Híreink

Innovációs díj a mezőgazdasági startupnak

2016. június 16. 11:43

A fenntartható fejlődést szem előtt tartva ítélte oda a szakmai zsűri a Telekom által alapított DELFIN díjat a Videokontrollnak. A mezőgazdasági vállalkozások számára elérhető alkalmazás a terményszárítók teljesítményének optimalizálása mellett a terménytűz megelőzésében is segít.


Speiser Gábor és Speiser Ferenc 2016. június 10-én vehette át a Telekom innovációs díját (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) Videokontroll nevű alkalmazásukért. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a Videokontroll a szemestermény-szárítóból kilépő levegő hőmérsékletét figyeli, ezáltal segít optimalizálni a levegő hőmérsékletét. A gazdaságossági szempontok mellett mindennek természetesen tűzvédelmi vonatkozása is van. A szárítótüzet leggyakrabban a folyamatos terményáramlás megakadása okozza. Az elakadás helyének behatárolása kulcsfontosságú a gyors és hatékony elhárítás szempontjából. A tüzek elkerülésének egyik fő feltétele megakadályozni, hogy a termény hőmérséklete a gyulladási hőmérséklet közelébe emelkedjen. A 9%-os nedvességtartalmú napraforgó hőmérséklete például a szárítási folyamat végén 40C°; elakadás esetén viszont, a víz elpárolog, a mag hőmérséklete pedig emelkedik.

A Videokontrollt fejlesztő vállalkozás, a RS Bt. adatai szerint egy-egy elakadás esetén nagyon kevés idő áll a személyzet rendelkezésére, hiszen az első hőmérsékletemelkedést követően akár 10 percen belül éghet a termény. Az alkalmazás az ilyen „hőgócok” azonosításában is segít.


A Videokontroll alkalmazás átnézeti képe – pirossal a már égő gócok a napraforgóban

Vissza

Ezt a hírt eddig 1726 látogató olvasta.