Híreink

Hogyan segíthetik a hőkamerák a tűzoltók munkáját?

2015. augusztus 18.

A hőkamerák megjelenése előtt a tűzoltóknak a tömény füstben a talajon kúszva, csúszva kellett megállapítaniuk a tűz forrását, felmérni az áldozatok számát és helyzetét. Manapság az infravörös sugarakkal adó és érzékelő hőkameráknak köszönhetően könnyebben átláthatóvá váltak a sűrű füsttel, gyakran sötétségbe burkolózó, esetleg akadállyal elzárt hőáteresztő és felhevült területek. Ezáltal egyre több áldozat és tűzoltó élete menthető meg. Bemutatjuk azokat a veszélyhelyzeteket, ahol ez a technika lehet a tűzoltók legfőbb segítsége.


Mikor, mire használhatjuk?

Helyzetfelmérés
Épülettűznél a hőkamerával meghatározható a tűz pontos helye és kiterjedése a helyiségbe történő behatolás előtt. Más helyzetekben, mint például közúti karambol esetében a hőkamerával pontosan meghatározható a sebesültek száma.

Tűzterjedés

Rossz látási viszonyok, vagy az épület szerkezetéből fakadó korlátozott látási körülmények esetében a hőkamera használatával olyan információk birtokába juthatunk, amelyek egyébként nem lennének elérhetőek számunkra. Így a tűzoltók pontosan be tudják mérni a tűz fészkét, sőt segít lokalizálni az olyan rejtett tűzforrásokat is, mint a fal mögötti elektromos tűz.

Keresés és mentés

Hőkamera hiányában a tűzoltók a tömény füstben a talajon kúszva csak kisebb eséllyel tudják a lángoló épületeket átkutatni áldozatokat keresve. A hőkamera felgyorsítja a navigációt a nehéz látási körülmények ellenére is.

Szellőzés

Hőkamerával észlelehetők és feltárhatók a felhevült területek, lehetséges szellőző pontok és más fontos épületszerkezeti elemek. Így hozzájárul a megfelelően irányított szellőztetéshez, melynek során a füst és a hő az épületből kifelé távozik, ami rendkívül fontos ahhoz hogy csökkentsük a hátsó huzat (backdraft) és a teljes lángba borulás (flashover) lehetőségét. A kamerával kimutathatók a túlhevült gázok is, így a tűzoltásban résztvevők biztonsága fokozható.

Utómunkálatok

A tűz megfékezését és eloltását követően a hőkamera segít az épület alapos átvizsgálásában, hogy megbizonyodhassunk róla, nem maradtak sem rejtett tüzek, sem pedig parázsló anyagok, amelyek újralobbanthatják a tüzet. Az átvizsgálás alatt a hőkamerával könnyen feltérképezhetők a forró pontok.
Veszélyes anyagok
A hőkamera alkalmas a szennyező anyagok forrásának azonosítására, illetve a már megtörtént szétterjedés megállapítására is (földön és vízfelszínen is). Továbbá segít zárt, hermetizált konténerek, tartályok esetében a jelen lévő veszélyes anyag szintjének a megállapításában.

A Dräger UCF hőkamera termékcsalád összes tagja garancia arra, hogy a tűzoltó mindig egy lépéssel előrébb legyen a veszélyes helyzetekben.

 

Adorján Attila, mérnök

Dräger Safety Hungária Kft.

Tel +36 (06) 1 452 2020

Mobil + 36 (06) 30 996 8604

E-mail: attila.adorjan@draeger.com

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1667 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: