Híreink

Mi olvasható Védelem februári számában?

2020. január 27. 08:35

Huszonhét éves lett a Védelem! A 2020/1. szám 22 cikkéből kilenc a menekülési ajtókra és az új TvMI-kre fókuszál. Mát ez is újdonságok tárháza! Tűzvizsgálat, beavatkozások adatai 2019-ben, gépjárművek biztonsági adatlapja, légcsatornák, oltóberendezések és oltási hatékonyság, péületek lábazatainak tűzvédelme, Li-ion akkumulátorok és gépjárművek tűzoltástaktikája, gázüzemű gépjárművek veszélyforrásai, tűzoltó takaró – mindez egy lapban.


Tanulmány

Herceg Gergely, Dr. Restás Ágoston Menekülésre szolgáló ajtók zárva tartásának lehetséges feltételei              

Vészkijáratnak tekintjük az összes olyan nyílászárót, amelyen keresztülhaladhatnak menekülő személyek az épület kiürítése során. Ezek használhatósága a bent tartózkodó személyek biztonságos menekülésének alapvető feltétele. A nyílászárók alapfunkciójának (nyitott és zárt állapotának) biztosítása mellett a vészkijáratok vészhelyzeti funkciója a könnyű és gyors nyithatóság. Létesítményüzemeltetési idény, hogy a vészkijáratok csak valós veszélyhelyzetben legyenek használhatók. A szerzők bemutatják azokat a lehetőségeket, melyek biztosítják a zárva tartás mellett a biztonságos veszélyhelyzeti használatot is.

 

Fókuszban

Ajtók a menekülési útvonalon – követelmények és sajátosságok

A menekülési útvonalakon telepített ajtóknak kifelé (ill. a menekülés irányába) kell nyílniuk, könnyen és teljes szélességben nyithatónak kell lenniük, és legfeljebb 15 mm magas küszöbbel szerelhetők. A menekülésnek, könnyűnek és akadálytalannak kell lennie. Ezek az alapfeltételek, amihez gyakran újabb kiegészítések társulnak, amelyek megnehezíthetik a tűzvédelmi tervezést. Ilyen, amikor egy ajtónak betörésbiztosnak kell lennie. Ekkor két, esetleg három egymásnak ellentmondó kritérium („könnyű nyitás” és „behatolásvédett” és vagy nyitáskorlátozás) vagy csap össze.

 

dr. habil. Stocker György, Szittya Zsolt Tűzgátló nyílászárók teljesítményigazolása

A tűz és/vagy füstgátló nyílászárók témájában 2019-ben komoly előrelépés történt az ajtó és belső üvegfelületek tűzállósági határértékének meghatározására szolgáló nemzeti szabvány, az MSZ 14800-5:2011. novemberi visszavonása óta kialakult, rendezetlen helyzet megoldása tekintetében.

 

Nagy Katalin Ajtók a menekülési útvonalon – karbantartás, üzemeltetés

A karbantartás és üzemeltetés tapasztalatai fontos visszajelzések a tervezőknek, vezetőknek. Segíthetnek megmutatni, hogy az életvédelmi célok közül a veszélyeztetett személyek menekülésének, mentésének biztosítása a gyakorlatban mennyire valósul meg. Mit és miért ellenőrizzünk? Ki, miért felelős? – erre keresi a választ szerzőnk.

 

Ajtók és szabványok a menekülési útvonalon

A menekülési útvonalakon telepített ajtók életvédelmi célú szerkezetek. Tervezésük, beépítésük, karbantartásuk során az OTSZ követelményei, valamint a vonatkozó szabványok és TvMI-k szerint kell eljárni. A szabványok számából egyértelművé válik, hogy ez bizony szakértői feladat és nem is egyszerű. A jelenleg érvényes fő szabványokra hívjuk fel a figyelmet.

 

Vizsgálat

Fentor László A Ráday utcai kollégium épületében keletkezett tüzeset vizsgálata

Egy év telt el a Budapest IX. kerület Ráday utca 28 szám alatti kollégiumban történt tűzeset óta. Tekintsük át a halálesettel járó V-ös kiemelt tűzeset vizsgálatát!

 

Szabályozás

Badonszki Csaba TvMI-k változásai – Villamos berendezések

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosításával az összes meglévő Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) felülvizsgálata és szükséges mértékű módosítása 2019. év egyik fő feladata volt. Szerzőnk a TvMI-k változásával foglakozó cikksorozatunk folytatásában a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem című TvMI lényeges módosításait összegezi.

 

Badonszki Csaba TvMI-k változásaiBeépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése

A Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése című TvMI lényeges módosításait összegezi.

 

Badonszki Csaba TvMI-k változásaiTűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása

A Tűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása című TvMI lényeges módosításait összegezi.

 

Badonszki Csaba TvMI-k változásai Tűzterjedés elleni védelem                             

A Tűzterjedés elleni védelem című TvMI lényeges módosításait összegezi.

 

Ténykép

Dr. Hesz József, Kovács Zoltán Tűz-és káreseti beavatkozások 2019-ben

Mi történt 2019-ben? Hogyan alakultak a beavatkozások? Hogyan oszlott meg az elmúlt évi 79.922 esemény? Mit jelentett a tavalyi szélsőséges időjárás, nevezetesen a száraz kora-tavasz és a csapadékos, viharos május-július?

 

Kutatás

Hidas Zoltán Szendvicspanel szerkezetű épületek veszélyei

A CTIF 2017-ben magyar kezdeményezésre megalakult Tűzvizsgálati Munkacsoportjában esettanulmányokkal, kutatási eredmények bemutatásával jelentős tapasztalatcsere zajlik. A 2019 májusában Hollandiában megrendezett ülésen a holland kollégák az éghető hőszigetelő maggal szerelt szendvicspanel szerkezetekből épült létesítmények veszélyforrásairól tartottak előadást, ahol egy kicsinyített makett segítségével szemléltették is az elhangzottakat. Ezt mutatja be szerzőnk.

 

Képzés

Dr. Bérczi László, Barta-Vámos László Közúti gépjárművek biztonsági adatlapjának, jelöléseinek szabványosítása   

A közlekedési baleseteknél történő beavatkozás napjainkra a tűzoltóságok egyik fő feladatává vált. A környezet védelme érdekében, a káros anyag kibocsátás csökkentése céljából újabb és újabb technológiákkal készülnek járművek. Az utakon találkozhatunk a hagyományosnak tekinthető benzinnel, vagy gázolajjal hajtott gépjárművek mellett gázzal, villamos energiával, vagy ezek valamilyen kombinációjával hajtott gépjárművekkel is. Új megoldások a védekezésben.

 

Megelőzés

Marlovits Gábor, Várady-Szabó András A Promat építészeti tűzvédelmi megoldásai az OTSZ 5.1 követelményeire – légcsatornák

A Promat neve Magyarországon hosszú ideig elsősorban a minőségi cementkötésű PROMATECT® tűzvédő építőlapokat jelentette. Kevésbé ismert, hogy a cég a 21. század egyre bonyo­lultabb épületeinek tűzvédelmi kihívásának megfelelve, teljes körű építészeti tűzvédelmi megoldásokat biztosít: gondoljunk a PROMAPAINT® tűzgátló festékekre, a PROMASPRAY® tűzvédelmi habarcsokra, a PROMADUR® égéskésleltető­re, valamint a PROMASTOP® és PROMASEAL® tűzgátló tömítőrendszerekre. Írásunkban elsősorban a tűzállósági telje­sítménnyel rendelkező légcsatornákra fókuszálunk.

 

Csízi Béla Oltóberendezések és oltási hatékonyság    

Az elmúlt években egyre több és nagyobb méretű beépített oltórendszer létesült Magyarországon. A létesítésen túl egyre inkább előtérbe kerül ezeknek az oltórendszereknek a hosszútávú megfelelő működése és a létesítéskori hatékonyság fenntartásának feltételei. Ezzel kapcsolatban gondolat-ébresztőként készült szerzőnk írása.

 

Lestyán Mária Épületek lábazatainak tűzvédelme – elvek és megoldások 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. január 22.-i változásával összefüggésben módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is. Ezekben számos olyan kérdésre találunk választ, amelyekre korábban nem volt a jogszabályi követelményeket kielégítő, az elvárt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldás. Az egyik ilyen terület az épületek lábazata. Milyen megoldások alkalmazhatók és milyen feltételekkel?

 

Tűzoltás – műszaki mentés               

Balázs Mihály Ádám Li-ion akkumulátoros gépjárművek tűzoltástaktikája II.

A cikk első részében egy külföldi tűzesetet mutatott be szerzőnk, melyen keresztül vizsgálta a Li-ion-os akkumulátorokkal rendelkező elektromos és hibrid járműveket érintő tüzek oltásának lehetőségeit és kihívásait, a külföldön alkalmazott taktika hazai adaptálásnak lehetőségeit. A folytatásban az elárasztásos módszer műszaki hátterét, feltételeit, a külföldön használatos műszaki megoldásokat (RED BOXX rendszer) mutatja, illetve vizsgálja a hazai fejlesztés lehetőségét.

 

Csordás János, Sándor László Gázüzemű gépjárművek – veszélyforrások és beavatkozás 

A gépjárművek gázhajtású rendszerei az elmúlt évtizedben dinamikus változásokon mentek keresztül. A mérnökök olyan technikákat igyekeznek kifejleszteni a gázmeghajtásoknál, amelyek a komfort és a vezérlési precizitás szempontjait tekintve nagyon hasonlóak a legújabb benzin-befecskendezéses motorokéhoz. Melyek a gázos járművek fő jellemzői és a biztonságos beavatkozás alapkövetelményei?

                       

Kirov Attila Tűzoltó takaró – egy új lehetőség a gépjárműtüzek oltására

Egy teljes terjedelmében égő személygépkocsi tüzének oltásához a gyakorlatban tesztelték, egy új fejlesztés eredményeként született 5x5 méteres, Bridgehill gyártmányú oltótakarót. 2019 október 10-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltási és Mentési Szakcsoportja vizsgálta a személygépjármű tűzének oltására kifejlesztett tűzoltó takarót a Hatvan-nagygombosi Gyakorló Bázison. A tapasztalatokról számol be szerzőnk.

 

 

Dr. Bérczi László, Barta-Vámos László Lítium-ion akkumulátorok tűzoltásának nemzetközi tapasztalatai

A környezetbarát módszerek elterjedésének gyorsulásával a közúti közlekedésben egyre több elektromos, vagy hibrid jármű jelenik meg, melyek meghajtásához jelenleg, többnyire lítium-ion akkumulátorok biztosítják a szükséges energiát. A lítium-ion akkumulátorok mind a járművekbe építve, mind szállítás, tárolás során különleges tűzkockázatot jelenthetnek, amennyiben környezeti behatás, vagy meghibásodás következtében égni kezdenek, ugyanis az égés fennmaradásához nincs szükség a levegő oxigénjére, az az akkumulátor celláiban termelődik. A tapasztalatokat összegzik szerzőink.

        

 

Fórum

POLON-ALFA – Ügyféltámogatás felsőfokon

A legoptimálisabb rendszer-konfigurációk, központok, érzékelők, eszközök kiválasztásától kezdve a telepítésen, beüzemelésen, képzésen át a kimagaslóan kedvező garanciaszolgáltatásig támogatja partnereit már több, mint 10 000 darabos érzékelő-raktárkészlettel a Polon-Alfa Magyarország Kft. A POLON-ALFA hazai képviseleténél ez jelenti a teljes körű ügyféltámogatást.

 

Adorján Attila Egészségügyi megfontolások a norvégiai reptértűz kapcsán

2020. január 7-én tűz ütött ki a norvégiai Stavanger repülőterének egyik zsúfolásig megtelt parkolóházában. A tűzoltástaktikai megfontolásoktól eltekintve egészségügyi vonatkozásai is lehetnek a rendkívül heves tűznek – olyanok, amelyek összecsengenek a korábbi, tűzoltó-egészségügyi cikksorozatunkban megfogalmazottakkal is. Szerzőnk most ezeket veszi sorra.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle előfizetés

Vissza

Ezt a hírt eddig 1107 látogató olvasta.