Híreink

Evakuálási stratégia megtervezése – Különleges követelmények a kórházi osztályokra

2020. szeptember 09. 10:44

Ahogyan korábban hírt adtunk róla, a világ vezető tűzszimulációs szakembereit felvonultató idei Tűz- és evakuálási modellezés technikai konferencián (FEMTC) egy hazai szakember, Veresné Rauscher Judit is előadást tart. 2020. szeptember 10-én tartandó előadásának témája a kórházak kiürítésének speciális követelményeit és megfontolásait elemzi. A szakember London után immár második alkalommal tart előadást ilyen rangos konferencián.


Rauscher Judit jelenleg az Óbudai Egyetem - Biztonsági és Biztonsági Tudományok Doktori Iskolájának doktorandusza, aki eddig ehhez a témához kapcsolódóan több cikket is írt:

  • Veresné Rauscher Judit: Számítógépes menekülés szimuláció (Védelem 2016/2.)
  • Veresné Rauscher Judit, Kovács Tibor: Kórház kiürítés vizsgálata számítógépes kiürítés szimulációva (Védelem Tudomány 2019/2)
  • Veresné Rauscher Judit Kiürítési stratégia vizsgálata az emberi karakterisztika szempontjából Védelem 2020/4.

A holnapi konferencia előadásának összefoglalójában kifejti a szerző, hogy az egyik legfontosabb feladat a biztonság szavatolása az emberek számára. Ezért egy vészhelyzet esetén a kiürítési terv megtervezése és végrehajtása nehéznek bizonyulhat, még tökéletesen egészséges és mozgásképes emberek tömegével is. Ez aztán különösen fontos és nagy kihívás kórházi környezetben, ahol a betegek már kiszolgáltatott állapotban vannak. Az egészségügyi intézményekből történő evakuálás a betegek testi fogyatékossága miatt összetett. Az épület evakuálásának sikerét nagymértékben befolyásolja

  • az épület architektúrája,
  • a beépített biztonsági funkciók (aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek) is nagyban befolyásolják az evakuálás sikerét, amelyet
  • az evakuálási stratégia tervezése is befolyásol.

Ez a fajta evakuálás általában a munkaerő, a kórházi dolgozók segítségét igényli, az ágyhoz kötött betegek átadásának hatékonysága a beteg és a személyzet arányától függ.

 


 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1374 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: