Híreink

Száz építész tűzvédelmi szakértő a továbbképzésen

2018. május 09. 09:02

Mintegy százan vettek részt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által május 7-8-án Balatonföldváron, a Hotel Jogarban tartott építész tűzvédelmi szakértői továbbképzésen. A továbbképzésen a szakemberek megismerkedhettek az OTSZ tervezett változásainak fő irányaival és a közelmúltban bekövetkezett jogszabályváltozásokkal, valamint a tűzvédelmi szakértői munkát érintő adminisztrációs, illetve a gyakorlati feladatokkal foglalkoztak.


A továbbképzés első napján dr. Horváth Jenő tű. ezredes, a második napon Dr. Bérczi László tű. dandártábornok köszöntötte a résztvevőket és adott áttekintést a szakmai nap programjáról.

Pálinkás Csilla tű. százados a tűzvédelmi szakértői tevékenységgel kapcsolatos aktualitásokról tájékoztatva ismertette a gyakorlati idő igazolásával, az ismétlődő vizsgára jelentkezéssel és a tevékenységről vezetett nyilvántartással kapcsolatos változásokat és gyakorlati tanácsokkal látta el hallgatóságot.

Wagner Károly tű. alezredes elsőként az Országos Tűzvédelmi Szabályzat felülvizsgálatának helyzetét ismertette, kitérve a megoldások és a követelmények különválasztására, az eltérési engedélyek tapasztalataira, az osztályba sorolásnál az EU és a hazai szabályozás összehangolására, a robbanás elleni védelemre, a kockázati osztályba sorolás pontosítására, a tűzterjedés elleni védelem megoldásaira. Ezen túl foglalkozott az épületszerkezeti követelmények valamint a tűzoltó beavatkozás feltételeinek tervezett változásaival.

Dr. Firnigel Edit tű. százados az Általános közigazgatási rendtartás alkalmazásáról tartott részletes előadást, amelyben a tűzvédelmi hatósági tevékenységre, az ügyintézés újdonságaira fókuszált. Különösen fontos, hogy kiemelte a szakhatóság gyors döntésének követelményeit, s megvilágította ebben a szakértők feladatait. Kitért a jogszerű hallgatás következményire az építésügyi és a bányafelügyeleti eljárásokban.

Badonszki Csaba tű. alezredes előadásában ismertette a hő- és füst elleni védelemről szóló tűzvédelmi műszaki irányelv módosításait, továbbá tájékoztatta a jelenlévőket az irányelvekkel kapcsolatos idei feladatokról.

Juhász Attila tű. százados a FINA Vizes Világbajnokság helyszínéül szolgáló uszodakomplexum tűzvédelmi megoldásait mutatta be, bevezetve a szakértőket az épület tervezése és kivitelezése rejtelmeibe, s egyben számos gyakorlati megoldással segítve munkájukat.

Az első napon Olasz Lajos, elektromostűz-védelmi szakértő az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről beszélt, kitérve az egyes megoldási lehetőségekre. A második napo Schwoy Dezső elektromos és építész tűzvédelmi szakértő részletezte az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem szabályait és megoldásait.

Ezt követően a BM OKF szakembereinek koordinálása mellett különböző gyakorlati feladatokat oldottak meg a szakértők illetve konzultáltak az előadókkal.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1320 látogató olvasta.