Híreink

Álmennyezetek és válaszfalak tűzgátló csatlakozásai szendvicspanelekből

2019. augusztus 30. 08:40

A legutóbbi cikkben szerzőnk már elemezte a tűzgátló álmennyezetek tűzvédelmi alkalmazástechnikai kérdéseit. Mai kérdéseink: Mi van a gyári csatlakozáson túl? Milyen módon lehet a panel elemek vágott végeinek csatlakozásait tűzgátló módon kialakítani? Hogyan alakíthatók ki a válaszfal csatlakozások? Ezeket az egyre inkább izgalmas kérdéseket veszi górcső alá és ad rá választ cikkünk.


A nyúlon túl?

Amikor egy szendvicspanel építési termék vagy készlet tűzvédelméről esik szó, nem szabad elfelejteni, hogy az adott minősítés a legtöbb esetben csak a termék gyári csatlakozásaira vonatkozik. Ez lényegében a panel gyártósoron kialakított csapos-nútos illesztéseit jelenti, melyet a gyártási technológiából adódóan mindig azonos, megbízható módon lehet előállítani. A paneleknek viszont van egy bütüs, vágott vége, amit csatlakoztatni kell más vágott panel végekhez, illetve egyéb épületszerkezeti elemekhez.

Tűzvédelemmel foglalkozó szakemberektől részéről az utóbbi időszakban egyre sűrűbben érkeznek hozzánk azok a kérdések, hogy milyen módon lehet megoldani ezeknek a nem gyári csatlakozásoknak a tűzgátló kialakítását.

 

Nem, a nyúl az!

A homlokzati tűzterjedés esetében sikerült egy minősítésen belül megoldani a csatlakozások kérdését is, köszönhetően az egyedi vizsgálati módszernek. Egy önálló kialakítású szendvicspanel „nem gyári” csatlakozásai azonban nem részei a szabványos tűzállósági vizsgálatoknak, így a gyártók nem kötelezhetők speciális tűztesztek elvégzésére.

Marad tehát a tapasztalat, és a remény, hogy valahol valaki mégis végzett ilyen vizsgálatokat. A Kingspan nemzetközi cégcsoportként Európa több országában jelen van, így nagyobb rálátásunk adódik különböző országok egyedi tűzvédelmi követelményeire. Így sikerült nemrég szert tenni olyan csomóponti megoldásokra, amelyek lehetővé teszik a cikk tárgyát képező kérdések megválaszolását.

A Kingspan Group Plc 2016-ban megvásárolta a finn Paroc Panel System ásványgyapotos panel gyártó céget, melynek magas színvonalú technológiáiból egyre több jelenik meg a nálunk is kapható Kingspan panelekben. A Paroc sokéves tapasztalatát felhasználva az alábbiakban ismertetünk néhány megoldást.

 

Mennyi egy töketlen fecske maximális repülősebessége?

Szendvicspanelekből készült tűzgátló válaszfalak esetén vizsgáljuk meg, hogyan viselkedik egy szendvicspanel tűz hatására. Közvetlen tűzhatás a panelt általában csak az egyik oldalól éri, így az egyenlőtlen felmelegedés miatt a panel két oldala eltérőn viselkedik, illetve deformálódik. Lángáttörési szempontból a panel gyári csatlakozásainak tartását az E tűzállósági határérték egyértelműen megadja. A kérdés, hogy a csatlakozások (padló, födém, lizéna) mikor adják meg magukat, vagyis mikor veszti el a panel az állékonyságát annyira, hogy elnyíljanak az illesztések.

Nézzük először az álló paneleket, ahol a vágott vég alul és felül van, a panelek közötti gyári csatlakozások pedig függőleges helyzetűek:

 

1. Hideg állapotban a padló viseli a panelönsúly terhét
2. A tűz elején a panel a tűz irányában meghajlik
3. Megszűnik a hőszigetelés és a tűz felőli lemez közti tapadás. A panel terhét a felső takaróelemek veszik át.
4. A mentett oldalon lévő lemez tartása is megszűnik. A panel súlyát már csak a takaróelemek tartják.

 

  • Hideg állapotban a panel önsúlyának terhét a padló viseli. A födém csatlakozásánál lényegében csak az állékonyság megőrzésével kell foglalkozni, hogy a panel ne dőljön el.
  • Tűzhatás esetén először állékonyságvesztés következik be. A tűz kezdeti stádiumában a panel enyhén a tűz felé hajlik (acéllemez a felmelegedés miatt kitágul), de még át tudja adni a padló irányában a terheket.
  • Egy bizonyos időpontban megszűnik a panel tűz felőli oldalán a fémlemez és az ásványgyapot közötti tapadás, a hőszigetelés tönkremegy, a panel állékonysága meggyengül, vagyis a felső födémcsalatkozás takaróelemei veszik át részben a külső lemez szerepét.
  • További néhány perc elteltével a terhek átrendeződése miatt a lemez a tűzmentett oldalon is kihajlik és állékonyságvesztést szenved el. Ekkor a felső takaróelemnek már a panel teljes súlyát meg kell tartaniuk.

 

Négyig ne számolj hát, sem pedig kettőig, hacsak nem folytatod a számolásodat háromig...

A kérdés tehát, hogy tűzvédelmi szempontból a felső lemezek állékonyság megtartó szerepét milyen módon lehet megőrizni a panel tűzállóságával legalább megegyező ideig. Álló panel esetén a választ az alábbi két rajz mutatja.

 


2. ábra

 


3. ábra

 

Első lépés a panel és a födém közötti hézag nem éghető ásványgyapot hőszigeteléssel (4) való kitöltése. A megfelelő acéllemez takarások (2) (3) kialakítását fal magasságától függő módon kell megoldani. Lényeges még a rögzítőelemek (5) (6) sűrűsége. Adott tűzállósági követelmény (általában EI60) felett szükség van további ásványgyapot tűzvédő borítás (9) alkalmazására is. Az egyéb alkalmazási feltételekről a Kingspan Ügyfélszolgálatától kaphat segítséget.

A padló csatlakozásánál tűzvédelmi állékonysági kérdés nem merül fel, így a felső csatlakozáshoz hasonló extra tűzvédő borítás elhelyezése nem szükséges.

 

Az ötöst a szádra ne vedd…

Fekvő kialakítású válaszfali panelek esetében, tehát amikor a gyári illesztések vízszintesek kell a függőleges tartószerkezet előtti vágott panelvég catlakozást kell a lenti ábrán található lizéna kialakítással tűzvédelmi szempontból megfelelően lezárni.


4. ábra

 

Külső ásványgyapot borításra (3) csak EI60 feletti követelmény esetén van szükség.

 

Ha ugyanannyit nyom, mint egy kacsa, akkor boszorkány!

Az álmennyezeti panel illesztések lezárására <5.ábra> legfőképp a függesztések (1) mentén kell figyelni, hiszen a válaszfalakkal ellentétben a panelt maga a felfüggesztés tartja a helyén.

 


5. ábra

 

Az előző cikkben részletesen leírtam a rögzítőelemek száma és a felfüggesztési távolság összefüggéseit. A függesztőelem és a rögzítések védelmére az a szabály vonatkozik, hogy ha maga a függesztés és rögzítőelem (3) is ki volt téve a teszt során a közvetlen tűzhatásnak, akkor nem szükséges a vizsgált időtartamig tűzvédő borítás (4). Kivétel, ha már a teszt során is ilyen védelmet alkalmaztak, akár a függesztés, akár a rögzítőelemek esetén.

Ásványgyapot tűzvédő borítást tehát a vizsgált feltételektől függő módon kell alkalmazni.

 

Egyezzünk ki döntetlenben

A fent részletezett alkalmazástechnikai információk alapján tehát elmondható, hogy ásványgyapot kitöltésű panelek esetén az épületszerkezeti csatlakozásoknál EI60-ig nincs szükség – az állékonysági megerősítésen kívül - kiegészítő tűzvédő borítás alkalmazására. Álmennyezetek esetén viszont az is lényeges, hogy a tesztek során alkalmazták-e eleve ezt a védelmet. A Kingspan folyamatosan teszteli termékeit, és remélhetőleg a jövőben még részletesebb információkkal tudunk szolgálni a szakértők számára a megfelelő tűzvédelmi megoldásokról.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1310 látogató olvasta.