Híreink

Fémtűz-oltási gyakorlat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárában

2018. december 03. 10:05

A fémtüzek oltása rendszerint a speciális vegyi üzemekben előforduló feladat. Ez ma is így van azonban az elektromos járművek és az újfajta akkumulátorok térhódítása felülírja az eddigi tudásunkat. A napi gyakorlatban is egyre többször szembesülhetünk velük. Ezért a helyi gyakorlaton túlmutató jelentősége van a Richter Gedeon dorogi Vegyészeti Gyárában tartott oktatásnak és tűzoltási gyakorlatnak. Mit, mivel, hogyan oltottak?


A rendezvény gyakorlati bemutatójának kezdetén a Hesztia Kft. szakemberei rövid áttekintést adtak a nagy múltú GLORIA tűzoltókészülék-család főbb ismérveiről, valamint a készenlétben tartása és az élettartama alatti karbantartások során megmutatkozó gyakorlati tapasztalatokról. Kiemelték, hogy a HESZTIA Kft. által Magyarországon idestova 23 éve forgalmazott GLORIA tűzoltó készülékek oltóporainak élettartama a készülékek élettartamával megegyezően 20 év, így az oltóporok cseréje a teljes körű karbantartás során sem szükséges. A szervizeléshez szükséges alkatrészeket és szerszámokat teljes körűen forgalmazza a cég, megbízható hátteret biztosítva ezzel a készenlétben tartók számára a GLORIA tűzoltó készülékek hosszú távú gazdaságos üzemeltetéséhez.

Ezt követően a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár létesítményi tűzoltói gyakorlati bemutató keretében ismerkedtek és szereztek tapasztalatokat a cég által felajánlott GLORIA 12 kg-os fémtűz-oltó készülékkel, a GLORIA 6 literes habbal oltó készülékkel, valamint a GLORIA 6 kg-os ABC porral oltó készülékkel.

A gyakorlat egyik különleges látványossága a vízzel rendkívül hevesen reagáló fém nátrium tüzének oltása volt, melyet a létesítményi tűzoltók szakszerűen és gyorsan oltottak el a rendelkezésükre bocsátott GLORIA „D” tűzosztályú tüzek oltására kifejlesztett külső hajtóanyag-palackos porral oltó készülékével.

A tálcatűz bemutató során először – a látható lángok nélküli égést produkáló – metanol, majd aceton-víz keverék tüzét oltották a létesítményi tűzoltók, melynek során mind a habbal oltó készülék, mind pedig az ABC porral oltó készülék alkalmazásra került. A vegyiparban oldószerként alkalmazott aceton, mint alkoholszármazék, égése és oltása során fontos tűzoltói tapasztalatokat adott a résztvevők számára, tartós és visszagyulladás-mentes oltása ugyanis alkoholálló tűzoltó habbal volt garantálható.

A bemutató végén a résztvevők megtekinthették az alkalmazott tűzoltó készülékeket, és a gyakorlat során felmerült kérdéseket vitatták meg.

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1588 látogató olvasta.