Híreink

Tűzmodellezés – az ellentétek feloldása

2019. június 28. 07:20

A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. A bonyolult, de rövid határidővel készülő projektek esetén komoly előnyt jelenthet, ha már a tűzvédelmi tervezési szakaszban komplex szolgáltatáscsomagból választhat a megrendelő.


Ellentmondások terv és valóság között

Magyarországon a tűzvédelemi tervezés jellemzően több szálon, párhuzamosan fut a tervezés és építés során. A Ventor Kft. feladata, hogy ezeket a szálakat összefogja, és így ne fordulhasson elő ellentmondás a rendszerek között. Munkánk során összehangoljuk a tűzvédelmi tervező/szakértő, a tűzjelző és vagy tűzoltó berendezés tervező kollégák munkáját, így egy igazán biztonságos és gazdaságos épület valósulhat meg.

Az épületek születése során többször találkoztunk a tűzvédelmi területen kialakult – beruházói igények és a jogszabályi kötöttségek között húzódó ellentétekből, vagy a tűzvédelmi rendszerek egymásra hatásából fakadó – ellentmondásokkal. Legyen az akár a sprinklerfejek és a hő- és füstelvezető kupolák eltérő nyitási hőmérsékletének problémája, vagy egy speciális hő- és füstelvezető rendszer tervezésénél adódó fennekadás.

 

A megoldás: tűzmodellezés

Az ellentmondások feloldhatók! Ilyen esetekben számítógépes tűzmodellezést végzünk, hogy alátámasszuk terveink működőképességét. A tűzmodellezéshez clusterban dolgozó, tizenkét speciális, nagy teljesítményű számítógépből álló, saját gépparkunkat használjuk. A tűzmodellezéshez felhasznált a National Institute of Standards and Technology által fejlesztett Fire Dynamics Simulator szoftver tesztelésében részt vettünk, veszünk.

 


A NIST által kifejlesztett FDS szoftver (ábra: NIST)

 

Ez a legteljesebb tűzvédelmi mérnöki munka folyamat, hiszen ilyenkor nem csak egy, vagy két rendszer megtervezéséről beszélünk, hanem egy komplex rendszer, jelen esetben a tűzvédelmi rendszerek összehangolt és megfelelő kialakításáról.

A tervezési fázisban születnek meg az elképzeléshez tartozó különféle változatok, melyekből később kialakul a koncepció, mely alapján a későbbiek folyamán az épületet kivitelezik.

 

A tervezés részei

Tervezés esetében fontos, hogy az egyes munkafolyamatokat, így a tűzvédelem tervezését is, lehetőleg egy cég végezze, meggyorsítva, pontosítva a megrendelt munkát. A komplex tervezés folyamatában összehangolt, gyors és innovatív munkára van szükség ahhoz, hogy az optimális, és főleg biztonságos épület jöjjön létre.

 


A NIST által kifejlesztett FDS szoftver (ábra: NIST)

 

A komplex tervezés több, kisebb-nagyobb részterületből épül fel. Magában foglalja:

  • a tűzvédelmi tervdokumentáció készítését,
  • a tűzmodellezést,
  • a kiürítés szimulációkat,
  • az EuroCode szerinti méretezést,
  • a külföldi szabványok szerinti tervezést,
  • a tevékenységek (gépész, építész, villamos tervező, statikus, stb.) koordinálását,
  • egyeztetések lefolytatását,
  • engedélyezési eljárásban való segítségnyújtást,
  • és adott esetben a LEED technológiának való megfelelést is.

 

Csuba Bendegúz
divízióvezető - tűzvédelmi tervezés
Ventor Tűzvédelmi Kft.,
Szentendre
Telefon: +36 70 772 2920
Fax: +36 26 500 169
E-mail: csuba@ventor.hu
www.ventor.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1229 látogató olvasta.