Híreink

Mivel menthető meg az árukészlet nagy része?

2022. január 26. 07:30

Az elmúlt időszak néhány hazai tűzeseténél a korom miatt a teljes árukészletet meg kellett semmisíteni. Nem volt elég a tűzkár, még a megsemmisítés, ártalmatlanítás költségei is jelentkeztek. Hogyan csökkenthetők az ilyen károk? Egy francia vizsgálatban erre is kíváncsiak voltak. Meglepő eredményre jutottak!


4300 m2-es üzlet

A Francia Tűzvédelmi Szakmai Szövetség (FFMI) valósméretű tűztesztekkel és számítógépes szimulációkkal egy átfogó, a hő- és füstelvezetés legújabb eredményeit összegző vizsgálatot végeztek. Ennek részeként vizsgáltak egy áruval teljesen feltöltött 4300 m2-es kereskedelmi létesítményt. Ebben az épületben 20 darab természetes tetőtéri hő- és füstelvezető és egy 528 sprinklerfejjel ellátott beépített vízzel oltó berendezés szolgálta a védelmet.

Amint az ismert a hazai és persze a francia szabályozás is az életvédelmi célokat (menekülés, mentés) az értékvédelmi (működés, tulajdon, berendezés, piacvesztés, optimalizálás) célok elé helyezi. Ebből jó levezethetők beépített tűzvédelmi berendezések prioritásai: 

Életvédelem

  • gyors riasztás
  • menekülés, mentés életfeltételeinek biztosítása – füstszegény levegőréteg

Vagyonvédelem

  • tűz észlelési idejének csökkentése
  • oltási beavatkozás megkezdési idejének csökkentése
  • a beavatkozás életfeltételeinek biztosítása
  • a hő- és füstterhelés csökkentése

Ezek közül a vastagon szedettek a hő- és füstelvezetés eredményei.

A valós tűz és a szimuláció két, egymással szorosan együtt élő, tűzvédelmi tévhitet is megcáfolt:

  • Az egyik ilyen tévhit, hogy „A sprikler által lehűtött füstgázok megakadályozzák a termikus feláramlást”, azaz romlik a hő-és füstelvezetés hatásfoka.
  • A másik tévhit, hogy „a HFR akadályozza a sprinklert a tűz és az oxigén kiszorításában”, azaz romlik a sprinkler hatásfoka.

 

Mennyi korom vezethető el?

Már korábbi kutatásokban Covelli és társai valós méretű tesztjei cáfolták ezeket a tévhiteket. Vizsgálataik igazolták, hogy a célzott füstelvezetés a sprinklerezett és a védelem nélküli terekben is nélkülözhetetlen, persze az együttműködés tervezésekor mindkét funkciót figyelembe kell venni. A kérdés, hogyan?

Az említett 4300 m2-es kereskedelmi létesítménynél, ahol 20 füstelvezető és 528 sprinklerfej működött együtt, a francia kutatók a tűz során keletkezett korom elvezetését is mérték.

A fő megállapításuk a korom elvezetésének hatékonyságára: Minél korábban nyitják a természetes füstelvezető szerkezeteket (a sprinkler előtt), annál kevesebb korom halmozódik fel a helyiségben.

 

A felhalmozódott korom mennyiségének alakulása

 

Füstelvezetők nyitása a sprinkler előtt = kevesebb korom

(szürke – füst, vörös – hő)

 

A termikus terhelés drasztikusan csökken

Méréseik és szimulációik eredménye az igazán meglepő. A hő- és füstelvezetők gyors nyitásával a korom akár 80%-a elvezethető!

Ennek az árukészlet megmentésében jelentős vagyonvédelmi hatása van, miközben a kisebb hőterhelés jelentősen csökkenti az épületszerkezetek károsodását, a műanyagtermékek égése során a nagyságrenddel kevesebb oltóvíz hatására kevesebb korrozív sósavgáz keletkezik. Közben lényegesen kevesebb dekontaminált oltóvíz felfogatásáról és mentesítéséről kell gondoskodni.

 

Nagy Katalin
szakmai igazgató, tűz és munkavédelmi szakmérnök
LUDOR Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
1082 Budapest, Baross u. 98.

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1093 látogató olvasta.