Híreink

Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben konferencia

2016. április 14. 08:28

Pécelen a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, 2016. április 13-án tartott konferencián 14 előadás hangzott el és 9 kiállító mutatkozott be az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség közös konferenciáján. Az épületben és a szabadtéren rendezett kiállításon, a konferencián bemutatott új fejlesztéseket tekinthette meg a konferencia 80 résztvevője. Az előadásokat tesszük közzé.


Már a belépéskor láthatók voltak olyan újdonságok, amelyek a konferencia címében jelezett innovációt hordozzák. A tűzoltásban és a műszaki mentésben is lépést kell tartanunk a változó világgal. A tervezett előadások olyan kreatív megoldásokra hívják fel a figyelmet, amelyeket továbbgondolva be tudunk építeni a gyakorlatba – mondta köszöntőjében Dr. Bérczi László ddtb. úr megnyitójában. Dr. Pap Antal tű. ezredes a házigazda Oktatási Központ igazgatója és egyben a Tudományos Tanács elnöke a külföldi tapasztalatokra, a fejlődési tendenciák megismerésére hívta fel a figyelmet.

Az előadásokon olyan új szervezési innovációikról hallgathattak előadást a résztvevők, mint a számítógépes döntéstámogatás a napi munkaszervezésben, az erőtüzeknél, az autópályák közúti baleseteinél vagy a szimulátorral végrehajtott képzésben, amelyek a katasztrófavédelem munkaszervezésében, a beavatkozások hatékonyságában hozhatnak változást.

A csapatkommunikációban és a hőkamerás felderítésben, a túlnyomásos ventillációban, a szimulátor alkalmazásában a terméken túl elsősorban eljárás-innovációt láthattunk, amely jelentősen megújítja és biztonságosabbá teszi a beavatkozást, de egyben új döntéshozatali eljárást is eredményezhet.

A járműben végrehajtott fejlesztések, a vízszállító berendezésekben alkalmazott megoldás és a teljesítmény dimenziói, a habadagolás új módszerei mind az oltástechnikában bevezetett klasszikus termék-innováció körébe tartoznak. Ugyanide sorolhatjuk a járművek passzív biztonságának fejlesztéseként keletkezett kihívásra a műszaki mentés eszközeiben és technikájában erre adott fejlesztési válaszokat.

Olyan kreatív megoldásokra hívták fel az előadók és a kiállítók a figyelmet, amelyek elsajátításával, alkalmazásával a holnapi, holnaputáni beavatkozásaink hatékonyabbak, jobbak, eredményesebbek lehetnek.

 

 

A konferencia előadásai

Erdélyi István, Nagy József Számítógépes döntés-és munkatámogatás integrált rendszerben

Dr. Restás Ágoston Drónok a tűzvédelemben

Szabó Imre Rosenbauer Panther - Innovációk a járműben. A szimulátor szerepe a képzésben

Dr. Zólyomi Géza Túlnyomásos ventiláció alkalmazása a tűzoltásban

Bakai Levente Infrakamerás beépített oltóberendezés – új fejlesztések a Rosenbauernél

Jaroslav Vyhnal, Barnabás Lipódi Nagy teljesítményű vízszállító berendezések alkalmazása a tűzoltásban, az ár-és belvízvédelemben

Feicht Ferenc Korszerű megoldások a habadagolásban

Feicht Ferenc Valóságos füstnek megfelelő technológia alkalmazása a tűzvédelem területén

Adorján Attila Innovációk a Dräger UCF hőkamera családban

Gyapjas János Térinformatikai döntéstámogatás erdőtüzeknél

Adorján Attila Álarcba integrált csapatkommunikáció

Lackó Péter Hazai fejlődési lehetőségek a műszaki mentés eszközeiben és technikájában

Huszár Tibor Balesetkezelés autópályán térinformatikai támogatással

Laczkó Péter Paradigmaváltás a vágóeszközökben

Vissza

Ezt a hírt eddig 2120 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: