Híreink

Változott - Építési termékek betervezése és teljesítményének igazolása

2017. szeptember 13. 08:19

Szeptember 25-én lép hatályba a 261/2017. (IX. 11.) Korm. rendelet Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet módosítása. A Magyar Közlöny 2017 évi 144. számában szeptember 11-én kihirdetett jogszabályban több változás van. A jogszabályt közöljük.


Új fogalmat vezet be tűzvédelmi célú építési termék: „a tűz észlelésére, jelzésére, oltására, a beavatkozás megkönnyítésére, a tűzkár csökkentésére vagy a tűz kialakulásának, terjedésének megakadályozására szolgáló aktív beépített tűzvédelmi berendezés vagy annak részét képező építési termék készlet vagy elem, amelyre nem vonatkozik harmonizált európai szabvány vagy európai műszaki értékelés.”

Az építési termék elvárt műszaki teljesítménynek való megfelelését a tűzvédelmi célú építési termék esetén a BM OKF vizsgálati eredményeken alapuló engedélye igazolja.

Nem minősíthető egyedi építési terméknek vagy készletnek az olyan építési termék vagy készlet, amellyel szemben tűzvédelmi követelmény van, ha

  • az csak méreteiben vagy az alkotóelemei méreteiben tér el, de rendeltetésének megfelelő műszaki jellemzőiben nem tér el egy olyan építési terméktől vagy készlettől, amelyre van harmonizált szabvány, európai műszaki értékelés vagy nemzeti műszaki értékelés, vagy
  • alkotóelemei között van olyan, amelyre vonatkozik harmonizált szabvány, európai vagy nemzeti műszaki értékelés, és megadott teljesítményjellemzői alapján az összeállított termék vagy készlet beépítés céljára jellemző teljesítménye meghatározható.

Készletre vonatkozóan

Amennyiben egy gyártó egyedi termékként, készletként kíván kezelni egy olyan építési terméket, készletet, amellyel szemben tűzvédelmi követelmény van, az építési termékek vonatkozásában hatáskörrel rendelkező

piacfelügyeleti hatóság jogosult vizsgálni és megállapítani, hogy az építési termék vagy készlet egyedi terméknek minősül-e.

 

Az új jogszabály letölthető ide kattintva.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1339 látogató olvasta.