Híreink

Csökkent építési engedélyköteles építési munkák köre

2017. január 11. 13:01

A bürokráciacsökkentéssel összefüggésben a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet több építésügyi tárgyú jogszabályt változtatott meg. Módosult az egyszerű bejelentés jogintézménye, s ezzel összhangban a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (Eljárási kódex) előírásai is változtak. Az ez év január 2-tól hatályos előírásokat az epitesijog.hu cikke nyomán ismertetjük.


Milyen tevékenységekre nem kell építési engedélyt kérni?

A Magyar Közlöny 2016. évi 218. számában megjelent az egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet.

Jelentősen bővült az építési engedély nélkül végezhető építési munkák köre

A bürokráciacsökkentő intézkedések részeként a 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületek esetében egy új ügyintézési rend bevezetésével került végrehajtásra az egyszerű bejelentés szabályai szerint.

A módosítás főbb szempontjai:

  • Azokat az építési munkákat, melyek nem járnak egy épület, építmény bővítésével engedély nélkül elvégezhetővé teszi.
  • Ahol az Eljárási kódex 2016. évben még mérethatárokat állapított meg az engedélykötelesség szempontjából, ott a hatályos melléklet a mérethatárokat nagyobbrészt egyszerűen eltörölte, így általánosan engedély nélkül építhető kategóriába sorolva ezeket az építményeket [482/2016. (XII. 28.) Korm. rend. 31. § a) pont; 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 1. számú melléklet].
  • Tartószerkezeti rendszer módosítása esetében sem kell engedélyt kérni

2016 decemberéig az épület kubatúráját, telken való elhelyezését, és a beépítési paramétereket nem érintő változások külön engedély nélkül elvégezhetőek voltak. Speciális esetet képez a helyi védelmet élvező épületek homlokzati elemeinek változása, és az az általánosan előírt feltétel, mely szerint az épület tartószerkezeti rendszerét sem lehet engedély nélkül megváltoztatni. Ez utóbbi előírást, azaz a tartószerkezeti rendszer megváltoztatásának engedélykötelességét hatályon kívül helyezték. Így amennyiben az épület rendelkezik jogerős és végrehajtható építési engedéllyel, a tartószerkezeti rendszer kivitelezés során történő módosítása miatt már nem kell külön módosított építési engedélyt kérni.

Ezzel a korábbi előírásokkal került összhangban, ugyanis egy épület tartószerkezeti elemeinek, és/vagy rendszerének felújításához, átépítéséhez nem kellett építési engedélyt kérni.
A zártsorú és ikres beépítésű épületek esetében maradt a szigorúbb előírás.

Forrás: epitesijog.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1788 látogató olvasta.