Híreink

„Fókuszban az építőipari kivitelezés”

2018. október 09. 08:38

Problémafelvetés és együttgondolkodás volt a mottója a VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napoknak. A konferencia témáinak kiválasztásakor a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hétköznapi életben előforduló, aktuális kérdésköröket érintsenek. Ezzel a gyakorlatias megközelítésű konferencián a résztvevők konkrét válaszokat kaptak építőipari kivitelezéssel, valamint a tűzjelző berendezésekkel kapcsolatos felvetéseikre.


A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja által szervezett konferencia fővédnöke Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és Dr. Hajnóczi Péter elnök, a Magyar Építész Kamara elnöke volt.

A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, az együttműködés erősítése volt. A konferencián feldolgozott témakörök komoly segítséget nyújtanak a helyes hatósági jogalkalmazásban és ügyfél oldali jogértelmezésben. A nagyszabású konferencia két napján több, mint 400 szakember vett részt: tervező mérnökök, építészek, tűzvédelmi tervezők és szakértők, kivitelezők, a katasztrófavédelem hatósági állománya, építéshatósági ügyintézők, állami és önkormányzati intézményfenntartók, ipari üzemek, társ- és együttműködő szervek képviselői.

A konferenciát a rendezvény levezető elnöke, Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes nyitotta meg. Ezt követően Dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese, Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke, valamint Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tartotta meg köszöntő beszédét.

A nyitóelőadásában  a tűzvédelmi hatósági tapasztalatokról Dr. Mógor Judit tű. dandártábornok tájékoztatta a jelenlévőket, beszélt a fókuszpontokról: megelőzés, szakmai tudatosság, együttműködés és rendszerszemlélet. A hatósági főigazgató-helyettes kiemelte az országos egységes jogalkalmazás fontosságát, valamint az elektronikus ügyintézés bevezetését. Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályának vezetője előadásában az építőipari kivitelezés tűzvédelmi témáját járta körül, kitért a kivitelezés tűzvédelmi előírásaira, a használati előírásokra, valamin a tűzvédelmi hatóság feladataira.  A résztvevők Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnökétől, a tűzvédelmi tervező szemszögéből hallhattak összegzést az építőipari kivitelezés folyamatáról, a neuralgikus pontokról, valamin megoldási lehetőségekről. A tűzvédelmi kivitelezési problémák, megoldási lehetőségek témakörében hat szakterületet érintő előadás hangzott el. Elsőként Decsi György, tűzvédelmi tervező beszélt a kiviteli terv – tűzvédelmi munkarészről, részletes gyakorlati példákon keresztül bemutatva, hogy mit is kell tartalmaznia egy tűzvédelmi tervnek. Ezt követően Nagy Katalin a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke együttgondolkodásra biztatta a résztvevőket a hő- és füstelvezető rendszerekről a kivitelezői oldalról megközelítve, a felmerülő problémákról és azok lehetséges megoldásairól. Hlavicka Viktor, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék tanszéki mérnöke a tartószerkezetekről szóló előadásában taglalta a tűz, betonra kifejtett hatását. Rajkai Ferenc, vezető tervező összegezte, hogy épületvillamosság területén milyen követelményeknek kell megfelelni tűzvédelmi szempontból. Az ötödik szakterületi rész az épületszerkezetekről szólt, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, Dr. Takács Lajos Gábor PhD járt körül. Majd ez a blokk Virág Zoltán c. egyetemi docens (BME), vezető tervező épületgépészeti előadásával zárult, animált előadásában kitért a BIM alkalmazására is.  Az I. fokú tűzvédelmi hatóság használatbavétellel, kivitelezéssel kapcsolatos tapasztalatairól Gyapjas János tű. ezredes, igazgatóhelyettes tartott részletes és kimerítő előadást. Az üzemeltető szemszögéből közelítette meg a kivitelezési problémákat Seres Attila, a TSZVSZ elnöke, és ennek tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal.

A nap zárásaként Lengyelfi László tartotta meg szakmai összegzését.

 

A Tűzvédelmi Szakmai Napok második napja Kelemen Csaba, az MMK TűzT Tűzjelző Berendezés Szakosztály elnökének előadásával vette kezdetét, melynek témája a tűzjelző szakterület aktualitásai voltak. Fodor Mihály, tűzjelző tervező előadásából a tűzjelző berendezések akadálymentesítésére vonatkozó felvetéseket és válaszokat ismerhették meg a résztvevők. A BIM rendszer különös aktualitását mutatja, hogy Virág Zoltán c. egyetemi docens (BME) a tervezett programon felül, második nap is tartott a témában előadást. Egy építőipari beruházás folyamatában, a tűzjelzőkre vonatkozó építészeti szabályokat Mészáros János, tűzvédelmi tervező ismertette a résztvevőkkel, majd Fekete Dezső, tűzvédelmi tervező szólt ebben a témakörben az építész tűzvédelmi tervező szempontok alapján, és végül Dolhai János, tűzjelző tervező járta körül a témát. A következő blokkban három szakember, három különböző módon közelítette meg a tűzjelzőket a építőipari beruházások folyamatában. Elsőként Tóth Attila, a DigitelQuick Bt. cégvezetője, mint tűzjelző kivitelező, majd Papp Gergely, a PartnerTech Kft. műszaki terméktámogatója, mint tűzjelző karbantartó, és Haris Regina tű. hadnagy, az I. fokú tűzvédelmi hatóság megközelítésből. Az E-papír alkalmazásáról és tapasztalatairól Gyapjas János tű. ezredes, igazgatóhelyettes, számolt be a résztvevőknek. Fodor Mihály, tűzjelző tervező színes, hasznos és új információban gazdag beszámolót tartott a FIREX London 2018 kiállításon tapasztaltakból. A szakmai nap hallgatósága másik nemzetközi kitekintést is kapott André VERMEULEN, Product Marketing Manager Europe, Middle East, Africa UTC Building & Industrial Systems/Fire & Security Products, előadásán keresztül. Járművekbe épített tűzjelző- és oltóberendezések, karbantartási, üzemeltetési tapasztalatait elemezte Garai Tamás tűzvédelmi mérnök.

A nap zárásaként Gyapjas János tű. ezredes tartotta meg szakmai összegzését.

 

A társszervezők az MMK Tűzvédelmi Tagozata, MMK TűzT Tűzjelző Berendezés Szakosztálya, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség

Vissza

Ezt a hírt eddig 1131 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: