezést végző cégnek tehát egy ásványgyapotos panel miatt speciális emelő berendezést kell bérelnie, vagy el kell mennie a cirkuszba hívni pár erőművészt. Az is költségnövelő tényező, hogy a panelek rögzítéséhez több és lényegesen hosszabb rögzítőcsavart kell alkalmazni, amihez szintén speciális szerszámok kellenek.
  • A hűtőházak tervezése és építése külön történet. A hagyományos ipari épülethez képest teljesen más módszereket kíván. A burkolatban nem lehetnek hőhidak, nem hatolhat be a hőszigetelésbe a nedvesség. Ez utóbbi egy szálas ásványgyapot hőszigetelés esetén rendkívüli nehézséget jelent, míg a zárt cellás hőszigetelő hab teljesen érzéketlen erre a jelenségre. Mondhatnák, hogy megfelelő tömítéssel minden megoldható, de a nagy kérdés az, hogy milyen hosszú ideig. Mert a mondás szerint, ami egyszer befolyik, annak valahol ki is kell folynia.

Ami tehát tűzvédelmi szempontból megfelelő, egy más nézőpontból nehéz, vagy lehetetlen feladat elé állítja más szakmák képviselőit. Ezért célszerű megvizsgálni, hogy egy tűzvédelmi szempontból megfelelő termék teljesít-e más műszaki elvárásokat! Ebben ma már széles a választék.

 

Hol a határ?

A hagyományos ásványgyapot hőszigetelésnél ott van a súlykorlát. Egy 30 cm vastag hőszigetelés a maga közel 40 kg/m2 súlyával nem csak extra terhelést jelent, hanem képes a saját súlya alatt idővel összeroskadni. Ezt kompenzálni csak az önsúly, vagyis a sűrűség csökkentésével lehet, ami viszont rontja a statikai és a tűzvédelmi teljesítményt. Ha ezt nem vizsgáljuk belesünk a saját csapdánkba!

Az ásványgyapot esetén tehát elértünk egy határhoz, amit igen nehéz átlépni. Ezért fontos az egyre korszerűbb alternatív hőszigetelő anyagok alkalmazása, melyek rendelkeznek a megfelelő minősítésekkel, csak megfelelő helyen és módon kell őket alkalmazni. Ennek a gyakorlatban alkalmazott megoldásairól a következő cikkemben fogok beszélni.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1103 látogató olvasta.