Híreink

„Létraszimulátor” a Rosenbauertől

2020. január 15. 13:08

Tavalyi hírlevelünkben már bemutattunk egy virtuális gyakorlóeszközt, de igazságtalanok lennénk, ha nem térnék ki a Rosenbauer saját megoldására is, ami rendkívül élethű szimulációt tesz lehetővé.


Költség- és környezetkímélő megoldás

A létrás tűzoltó gépjárművek kezelésének gyakorlása igen drága mulatság lehet: eleve az üzemanyag- és a szervizköltségek is magasak, és akkor még nem is beszéltünk arról az eshetőségről, hogy a gyakorlás közben megsérül a gépjármű. Ráadásul a tűzoltóságtól manapság már az is elvárható, hogy társadalmilag követendő példát mutasson, és ahol csak lehet, csökkentse a felesleges környezetterhelést.

Itt jön a képbe a Rosenbauer ALTS (Aerial Ladder Tactical Simulator, tolólétra taktikai szimulátor), amelynek alkalmzásához elég egy átlagos irodahelyiség és 230 V-os áramellátás.

 

A szoftver a lelke

A rendszernek valójában a szoftver ad értelmet, a többi rendszerkomponens külön-külön kereskedelmi forgalomban is kapható.

A szoftvert futtató hardverösszeállítás két nagy teljesítményű laptopból és egy HTC Vive Pro virtuálisvalóság-készletből (VR-szemüveg, kontroller és bázisállomás) áll, a mérnökök ezt, és a kábelezést pakolták egy szállítódobozba.

Maga a szoftver felel a virtuális valóság létrehozásáért, méghozzá nem is akárhogyan:

  • a virtuális városban különféle utcák, épületek és tereptárgyak nagy választéka érhető el;
  • a beépített „modelltár” színesítő objektumokat is tartalmaz (parkoló autók, légvezetékek, fák stb.),
  • és egy sor előre definiált bevetési szcenárióval érkezik (különféle sérüléseket szenvedett emberek, számos kárhelyzet).

Maga a szemüveg rendkívül élethűvé teszi az egészet, sokkal jobb tréningélményt biztosítva a szimpla síkképernyős kijelzővel szerelt módszerekhez képest.

 

Szimulátorcsalád

Természetesen, a Rosenbauerről lévén szó, nem mehetünk el szó nélkül a többi szimulációs megoldás mellett sem. Az ALTS ugyanis jól beleillik a többi, virtuális gyakorlást lehetővé tevő megoldás közé. Az ERDS (vészhelyzeti bevetési vezetőszimulátor) vezetéstechnikai oktatást, míg a Panther-szimulátor a reptéri tűzoltó gépjárművek kezelésének elsajátítását teszi lehetővé.

 

Korábbi cikkeink a téma kapcsán:

ERDS-szimulátor

Panther-szimulátor

Szerkesztőségi Panther-szimulátor-teszt

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1003 látogató olvasta.