Híreink

XIII. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia

2016. március 24. 11:56

„Tervezői felelősség hatósági kontroll nélkül” – A lakóépület építésének egyszerű bejelentésével megváltozott a tervezők felelőssége. Miért felel a tervező? Miért felel az építtető? Mit tartalmazzon a tervezési szerződés, tervezési program? Mi a Ptk. szerinti vállalkozási szerződés? Számos kérdés, amelyre szakemberek válaszolnak a Construma Építőipari Szakkiállítás keretén belül 2016. április 7. csütörtök 10:00 órakor kezdődő konferencián. A programot és a jelentkezési felületet közöljük.


Szervezők:

  • Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata
  • Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata
  • Rockwool Hungary Kft.

Szakmai támogatók:

  • TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség
  • TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete

Médiapartner:    

  • Katasztrófavédelmi Szemle
  • Védelem Online
  • Magyar Építéstechnika

Időpont: 2016. április 7. csütörtök 10:00

Helyszín: Construma Építőipari Szakkiállítás, Hungexpo Vásárközpont, 25. pavilon, 1101 Budapest Albertirsai út 10.

Előadók:         

  • Dr. Takács Lajos Gábor docens, BME Épületszerkezettani Tanszék, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke
  • Mészáros János tűzvédelmi szakértő, Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozat elnökségi tagja  
  • Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának vezetője

 

A konferencia tervezett programja:

 

09:30-10:00     Regisztráció

10:00-10:15     Megnyitó

A konferenciát megnyitja: Lengyelfi László ny. tű alezredes a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke

10:15-11:45     Védd magad tervező

Alcím: A laikus ügyfél találkozása a szakértelemmel és szakismerettel rendelkező tervezővel!

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet hatálybalépésével a tervezőknek is megváltozott a felelőssége. A megváltozott jogszabályi előírások, a tervezési szerződés, tervezési program tartalmára is kihatással van. Ismerjük a főbb változásokat?  A tervezési munka legfontosabb eleme a szerződés!

Miért felel a tervező? Miért felel az építtető? Miről tájékoztassuk a megrendelőt szerződéskötés előtt? Mit tartalmazzon a tervezési szerződés, tervezési program? Mit jelent az, hogy a Ptk. szerint vállalkozási szerződés a tervezési szerződés? Mikor láthatja el a tervezési feladatot a megrendelő kockázatára a tervező és mikor köteles megtagadni a megrendelői utasítást? Tervek tartalmi követelményei….

11:45-12:00     Szünet

12:00-13:30     Védd meg a terved tervező!

Alcím: Miről is nyilatkozik a tervező a tervezői nyilatkozatában?

A Ptk. szerint a tervezőnek műszakilag kivitelezhető, gazdaságos és célszerű megoldásokat tartalmazó tervet kell készítenie, melynek alkalmasnak kell lennie a megrendelő felismerhető, a felhasználás céljából következő igényeinek kielégítésére, amely megfelel az OTÉK. 50. §. (3) bekezdésében foglalt épülettel szemben támasztott alapvető követelményeknek és a vonatkozó jogszabályoknak, szakma szabályainak. 

Szakági tervezők bevonása nélkül minden előírásnak ismeretében van a tervező? A szakági munkarészek elkészítése szaktevékenység! Ki készítheti, mikor és milyen módon kell bevonni a szakági tervezőket, és koordinálni tevékenységüket? Milyen új elemeket tartalmaz az új OTSZ? Miként kell megjelennie a tűzvédelmi teljesítmény jellemzőknek a terveken? 
Az előadásban gyakorlati tervezési példákon keresztül kerül bemutatásra, hol hibázhatunk…..

13:30-14:00    Kérdések-válaszok

A Construma kiállítás megtekintése.

A konferencián lehetőség van munkáltató számára részvételi igazolás kiadására, amelyet a helyszínen kell a konferencia regisztrációnál igényelni és a konferenciát követően a ROCKWOOL Hungary Kft. standján (A pavilon, 307. B) lehet átvenni.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztráltak ingyenes tekinthetik meg a Construma kiállítást is! 

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a konferencia terem befogadóképessége korlátozott az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

Regisztráció, további információ: www.construma.hu

Kamarai tagoknak: www.construma.hu/konferencia-kamaraitagoknak

Nem kamarai tagoknak: www.construma.hu/konferencia-nemkamaraitagoknak

Kérdés esetén a maria.lestyan@rockwool.com e-mail címen készségesen állunk rendelkezésre!

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1539 látogató olvasta.