Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle augusztusi számában?

2015. július 29.

Az öt évenként megrendezett Interschutz egyfajta iránytűként mutatja a műszaki fejlesztések és a szakmai törekvések fő irányait. Az idei kiállításon tapasztaltakból elsőként kevésbé a látványos járműfejlesztésekre, inkább a fejlesztéseket megalapozó innovációkra fókuszáltunk. A 22 cikkből nyolc foglalkozik az Interschutz-al. A tanulmányok között folytatjuk az OTSZ-hez kapcsolódó TvMI-k, a megelőzés és tűzvizsgálat, a tűzvédelmi tervezés és annak dokumentálását szolgáló megoldások bemutatását, valamint a térinformatikai döntéstámogatás gyakorlati megoldásait. Egy speciális gyakorlati témára; az autóbuszmentés beavatkozási szabályaira is felhívjuk a figyelmet.


Tanulmány

Dr. Takács Lajos Gábor 

Tűzterjedés elleni védelem – tűzgátló réskitöltő-réslezáró rendszerek és tűzgátló lineáris hézagtömítések 

Az OTSZ filozófiájának megfelelően az elvárt biztonsági szintet teljesítő műszaki megoldások, a megfelelő gyakorlat az irányelvekben szerepel. A Tűzterjedés elleni védelem c. irányelv alapelveit, alapfogalmait, az épületen kívüli tűzterjedés elleni védelem módjait és a tűzgátló alapszerkezetek megfelelő megoldásait tárgyalta a cikksorozat első része. A második rész a tűzgátló nyílászárókkal kapcsolatos megfelelő megoldásokat mutatta be. Jelen cikk a tűzgátló réskitöltő-réslezáró rendszerekről és a tűzgátló lineáris hézagtömítésekről szól, amelyeket az irányelv mellékletei is jelentős terjedelemmel mutatnak be. Az épületgépészeti és épületvillamossági szerelőaknákat külön cikkben tárgyaljuk a téma jelentős terjedelme miatt.

Kulcsszavak: lezárás, fogadószerkezet, faláttörés, beépítési alapelvek, tűzterjedési módok, hézagtömítések

 

Balogh István, Benkhard Ágost, dr Csikós Attila, Lipták Attila igazgató, Németh Róbert, Dr Verrasztó Zoltán PhD 

Térinformatikai döntéstámogató rendszer a Bódva vízgyűjtő területére

Egy magyar-szlovák projekt keretében öt szervezet a Bódva folyó teljes vízgyűjtőjének területére olyan térképi döntéstámogató rendszert készített, amely árvízi helyzetek esetében digitális térképi alapon konkrét gyakorlati alkalmazással segíti a katasztrófavédelmi szakembereket feladataik ellátásában. A munka elkészült, eredményeképpen töltésszakadás esetén 1 óra várható árvízi eseményeit néhány perc alatt futtatja le a számítógépes program, biztosítva ezzel az árvízvédelmi és katasztrófavédelmi szakemberek számára a kellő időt operatív döntéseik meghozatalához.

 

Szántai István, Perge Kinga 

Vezetési pontok korszerűsítése, légi felderítés támogatása

Nagyobb kiterjedésű, elhúzódó eseménynél a vezetési pontra és az operatív törzsre, valamint légi felderítésre is szükség van. Ezek korszerű kialakítása, a bevetés feltételeinek megteremtése nagyban javítja a hatékonyságot. Ennek megvalósítására nyújtott lehetőséget az EKOP 1.1.10. elnevezésű projekt, amely a katasztrófavédelemi informatikai rendszerek döntéstámogató szerepének és biztonságának növelését célozta meg.

Kulcsszavak: vezetési pont, EDR rádiók, légi jármű, árvíz, hőkamera.

 

Dr. Kitka Gergely, Huszár Tibor 

Balesetkezelés autópályán, térinformatikai támogatással     

A közúti közlekedési hálózat „ütőerei” az autópályák, az eseménykezelés itt különösen fontos. Szélsőséges időjárás (szélvihar, hóvihar), közlekedési baleset (torlódás, ráfutásos balesetek, veszélyes anyagot szállítójármű sérülése) mind fennakadást okozhat. Ezek kezelésére dolgoztak ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon térinformatikai rendszert.

Kulcsszavak: adatbázis, térinformatika, műveleti adatok, veszélyzóna, kockázati helyszín.

 

Kutatás

Magasabb rákos megbetegedési arány a tűzoltók körében

A Cincinatti-i Egyetem kutatói csoportjának a „Foglalkozási és Környezeti Gyógyászati Folyóiratban” megjelent tanulmánya szerint a tűzoltók körében jóval nagyobb a mielóma multiplex, valamint a Non-Hodgkin limfóma, a prosztata- és hererák kialakulásának veszélye.
Kulcsszavak: toxicitás, limfóma, PAK, égésgázok, metaanalízis, rizikó.

 

Fókuszban

Interschutz 2015 – rekordok, bemutatók, innovációk

A 2015-ös Interschutz 2015. június 13-án este új csúcsokat döntve bezárta kapuit. A számok igazolták, sőt, meg is haladták a szervezők várakozásait. 157 ezer látogató, 51 ország 1500 kiállítójának termékeivel, innovációival ismerkedhetett meg. Szimpóziumok, versenyek, bemutatók színesítették a programot. Fókuszban a fejlesztéseket megalapozó innovációk.

 

USAR csapatok – katasztrófavédelmi kommunikáció és mentőeszközök

Az USAR csapatok számára kifejlesztett digitális kommunikációs platformot mutatott be az Interschutzon a luxemburgi székhelyű Savox Communications. A sokoldalú alkalmazás jelentősen megkönnyítené a kereső-mentő munkát, amit több kapcsolódó felderítő eszközzel is megtámogattak. 

 

Robotok és emberek – a távirányításé a jövő? 

Szárazföldön, vízen, levegőben – a távirányítású drónok és robotok a tudományos fantasztikum területéről egyre inkább átszivárognak a tűzoltóságok mindennapjaiba. A legtöbb látogató számára futurisztikusnak ható eszközök népszerűek voltak az Interschutzon – nem csoda, hiszen számos cég és a dortmundi tűzoltóság is élő bemutatókat tartott az alkalmazások képességeiről.

 

Rosenbauer show – merre tart a világ?   

A legnagyobb terület, innováció, 21 világújdonság, köztük a repülőtéri Panther-től az új vízágyukon át a sisakba integrált hőkameráig, így jellemezhető a cég kiállítása a megvalósult termékek oldaláról. Másrészt a távfelügyelet és szoftveres háttértámogatás, a számítógéppel felügyelt karbantartás és a szimulátorokkal való képzés valamint a beépített oltóberendezések irányába történő határozott lépések mutatják az irányt.

 

Magasból mentők – gyorsaság, speciális megoldások

A gépezetes tolólétrák és hidraulikus magasból mentők közül kiemelkedett a Rosenbauer és a Magirus kínálata. Az eddigi Metz magasból mentők a jövőben Rosenbauer, Metz technológia megjelölése az egységesítést mutatja, s a márka minden szegmensben megjelent. A létrák átlépték a 60 méteres magassági korlátot, optimalizálták az utolsó létratag működési mezejét, és több speciális megoldás jelent meg a mentőkosaraknál.

 

Digitális technika a tűzoltás-technikában  

A 2015-ös Interschutz kiállítást végigkísérte a digitális technika. A járműveken és a rádiótechnikában valamint a bevetés-irányításban, a távfelügyeletben és a képzésben érhető ez tetten leginkább, ugyanakkor a hagyományos kezelési módok ezzel párhuzamosan újra felfedezhetők.

 

Adorján Attila 

A Dräger-nél fókuszban a biztonság     

Sok leget lehet mondani az idei Interschutz kiállításról. Mi a Dräger standokon – a csarnokban és kültéren – folyamatosan az érdeklődők gyűrűjében voltunk, ez is bizonyítja, hogy az internet korában is nagyon fontos élőben látni az újdonságokat – írja szerzőnk, a legfontosabb újdonságokat bemutatva.

 

Ténykép

Barta-Vámos László 

Piacfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai a tűzvédelemben             

A köztudatban kevésbé ismert, de egyre inkább előtérbe kerül, a katasztrófavédelmi szervek piacfelügyeleti tevékenysége. E feladat lényege, hogy a hatóságok (katasztrófavédelmi kirendeltségek és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) még a beépítés, felhasználás előtt, lehetőség szerint a forgalmazás során, kiszűrjék a nem megfelelő termékeket. A 2014. év ellenőrzési tapasztalatait összegzi szerzőnk.

Kulcsszavak: piacfelügyelet, ellenőrzés, termékek, piacfelügyeleti eljárás, tiltás.

 

Fórum

Lengyelfi László

Átalakulóban a tűzvédelmi tervezés

Változott a PTK, az új OTSZ új követelményeket állított, növekedett a tervezők felelőssége. Erre reagálva a MMK a mérnöki munka elismertségének növekedését és a minőséget célpontba állítva változtat a tervezési feladatokon. Ennek a bonyolult folyamatnak az elemeit mutatja be szerzőnk.

 

Kozma Sándor 

Dunai Folyami Fórum – katasztrófavédelmi közreműködés 

A „Dunai Folyami Fórum struktúrájának létrehozása” [“Setting up the Structure of a Danube River Forum” (DARIF)] elnevezésű projekt, melynek koordinátora Magyarország Belügyminisztériuma volt, befejeződött. Ebben a munkában, a vízbiztonság elősegítésében, jelentős szerepe volt a katasztrófavédelemnek. 
Kulcsszavak: projekt, vízbiztonság, ellenőrzés, adatbázis, módszertan, stratégia.

 

Tűzoltás – műszaki mentés 

Hallai Zsolt, Jernei Zoltán

Autóbuszmentés – a beavatkozás szabályai

A közlekedési balesetek jelentik napjaink legnagyobb veszélyforrásait! Ezen belül az autóbuszok balesetei a nagyszámú sérült és a speciális kialakításuk miatt nagy felkészültséget és tudást igényelnek a beavatkozásban résztvevő tűzoltóktól. Ehhez dolgoztak ki szabályokat szerzőink.

Kulcsszavak: autóbusz, adatlapok, áramtalanítás, vázszerkezet, alátámasztás, rögzítés.

 

Laczkó Péter 

Holmatro – paradigmaváltás a műszaki mentésben  

Az Interschutz-on nagy területen, a Holmatró standján egyfajta paradigmaváltást, a műszaki mentés fejlődési irányait meghatározó, fejlesztéseket láthattunk. Ezért a kiemelt fejlesztések bemutatására kértük szerzőnket. Merre tart a világ ezen a szakterületen?

 

Módszer

Nagy Katalin 

Tűzvédelmi jellemzők – meghatározástól nyilvántartásig

Az elmúlt két évben megismertük az építési termékek forgalomba hozatalához, betervezéséhez és beépítéséhez kapcsolódó két alapvető jogszabály, az európai 305/2011/EU (CPR) és a hazai 275/2013 (VII. 16.) Kormányrendelet gyakorlati alkalmazását. Milyen változásokat és új feladatokat hoztak és hogyan dokumentáljuk mindezt?

 

Megelőzés

Wagner Károly

Tűzveszélyességi osztályok – hogyan használjuk?

Az új tűzvédelmi szabályozás alapja a tűzveszélyességi osztályok helyett a kockázati osztály lett! Hogyan jelenik meg mindez a használatban, a helyiségek követelményeinek meghatározásában, a robbanásveszélyes területek kijelölésében? Mi legyen az eddigi – a köztudatba már beívódott – jelölésekkel? 

Kulcsszavak: tűzveszélyességi osztály, kockázati osztály, CLP, robbanásveszélyes zónák.

 

Lestyán Mária 

Tapasztalatok és kérdések az új OTSZ alkalmazásáról  

A konferencia résztvevők 90 %-a (nem tűzvédelmi tervezők, szakértők) nem olvasta az új OTSZ-t, sokszor csak a tematikus konferenciákon szembesültek azzal, hogy az OTSZ előírásainak a betartásáért és a tűzvédelmi teljesítményjellemző megfelelő igazolásáért milyen mértékben felelősek. A kivitelezők, felelős műszaki vezetők részéről különösen a kisebb szakági kivitelezők esetében a helyzet még súlyosabb. Hogyan lehet az OTSZ alkalmazásának tapasztalatait feldolgozni

 

Fentor László 

Tűzvizsgálat a gyakorlatban – 2015

A Ttv. szerint: a tűzvizsgálat a tűz keletkezési idejének, helyének és okának felderítésére irányuló hatósági tevékenység, amelynek célja olyan tűzmegelőzési, tűzoltási beavatkozási tapasztalatok megszerzése, következtetések levonása, amelyek alkalmasak a tűzmegelőzési ismeretek bővítésére és a mentési beavatkozási feltételek javítására. Hogyan valósul ez meg a gyakorlatban?

Kulcsszavak: tűzvizsgálat, képzés, szemle, bűncselekmény, mentor, meghallgatás.

 

Kiállítás

A+A – nemzetközi szakvásár októberben

2015. október 27-30. között Düsseldorfban immár 30. alkalommal rendezik meg az  A+A – az egyéni védőfelszerelések, munkahelyi biztonság és foglalkozás-egészségügy nemzetközi szakvásárát. A közel 1.800 kiállítót felvonultató rendezvényen minden a személyi védelem, a biztonság és munkaegészségügy körül forog, találkozót adva a világ munkavédelmi és biztonságtechnikai szakembereinek. 

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1781 látogató olvasta.