Híreink

Hidegbetörés márciusban – okok és következmények

2018. március 19. 13:58

Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye harminchét településén okoz még mindig áramellátási zavart a hétvégi havazás. Közel ötszáz havazással kapcsolatos beavatkozás volt. Milyen okai vannak ennek a 2018. március 17-én a Kárpát-medencébe bezúduló sarkvidéki eredetű levegőnek, a 70 km/h erősségű széllökéseknek? Ezekre a kérdésekre ad szemléletes választ Horváth Ákos meteorológus friss tanulmánya, amelyet olvasóink figyelmébe ajánlunk.


Az alsó rétegekben beáramló hideg és a magasban található meleg és nedves levegő keveredése során intenzív csapadék alakult ki, amely főleg a Dunától keletre okozott havazást, hófúvást. Az időjárási helyzetet csak súlyosbította, hogy a vizes, tapadó hó mellett egy szokatlan időjárási folyamat eredményeként még ónos eső is kialakult, helyenként megbénítva a közlekedést és tartós áramkimaradásokat okozva.

A március 17-i szélsőséges időjárási helyzetet sokban emlékeztet a 2013. március 14-i hóviharra. Meteorológiai szempontból azonban a mostani eset közelebb áll a 2017 januári vagy a 2018 február végi hidegbetörésekhez, ezt mutatja be a szerző.

https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=2151&hir=Hidegbetores_marciusban

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1405 látogató olvasta.