Híreink

Amikor nem véletlenül lyukas a tömlő…

2020. augusztus 11. 08:08

A speciálisan erdőtűzoltásra fejlesztett tömlők elsődleges tulajdonsága az önnedvesítés, amit a tömlő célzott perforációjával érnek el. Lássuk, hogyan csinálja ezt a piac egy igazán nagy szereplője: a német Jakob Eschbach tömlőgyár.


Európa legnagyobb tömlőgyára, a Jakob Eschbach a németországi Marsbergben több mint 80 dolgozóval állítja elő a tömlőket tűzoltósági, ipari, mezőgazdasági vagy lakossági felhasználásra – a saját számításaik szerint évente ötmillió métert. A gyártás egyes részei teljesen automatizáltak, ugyanakkor vannak munkafolyamatok, amelyeket kizárólag kézi erővel végeznek. Mindezt már 70 éve – így látható, hogy bőven van tapasztalatuk.

 

Erdőtűzoltás speciális tömlővel

Az erdőtüzek sajnos egyre gyakoribbak és egyre nagyobb erővel pusztítanak – a légi tűzoltás pedig sokszor nem megvalósítható. Az Eschbach új terméke, a Wildcat nevű erdőtűzoltó tömlő olyan esetekre megoldás, amikor hagyományos módon kell megközelíteni a tűzfészket, és minden lehetséges eszközzel meg kell óvni magát a tömlőt is – hiszen anélkül vége a vízutánpótlásnak.

A Wildcat speciálisan perforált gumiköpenye pontosan ezt biztosítja: a tűztesztben 10 percig bírta a 960 °C-os közvetlen hőterhelést (DIN 14811 szabvány szerint), miközben a 15 méteres szabványhosszúságnál és 9 baron mért vízveszteség az 5%-ot sem érte el, valamint a nyomáscsökkenés is elhanyagolható volt.

Nem lényegtelen, ha a tömlő az önnedvesítés mellett nem jelent nagy megterhelést és nem foglal túl sok helyet sem. A Wildcat ebben is kiváló eredményeket ért el: egy 15 méteres tekercs átmérője 25 cm, a súlya pedig kb. 1 kg. A tömlő -40 °C és 100 °C között használható, a könnyű hajlíthatósága pedig szavatolja, hogy nehéz erdei terepen is könnyen lehessen felhasználni.

Ezek a speciális tömlők már a legkeményebb körülmények között is bizonyították alkalmasságukat, például ausztrál, dél-afrikai és dél-amerikai erdőtüzek során.

A Jakob Eschbach magyarországi kizárólagos forgalmazója:

HESZTIA Kft.
https://hesztia.hu/

Vissza

Ezt a hírt eddig 1176 látogató olvasta.