Híreink

Negyvenötezer hordó whiskey égett el – nem oltották

2020. február 10. 08:46

Az USA-ban egy tűzben leégett a Jim Beam egyik raktára a Kentucky államban lévő Frankfortban, ahol 45 ezer hordó bourbon whiskey semmisült meg, miközben a tűzoltók nem oltották a tüzet, bár négy megyéből rendeltek ki egységeket. Mi történt és miért?


Nem szabadságra mentek a tűzoltók; megfontolt döntés volt, amely alapján csak a környező épületeket védték és a tüzet folyamatosan figyelték. 

A videóból és a rendelkezésekre álló adatokból egyértelműnek tűnik, hogy a nagy távolságból – négy megyéből – felfejlődő tűzoltó egységek már rendkívül intenzív égéssel kerültek szembe, ahol magas égéshőjű, 40%-ban eltil-alkoholt tartalmazó whisky égett. Miközben három másik raktár is veszélyben volt, így a videóból is láthatóan a tűz továbbterjedésének megakadályozására koncentráltak, ami védősugarak és pajzs sugárcsövek bevetésével sikerült is.

Ezt követően sem siettek a még égő tűz oltására, ami mutatja, hogy céljuk a kár minimalizálása volt, amelynek a tűzoltás az egyik eszköze. Ebben az esetben mérlegelték, hogy a gyors oltás nagy mennyiségű oltóvízzel, oltóhabbal és annak szennyező hatásával jár. Ezért a tüzet körülhatárolták és hagyták, hogy még órákon át tovább égjen. Az beavatkozási taktikát Drew Chandler, Woodford megye mentőszolgálatának igazgatója így indokolta:

– Minél tovább ég, annál több desztillált alkohol ég el. Így amikor kioltják, kevesebb lesz a szennyeződés, amely az ivóvizet biztosító mellékfolyóba jut.

A döntésnél egyre többször kell az oltóanyag által okozott környezeti károkat is figyelembe venni. 

Tudósítás: HVG, Euronews

Videó: The Guardian

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1270 látogató olvasta.