Híreink

Könnyű fémek – nehéz tüzek?

2018. december 07. 10:24

A könnyűfémeket – lítium, magnézium, alumínium – széles körben használják, de mostanság, a „high-tech fémek”, mint a titán és cikrkónium előtérbe kerülésével derült ki, hogy nagyon veszélyesek tudnak lenni. Ezek a hadiiparból bekerültek a mindennapjainkba. Ezért talán érdemes rápillantani egy 1982-es hajókatasztrófára, a brit HMS Sheffield hadihajó tüzére, amelyet a nagy mennyiségű könnyűfém égése miatt nem sikerült eloltani.


Szerencsére a fémtüzek nem olyan gyakoriak. De ha előfordulnak, akkor az érintettek gyakran tehetetlenek. Az közismert, hogy a vízzel oltás nem lehetséges. A fémtűz fő veszélye, hogy a rendkívül magas hőmérsékleten (2000 °C) a víz oxigénre és hidrogénre bomlik. Ennek eredményeként fennáll a rendkívül gyors gázrobbanás veszélye, ezért a víz nem használható oltóanyagként. Minél melegebb a fémtűz, annál veszélyesebb a víz használata.

A régi szakirodalomban ajánlott, az égő könnyű fémek száraz homokkal (vagy cementporral, sóval) történő lefedése ezekben az új helyzetekben kérdéses. Hol lesz vészhelyzetben nagy mennyiségű száraz homok, só, cement? Mire odavisszük, mi történik? No, és mi van, ha kicsit nedves a homok?

Ebből a szempontból is tanulságos a brit HMS Sheffield tüze, amely 1982. május 4-én a Falkland-háborúban kapott argentin találatot és gyulladt ki. A hajó a komoly tűzoltási előkészületek ellenére hat nap múlva elsüllyedt. A korabeli információk szerint a brit HMS Sheffield hadihajó tüzét a nagy mennyiségű könnyűfém égése miatt nem sikerült eloltani. A képek mind az égés, mind a sérülések jellege miatt tanulságosak.

Az oltási módokról és a lehetséges oltóanyagokról a Védelem következő számában olvashatnak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1999 látogató olvasta.