Híreink

Megújult oktatás - 645 hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetében

2015. október 13.

A Katasztrófavédelmi Intézetnek (KVI) a 2012. január 1-vel megalakult Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretein belül működve alapvetően két feladata volt. Egyrészt a jogelőd intézményekben a rendészeti igazgatási szak katasztrófavédelmi szakirányán, valamint a védelmi igazgatási szakon megkezdett szakmai tárgyak oktatása, oktatásszervezése, másrészt az újonnan indult katasztrófavédelem alapszak három szakirányán (katasztrófavédelmi műveleti-, tűzvédelmi és mentésirányítási- és iparbiztonsági szakirány) a képzés folyamatosságának biztosítása.


A 2014/2015. tanév tavaszi záróvizsga időszaka kiemelten fontos volt a Katasztrófavédelmi Intézet számára, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulása előtt megkezdett képzések hivatalosan ekkor kerültek kifuttatásra. A rendészeti igazgatási szak katasztrófavédelmi szakirányán, valamint a védelmi igazgatás szak BSc. és MSc. képzésein összesen 250 fő tett záróvizsgát. A Képzési és Kimeneti Követelményekben meghatározott nyelvi feltételeket 120 fő teljesítette, így ők átvehették okleveleiket és diplomájukat.

A Katasztrófavédelmi Intézet három szakirányán jelenleg 645 fő hallgató tanul, akik közül az idei évre az 1512 jelentkezőből 239 fő került felvételre. A nappali munkarendben 28 fő I. évfolyamos hallgató kezdte meg az alapkiképzést, levelező munkarendben pedig 131 fő kezdhette meg tanulmányait. Ettől az évtől a hallgatók minőségi kollégiumi elhelyezése is megoldottá vált az egyetem Ménesi úti Táncsics Mihály Kollégiumában. Előreláthatólag az idei, 2015/2016. tanévben került utoljára meghirdetésre a Védelmi igazgatási MSc. szak, hiszen az Intézet tervei szerint 2016. szeptemberétől a sikeres MAB akkreditációt követően már az új, Katasztrófavédelem MSc. szakot kezdhetik majd meg az újonnan felvett hallgatók.

A felvételi számadatok is mutatják a jelentőségét a katasztrófavédelem oktatásának, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az idei évben – a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által támasztott igényeknek megfelelően - a gyakorlatorientált, minőségi képzés megvalósítása. Az Intézet komoly figyelmet fordít a hallgatók gyakorlati ismeretinek bővítésére, ennek következtében az egyetemen folyó képzés mellett lehetőséget biztosít a három év alatt különféle szakmai tanfolyamok elvégzésre (40 órás alapfokú tűzoltó tanfolyam, ADR tanfolyam, KML tanfolyam).

Mindezek mellett kiemelten fontos szerepe van a II. illetve III. év elvégzése után a kötelező szakmai gyakorlatoknak, amely során a hallgatók a katasztrófavédelem területi és helyi szerveinél ismerkedhetnek meg a mindennapi feladatokkal, illetve a tanórákon megszerzett elméleti tudásukat ültethetik át a gyakorlatba.

Az Intézet több projekt lebonyolításában is érintett, melyből kiemelhető a Közigazgatás- és Közszolgálatatásfejlesztési Operatív Programban való részvétel.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1446 látogató olvasta.