Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában?

2015. szeptember 22.

Kötéltechnika, vasúti balesetek, robbanás elleni védelem és zónabesorolás, új hazai gépjárműfecskendő, alagút tűzoltás, ha csak ennyit jelzünk a mostani lapszám 23 cikkéből, már láthatjuk a sokoldalú témaválasztást. Ezeken kívül természetesen visszatekintünk a legnagyobb szakmai kiállítás az Interschutz új tendenciáira, s a megelőzés és ezen belül az OTSZ követelményeinek új mérnöki szemléletű kibontása is témáink között szerepel.


Tanulmány

Szederkényi Nándor: Kötéltechnikai mentés Magyarországon 

A bemutatók egyik legnépszerűbb eleme a kötéltechnikai mentési bemutató, de ha csak nem vagyunk művelői e szakágnak, kis távolságtartással kezeljük e témát. Félve mondunk „A”-t vagy „B”-t akkor is, ha az alkalmazásáról kell döntenünk, hát még a háttér biztosításáról. Ennek gyökere az a zuhanástól való rettegés, mely már kisbaba korunktól kimutatható. 25 év tapasztalata alapján kijelenthetem, hogy ennek legyőzése a félelem tárgyának alapos megismerése – írja szerzőnk. Cikkünk célja a témát övező távolságtartás feloldása és a szakmai előrelépés lehetőségeinek bemutatása. 

Mórocza Árpád - Pimper László: Vasúti balesetek – Mobil vészátfejtő cseppfolyósított szén-hidrogén gázokhoz I. 

Hazánkban évente több millió tonna veszélyes árut szállítanak vasúton. A vasúti szerelvényeknél fellépő anyag-kiáramlások, a veszélyes anyag szállítmányok tömörtelenségének kezelése mindig különleges felkészültséget igényel. Ezek közül is kiemelkednek a cseppfolyósított szén-hidrogén gázt tartalmazó vasúti tartálykocsikat érintő balesetek. Kezelésükben nagy előrelépést jelent a MOL Nyrt. által a közelmúltban üzembe helyezett mobil vészátfejtő berendezés. A rendszer általános bemutatásához kapcsolódóan áttekintjük  a folyékony és gáz halmazállapotú veszélyes anyagok vasúti szállításában leggyakrabban alkalmazott vagonok műszaki kialakítását, valamint az új berendezéssel átfejthető jellemző anyagtípusokat. 

Bónusz János: Robbanás elleni védelem és zóna besorolás I.   

Az új OTSZ alapja a kockázati osztály lett! Hogyan kell a robbanásveszélyes zónákat kijelölni? Hogyan kell az anyagokat tűzveszélyességi osztályba sorolni? Hogyan kell a robbanásveszélyes térségeket besorolni? A helyiség egésze vagy csak egy része lesz robbanásveszélyes? 

 

Fókuszban

 

Hrabovszki Pál, Kanyó Ferenc: Járműfejlesztés – itt az új HEROS-AQUADUX-X 1500 gépjárműfecskendő 

Feladat és terület specifikus vagy univerzális képességű, 4x2 vagy 4x4 hajtásláncú, 1.000-, 2.000-, 3.000- vagy 4.000 liter oltóvíz szállítására képes járművek alkossák az „alapjármű kategóriát”? Megbízhatóan segíti-e gépkocsivezetők tevékenységét az automatizált sebességváltó vagy tengelykapcsoló? A málhafelszerelés lehet-e feladatfüggő, vagy rendelkezzenek olyan málhafelszerelésekkel, amelyekkel a műszaki mentőszerekhez közel egyenértékű műszaki mentési beavatkozásra képesek? Hogyan követhető a technikai eszközök fejlődése, a homogenitásra törekvés mellett? Milyen technikai eszközökkel növelhető a tűzoltó beavatkozások hatékonysága, hogyan csökkenthetőek a járműgyártás és a beavatkozások költségei a minőség romlása nélkül? 
                    
Hrabovszki Pál: Új mérföldkő a hazai gyártástörténetben      

A megvalósult új gépjárműfecskendő fejlesztés különös jelentőséggel bír, hiszen napjainkban a tűzoltójármű gyártás a modern autógyártás legigényesebb ágazata, érdemi tapasztalat nélkül ebben a szektorba nagy múltú márkáknak is nehézkes megvetniük a lábukat. 

Dr. Kanyó Ferenc: UHPS – Ultra magasnyomású oltóberendezés 

A tűzoltási tevékenység fejlődése során felismerték, hogy a víz hő-elvonó képességét növelni lehet, ha a zárt víztömeg helyett kisebb vízcseppecskék felhőjét juttatjuk az égő anyagokra. A vízköddel oltó rendszerek, az oltást hatékonyabbá teszik miközben az nem jelent veszélyt az emberre és a környezetre. Ez a berendezés az új hazai gépjárműfecskendő egyik lelke.

 

Megelőzés

 

Sándor Roland: Használati szabályok – hogyan alkalmazzuk?  

A tűzvédelmi követelmények használatra vonatkozó szabályrendszere 2015. március 5-től több ponton változott. Ez a gyakorló tűzvédelmi szakemberek számára sok aprónak tűnő feladatot ad. Cikkünkben az általános használattal kapcsolatos követelményeket tárgyalja szerzőnk. 

Lestyán Mária: Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme 

Az új OTSZ életbe lépését követően a lapos tetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből jól tudjuk, hogy milyen tűzvédelmi kockázatokat jelenthet az, ha a rendszerben bevizsgált szisztémától az alkalmazás, beépítés során eltérünk. A lapos tetőknél – azok összetettsége miatt – ez a veszély még fokozottabban fennáll. A minősítések és jogszabályi előírások közötti eligazodásban segít szerzőnk. 

Körösi Kitti: Ipari berendezések védelme FirePro-val          

Egy ipari területen bekövetkező tűzeset komoly anyagi veszteséggel jár. Amellett, hogy az adott berendezésben vagy építményben kár keletkezik, a magas helyreállítási költségek és tűzkárok értékének sokszorosát kitevő termeléskieséssel is számolni kell. Az ipari gépek, technológiai berendezések védelmére kiépített tűzoltórendszerek és megoldások a tűzvédelem különleges szegmensét képviselik. Egy ilyen megoldást mutatunk be.

Nagy Katalin: Gyakorlattól az elméletig – Életvédelem biztonságosan

Az életvédelem az OTSZ fő prioritása (védelmi célok, tervezési alapelvek)! Az életvédelmi cél gyakorlati megvalósításához az egyik legfontosabb eszközünk a hő és füst elleni védelem biztosítása. Milyen megoldással lehet a hő- és füstelvezető szerkezeteket biztonságosan, az életvédelem szolgálatába állítani?

Dr. Zólyomi Géza, Hársfalvi László: Tűz egy faszerkezetű lakóépületben 

Domoszlón 2014. november 29-én keletkezett tűz egy faszerkezetű lakóépületben. A tanulmány a tűzoltási, tűzvizsgálati, tűzmegelőzési tapasztalatok alapján rámutat a tűz keletkezésének okára és annak folyamatára, illetve a tűzestet követő hatósági eljárásra.

 

Tűzoltás – műszaki mentés 

 

Bán Attila, Hegedűs Krisztián: Alagút – tűzoltás és mentés speciális körülmények között        

Az M6-os autópálya Szekszárdtól Pécsig négy alagútpárral (Bátaszék alagút, Geresd alagút, Baranya alagút, Véménd alagút és kilenc nagyobb híddal épült meg. Ezekben a tűzoltás, mentés speciális körülmények között zajlik, ahol már a 18/2007. (II. 20.) Korm. rendelettel honosított, a transzeurópai közúthálózat alagútjaira vonatkozó biztonsági minimumkövetelményekről szóló 2004/54/EC irányelv szerinti feltételekkel számolhatunk.

Laczkó Péter: Holmatro – paradigmaváltás a műszaki mentésben 2. 
Az Interschutz-on nagy területen, a Holmatró standján egyfajta paradigmaváltást, a műszaki mentés fejlődési irányait meghatározó, fejlesztéseket láthattunk. Ezért a kiemelt fejlesztések bemutatására kértük szerzőnket. Merre tart a világ ezen a szakterületen?

 

Technika

 

Adorján Attila: A Dräger-nél fókuszban a biztonság 2. 

Az előző számban az Interschutz nyolc újdonsága közül bemutattuk a FIRE 8000 tréningkoncepciót, az álarcban integrált csapatkommunikációt FPS COM 5000 ill. 7000 valamint a légzőkészülékbe integrált biztonsági övet – a Safety Belt. Most a tűzoltósisak - HPS4500, műszaki-mentő sisak – HPS 3500, menekülő kámzsa PARAT 5500 FIRE POUCH bemutatására vállalkozott szerzőnk.

Gépjárműfecskendők az Interschutz-on

Nagyon széles a skála a gépjárműfecskendők között. A kisebb gyártóknál a hagyományos megoldások is megtalálhatók, másutt a járművek távfelügyelete, a számítógéppel felügyelt karbantartás és a szimulátorokkal való képzés jelenik meg, mint jövőbe mutató fejlesztés. 

Hordozható kismotorfecskendők                     
Az Interschutz akár a gigászok csatájaként is felfogható: a legnagyobb gyártók mutatták be a legújabb fejlesztéseiket. Ezúttal a Magirus és a Rosenbauer új hordozható tűzoltószivattyúit mutatjuk be a kínálatból és a Tohatsu-ra hívjuk fel a figyelmet.

Rosenbauer-szimulátor – házhoz megy a képzés  
A képzési program helye a szimulációs konténer ahol a repülőtéri járművektől a normál gépjárműfecskendőkig mindent ki lehet próbálni. A cél a balesetveszély csökkentése!
A szimulátor lelke egy három aktuátor mozgatta platformra épített Mercedes Benz Actros pilótafülkéje eredeti kezelőelemekkel; ez gondoskodik a „haptikus visszajelzésről”, pl. az úthibák okozta döccenőkről. Az utcaképet közvetlenül a szélvédőkre és az oldalüvegekre vetítik, a visszapillantókat pedig TFT-monitorok helyettesítik.

 

Interjú 

 

Pál Richárd: Minimax – VdS-minősítés, elsőként Magyarországon  
Magyarországon a Minimax Hungária Kft. elsőként szerezte meg a VdS-minősítést. Ez a szakmai minősítés egyik csúcsa. Ennek apropóján beszélgettünk Pál Richárddal, a cég ügyvezető igazgatójával a minősítésekről, minőségről, és arról, hogy mit jelentenek ezek a tűzvédelemben.

 

Fórum

 

Toldi Péter: Önkéntes tűzoltó egyesületek – pályázati eredmények 

Az elmúlt négy évben kialakított pályázati rendszerben a központi költségvetésből folyamatosan nőtt az ÖTE-k működésének támogatása. Az önkéntes szervezetek vezetői felismerték az állami támogatásban rejlő lehetőségeket, így minden évben nő a pályázó egyesületek száma, míg 2012-ben 317, addig idén már 443 egyesület nyújtotta be a pályázati dokumentációkat. Milyen eredmények születtek?

Peller Bálint: 20 önállóan beavatkozó ÖTE – félmillió lakos

A tűzvédelmi törvény 2013. novemberi módosításával lehetővé vált, hogy azon ÖTE-k, akik a feltételeknek megfelelnek, önállóan is beavatkozhatnak. Alig másfél év alatt húsz egyesület felelt meg a követelményeknek, s ma 1743 km2-es területen, 60 település és Budapest 4 kerülete, félmillió lakosának tűzvédelmét javítja. 

Szellőző rendszerek tisztítása

Komoly tragédiákat okozó hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján születtet az 54/2014 (XII.05.) BM rendeletnek a szellőző rendszerek tisztítására vonatkozó szabályozása. Számos esetben a szagelszívók és a szellőzők a vastag zsíros lerakódás miatt a tűz átterjedésében játszottak döntő szerepet, máskor a leszűkült csővezeték a funkciójának nem tudott megfelelni.

Új időszámítás a tűzátjelzésben   

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság június 17-én jelentette be, hogy elkészült új, országosan központosított tűzátjelzés-fogadó rendszerével (TFK), mellyel egységes platformon képes a szolgáltatóktól érkező tűzjelzéseket biztonságosan fogadni. A projekt azért is nagy jelentőségű, mivel az Országos Tűzvédelmi Szabályzat legújabb módosításával 2015. szeptember 1-jétől a szolgáltatóknak már éles üzemben is kötelező jelleggel és emberi beavatkozás nélkül kell a hatóság részére továbbítaniuk valamennyi objektumból érkező tűzjelzést.

 

Módszer

 

Kuti Rajmund: Környezetkímélő vegyimentesítés – eszközei, gyakorlati alkalmazása

Szerzőnk sikeres habilitációs védése során a nemzeti Közszolgálati Egyetemen, Katonai  Tudományok tudományágban, előremutató következtetéseket fogalmaz meg a környezetet kímélő vegyimentesítéssel kapcsolatban. Hasznos ismeretekkel szolgálhat a veszélyes anyagok jelenlétében történő kárfelszámolást végző tűzoltóknak.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1815 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: