Híreink

Szakmai egyeztetés a tűzvédelmi szervezetek között

2016. január 21. 11:18

A Mérnökkamara Tűzvédelmi Tagozata, annak Beépített tűzjelző és oltóberendezés szakosztályai, az építészkamara Tűzvédelmi Tagozata és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség a Mérnökkamara Bács-Kiskun Megyei Szakcsoportja szervezésében 2016. január 15-én egyeztető megbeszélést tartott az idei év aktuális feladatairól és a szakma előtt álló hosszabb távú kihívásokról. A tanácskozás fő csomópontjai a szervezetek közötti az együttműködést célozták.


A Tiszakécskei Önkormányzat épületében Gyapjas János tű. ezredes, a Mérnökkamara Bács-Kiskun Megyei szakcsoportjának vezetője fogadta és vezette le a megbeszélést, amelyen az építészeti tűzvédelmet érintő kérdések közül az elmúlt év végén

  • a bürokrácia csökkentés jegyében született jogszabályokra történő szakmai felkészülés,
  • a tűzvédelmi jogszabályok változásából eredő feladatok újragondolása,
  • a tűzvédelmi tervezés, ezen belül a mérnöki módszerek alkalmazásának hazai tapasztalatai,
  • a nemzetközi gyakorlatban (angol, lengyel, német, francia) alkalmazott mérnöki megoldások kerültek terítékre.

Számos felvetés érkezett a tűzszimuláció szerepére, alkalmazási feltételeinek kialakítására és annak korlátaira, a beépített oltóberendezéseknek az épületek tűzvédelmében betöltött szerepére, az ezzel kapcsolatos nemzetközi gyakorlatra. Az épületüzemeltetésben a rendszerek összehangolt működtetése sok esetben ismerethiány miatt okoz problémát. A tűzvédelmi tervezés eredményeit az üzemeltetésben dolgozóknak hatékonyabban kell ismertetni, ez különösen a bonyolult épületek vezérlésre igaz – hangzott el több tervezőtől.

Ugyancsak kiemelt kérdésként kezelték a résztvevők a szervezetek hosszabb távú feladatainak, céljainak egyeztetését (oktatás, képzés, jogosultságok, kivitelezés, szabályozási környezet – külföldi kitekintés), amelynek során élénk vita alakult ki. Többek között annak megfogalmazásával is próbálkoztak a részvevők, hogy mit ad hozzá a tűzvédelem a különböző épülettípusok biztonságához és az milyen módon jelenik meg az épületben illetve a közvéleményben.

A napi kérdések közül az éves programok, rendezvények lehetőség szerinti összehangolására törekedtek a résztvevő szervezetek képviselői.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1509 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: