Híreink

Gázzal oltó rendszerek – egy kézben tervezéstől a szervizig

2019. július 29. 08:00

A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Különösen, ha olyan érzékeny terek védelméről van szó, mint például a szervertermek, képcsarnokok vagy könyvtárak. Ilyen esetekben jelenthet megoldást egy gázzal oltó rendszer – feltéve, hogy olyan szolgáltatót választunk, ahol a tervezés kezdetétől az üzemeltetésen át a szervizig egy kézben van minden munkafázis.


Érzékeny helyek

A tűzvédelmi tervezésnél manapság gyakran belefuthatunk olyan szituációba, amikor mérlegelni kell, hogy vajon a hagyományos oltórendszerek működésével együtt járó vízkár nem okoz-e ugyanakkora problémát, mint maga a tűz (illetve az abból fakadó károk). A pótolhatatlan adatokat őrző szervertermek, a felbecsülhetetlen értékű festményeket kiállító művészeti galériák, a múltunk darabjait tartalmazó könyvtárak mind olyan helyek, ahol a hagyományos oltórendszerek használata elképzelhetetlen.

Ilyenkor érdemes gázzal oltó rendszerek telepítését kezdeményezni. De vajon mindegy, milyen gázzal?

 

A gáz az gáz?

A hagyományos oltógáztípusok az oxigénkiszorítás elvén működnek. Ide tartozik pl. a CO2. Napjainkban azonban elterjedtek a kémiailag aktív, katalitikus elven működő oltóanyagok, melyek lényegesen kisebb alkalmazási mennyiséggel érnek el a passzív oltógázokkal megegyező oltási teljesítményt.

A nem éghető gázok tűzoltó képességét már régen felismerték és használják.Alkalmazásuk azokban az esetekben indokot, ahol a más oltóanyagból származó szennyezés másodlagos károkat okozna, vagy olyan anyagok találhatók a védett térben, amik más oltóanyaggal nem kívánt reakcióba léphetnek.

Az oltógázok oltásmechanizmusuk szerint lehetnek

  • semleges, azaz „inert gázok”, ill.
  • az égést kémiai úton gátló gázok (halogén tartalmú szénvegyületek).

Semleges gázok, melyek az égési reakcióban ugyan nem vesznek részt, de a védendő térbe jutva az égéshez szükséges oxigén koncentrációját 14% alá hígítják. Pl. nitrogén, szén-dioxid, argon, stb. Az égést kémiai úton gátló oltógázok működési elve az, hogy az égési reakciót vegyi úton gátolják azáltal, hogy az égési láncolatba beépülnek.

 

Oltógáz-rendszerek egy kézből

A Ventor Tűzvédelmi Kft.az angol-amerikai Kidde Fire Protection által gyártott gázzal oltó rendszerek forgalmazója Magyarországon. Közvetlenül, vagy viszonteladóinkon keresztül vállaljuk kémiai (FM200, Novec), vagy inert oltógázos (Argonite, Inergen, nitrogén, szén-dioxid) rendszerek szállítását. Fontos szempontnak tartjuk, hogy a gázzal oltó rendszereink működésük során a környezetre ártalmatlanok legyenek és a piacon a legjobb ár-érték aránnyal rendelkezzenek, ezért ha tehetjük, az inert gázok helyett is a Novec 1230 típusú oltógázt javasoljuk. A piacon egyedülálló tulajdonságú a Kidde által kifejlesztett és gyártott AdS Novec 1230 rendszer, amely 25 bar nyomáson alkalmas akár 5,6 m magasságú és 2200 m3 térfogatú terek védelmére a versenytársakénál kisebb csőátmérőkkel. Az általunk szállított rendszerek az európai Unióban szükséges jóváhagyásokon túl rendelkeznek FM, vdS, NFPA jóváhagyásokkal és engedélyekkel.

 

Alkalmazási területek:

  • Szerverterek védelme
  • Telekommunikációs terek védelme
  • Archívumok, könyvtárak védelme
  • Petrokémiai létesítmények védelme
  • Gázturbinák, generátorok védelme
  • Vezérlő- és kapcsoló helységek védelme
  • UPS- és akku helységek védelme
  • Laboratóriumok, kórházi műtők védelme
  • Művészeti galériák, kiállítások védelme

 

 

Keresse szakértőnket!


Dombai Dezső
értékesítési vezető - gázzal oltó rendszere

Telefon: +36 70 365 9805
Fax: +36 26 500 169
E-mail: dombai@ventor.hu

www.ventor.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1437 látogató olvasta.