Híreink

ILT 8. Nemzetközi konferenciája – nagyteljesítményű tűzoltás

2015. november 24. 20:19

Budapesten november 10-11-én a Hélia Hotelben tartott konferencián három kontinensről tizenkilenc ország 206 szakembere vett részt a FER Tűzoltóság és a MOL csoport által szervezett konferencián. A második nap második felében a nagy tűzesetek tapasztalatai, az erre adandó nagyteljesítményű oltóberendezésekkel és új oltási, bevetés irányítási technológiákkal adandó válaszok kerültek terítékre.


Ennek jegyében Martin Haug, az Agnus Fire előadója már a legforróbb szakmai témára a tartály tűzoltás módozataira tért át, megfejelve mindezt a közelmúltban bekövetkezett tűzesetek tanulságainak elemzésével. Ezek tapasztalatai alapján dolgozták ki azokat a habfolyatókat, amelyek a szegélytüzek, és a teljes tartályfelület oltását szolgálják. Ez utóbbinál a habfolyatók a peremtől szétterjedve, míg a telepített habsugarak a tartály közepét célozzák, így sokkal gyorsabban érhető el és tartható fenn a teljes habtakaró. Természetesen nem maradhatott ki a bemutatásból a mobil hab/vízágyúk sora sem.

A földrengés következtében keletkezett tartálytüzek oltásáról már egy japán tudós, dr. Hiroshi Koseki ismertette statisztikai adatokkal és a bekövetkezett esetekkel illusztrál prezentációját. Egyben azt is előre vetítve, hogy egyes magántűzoltóságok nem voltak képesek ilyen jellegű katasztrófák kezelésére. 2003-ban például földrengés után 44 napig égett egy tűz. 2011-ben földrengés után még szökőárral is szembe kellett nézni, ezért a képességek fejlesztését szorgalmazta.

A következő előadó, Gert Van Bortel, a BAFS tűzoltóságának járműfejlesztési koncepcióját vázolta. A járműfejlesztést azonban megelőzte egy szervezetfejlesztés, amellyel összevonták a BAFS európai tűzoltóságait, ebbe már több egységesítési lépés született. Pl. Légzőpalackok, tűzoltó készülékek, informatikai platform, beszerzés, és végül a járműfejlesztés és elosztás. Meghatározták a teljesítménykövetelményeket, amelyeket részletesen, szivattyúkapacitásig, típusválasztásig, vízágyúig bezáróan ismertetett. Igazi szakmai ínyencség volt hallgatni.

A szünet után a Rosenbauer International területi igazgatója, Roland Leitner mutatta be a cég nagyteljesítményű ipari tűzoltó járműveit. Volt mit, ugyanis a Rosenbauer, mint a világ legnagyobb tűzoltó gyártója, ezen a területen is a csúcstechnikát képviselte. A hivatkozásnál elég volt a nyári Interschutz-ra utalni, ahol a vegyipari és a repülőtéri járművek sorában világ újdonságnak számító fejlesztéseket (habbekeverők, vízágyúk, szivattyúk, vezérlés, számítógépes oktató szimulátor) mutattak be. A képzésben és a távdiagnosztikában léptek nagyot. Csak az arab világban háromezer Rosenbauer tűzoltó jármű ilyen felügyeletét kell ellátniuk.

A turbó vízköddel oltási technológia kiegészítő eszközként való felhasználási lehetőségeiről már Thomas Huber a német Zinkun cég képviselője tartott látványos prezentációt. A technológia alapja a MOL turbóreaktív oltógépéből táplálkozik, ennek továbbfejlesztése a fuvókák kialakításában, a szerkezet számítógépes vezérlésében mutatkozott meg elsőként. Aztán a jármű valódi tűzoltó külsőt kapott, majd az így kialakított konstrukciót konténerbe telepítették és távvezérlési lehetőséggel is ellátták. Természetesen kidolgozták számos felhasználási lehetőségét, hisz nagy távolságban képek hatalmas mennyiségű porlasztott vizet a védett objektumokra juttatni. Alapvetően négy felhasználási területet jelölt meg a berendezések számára. A Mérgező felhők lecsapatását, s azon belül a toxikus gázok felhígítását, irányítását, objektumok direkt tűzhatástól való védelmét hűtéssel és megelőzős hűtéssel, a tűzoltásban a nagy tüzek lokalizálását illetve a medence tüzek eloltását, a szellőztetésben a nagy tároló épületeket és az alagutakat jelölte meg fő felhasználási területként. Ezek taktikája is kidolgozott.

Következő előadóként a cseppfolyósított földgáztartályok felfogó tereinek tűzoltásáról Bob Kelly a Trellebor Offshore Boston, munkatársa tartott előadást, amelyben a szakmai lehetőségeket és a beavatkozás során fellépő veszélyeket is felvázolta. 

A németországi Safer Systems munkatársa, Eric Quatraville utolsóként a veszélyes anyagokkal történt káreseteknél a bevetés irányítás integrált informatikai támogatásáról tartott szemléletes előadást.
A klasszikus felderítési kérdések (Mi történik? Honnan áramlik? Milyen nagy? Meddig fog ez tartani? Kit értesítsünk?) után, a világszerte 600 helyen telepített GIS rendszer a valósidejű meteorológiai adatokkal, és gázérzékelőkkel megtámogatva elemzi a helyzetet, az égési modellt, visszaszámlálási algoritmusa a várható hatásokat. Ebből aztán választ kaphatunk, hogy kiket kell figyelmeztetni, mely területeket kell lezárni, milyen útvonalon, kit, hova lehet menekíteni stb. A lehetséges cenáriókat látványos terjedési modellekkel és domborzati térképekkel mutatta be az előadó.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2573 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: