Híreink

Technológiák tűzvédelme beépített eszközökkel – komplex szemlélettel

2020. január 31. 08:11

Ha általában az épület tűzvédelmi tervezésére azt mondjuk, hogy a kezdetektől komplex szemléletet és megoldásokat igényel, ez a technológiák védelmére, másként, de fokozottan igaz. Ugyanis amíg az építmények védelménél elsősorban az élet és az épített infrastruktúra védelme a feladat, addig a technológiák védelménél az üzletmenet folyamatosságának fenntartása is elsőrendű cél.


Technológiák védelme – a létesítmény szíve

Az üzletmenet folyamatosságának fenntartása a teljes folyamat átlátását igényli, nélküle nem lehet hatékony, ezért a Ventor Kft-nél a kezdetektől részt veszünk a komplex tervezési folyamatban. Így az építési, technológiai tervezési folyamatban látjuk a sajátosságokat, de ami talán még fontosabb, hogy aktívan képesek vagyunk befolyásolni a technológiai terek tűzvédelmének tervezését. Sőt telepítési és karbantartási tapasztalataink révén a hosszú-távú működést elősegítő, gazdaságos megoldások kerülhetnek a rendszerbe tervezéskor.

A cégek felismerték, hogy az érzékeny technológiák, technológiai terek védelme beépített oltóberendezésekkel az egyik legjobb befektetés. Gyors váltás a termelésben, a hatékony automatizálás, a fejlett informatikai és telekommunikációs rendszerekkel vezérelt gyártás során a vezérberendezések az egész folyamat szívét jelentik. A szolgáltató szektorban pedig ott dübörög a digitális technológia, a vezérlő rendszerelemek kiesése egész területeket béníthat le. Ezért a technológiai eszközök sérülésének közvetlen költségeinél is súlyosabb a közvetett kár, amit a rövidebb-hosszabb időre történő kiesésük okozhat. Indokolt tehát, hogy a tulajdonosok, üzemeltetők minden lehetséges kár, így a tűz és a füst ellen is hatékony védelmet keressenek. Nos ezért kell a folyamatot komplex módon rendszerben látni, mert annak eldöntése, hogy az adott technológiához mi is a leghatékonyabb csak a részletek alapos ismeretében lehetséges. A felületes döntés itt károkat is okozhat. 

 

Együttműködés és komplex szemlélet

Már az építészeti tűzvédelmi tervezés is több csapdát rejt, hiszen ha a tűzvédelmi tervező csak a saját szakterületével foglalkozik (ami elég jellemző), az később sok fejtörést okozhat a beruházóknak és persze saját magának is. A kooperáció itt is elengedhetetlen, jelen esetben a technológiai szaktervezőkkel is. Ha a terek kialakítása mindenben megfelel a tűzvédelmi követelményeknek, az nem jelenti azt, hogy a beruházó majd használni is tudja az építményét. A tűzvédelmi követelmények teljesítésének feladatát a speciális elvárások nagyon izgalmassá tehetik. Ilyen elvárások például

  • a megfelelő EMC lezárás sértetlensége,
  • a speciális biztonsági követelmények betartása,
  • a tűzterhelés vagy akár a robbanásveszély meghatározásának – sokszor kinyomozásának – feladata,
  • a tiszta terek miatti túlnyomás és sterilitási igény betarthatósága, vagy
  • a párásítási követelmények.

Ezek mind olyan információk, amelyek a beépítendő tűzvédelmi eszközök kiválasztását befolyásolhatják. Találkoztunk olyan térrel, ahová nem lehetett egyenes csőszakasszal beállni, mert tiltotta a biztonsági protokoll. Szélsőséges esetben a követelmények annyira korlátozhatják a lehetőségeket, hogy egy térbe a megszokott tűzvédelmi eszközök betervezése lehetetlenné válik, mert nincs megfelelő technológia, ami minden szempontnak megfelelne.

Már a tervezésnél komoly figyelmet kell fordítani a beépítendő eszközök karbantartására, az esetleges későbbi módosítási igényekre.

 


Helyigény

 

Milyen védelmet válasszunk?

A cikk adta kereteken belül most csak az oltóberendezésekre térünk ki. Elsőként tehát azt kell tisztázni, hogy mik is az elvárások az ilyen oltórendszerekkel szemben és milyen technológiák, megoldások közül választhatunk.

Az eszközök legyenek gyorsak, hatékonyak és természetesen gazdaságosan beépíthetők és üzemeltethetők. Jogos üzemeltetői elvárás a minimális elsődleges és másodlagos károkozást, azaz

  • a gyors működés előzze meg a tűz- és füstkárokat és
  • a rendszerek működése ne okozzon járulékos károkat.

Ez ma legfőképpen a vízzel kapcsolatos félelemben manifesztálódik, mivel kevesen tudják, hogy olyan térben, ahová a nagykapacitású winchestereket telepítettek, az inertgázok működése is lehet forrása másodlagos károknak.

Fontos tervezési szempont

  • a rendszerek helyigénye. Ez főleg a nagyobb terek illetve egy rendszerrel védhető több közeli tér esetében fontos.
  • a túlnyomás levezetésének,
  • a kiáramlott oltógáz elvezetésének, illetve
  • a védendő helyiség légtömör kialakításának szükségessége.

Sokszor okoz gondot, hogy az ezekből adódó járulékos költségek kimaradnak a költségvetésből. Ha bármelyik ezek közül nem, vagy csak magas költségek mellett megvalósítható, akkor az az egyszerűbb vízködös kivitelezés felé billenti a mérleg nyelvét.

És akkor nézzük, hogy általánosságban a fenti szempontok milyen eszközök tervezését teszik lehetővé.

 

Mit, miért nem?

  • Az érzékeny technológiák tereinek védelménél mi eleve kizárjuk a választásból a sprinklereket, a habbal és porral oltókat és az aerosolos rendszereket. Ezek mindegyike komoly károkozásra képes, ami az elsődleges célt, a működés folyamatos fenntartását teszi lehetetlenné.
  • Az oxireduct sem jöhet szóba, mert nem alkalmazható oltórendszerként, de a fenntartása önmagában olyan költséges, hogy technológia terekben nehezen lehetne megindokolni az alkalmazását.

 

Mit igen?

A felsorolt kizáró tényezők miatt, technológiától, elhelyezkedéstől és egyéb üzemeltetési szempontoktól függően maradnak:

  • az inert és clean agent gázok,
  • a vízköd, illetve
  • a nagykonyhai rendszereknél a wet chem technológia.

 

 

A technológiai terek védelméhez alkalmazott tűzvédelmi berendezések tervezéséhez már nem elég a jogosultság és egy általános tervezői tanfolyam megléte! A jogosultságon túl a megfelelő képesítések is szükségesek. Véleményem szerint csak az tervezheti – építheti és tarthatja karban – az egyes gyártók speciális oltóberendezéseit, aki rendelkezik megfelelő képesítéssel is, azaz rendszeresen és eredményesen részt vesz a gyártói tréningeken, rendelkezik a gyártmányspecifikus és jogtiszta tervezői szoftverekkel és a beépítéshez, karbantartáshoz szükséges eszközökkel. Ez az a szemlélet, amely a valóban hatékony technológiai védelmet képes biztosítani.

 

Váradi Viktor
ügyvezető igazgató / műszaki igazgató
Telefon: +36 30 511 3206
E-mail: varadi@ventor.hu

Ventor Tűzvédelmi Kft., Szentendre

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1294 látogató olvasta.