Híreink

Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2017. szeptember 18. 07:55

Az októberi szám 9 rovatának 21 cikkében olyan aktuális témákat olvashatunk, mint a londoni tűz elemzése a vizsgáló nézőpontjából, beszámoló hazánk első szendvicspanel falának homlokzati tűzterjedés vizsgálatáról, az új TvMI-k alkalmazásának eseteiről, a Tuzsérnál bekövetkezett Európában egyedülálló veszélyes anyag baleset felszámolásáról, a veszélyes anyagok ellenőrzési tapasztalatairól, a megelőzés aktuális kérdéseiről. Számos cikkünk oktatási anyagként is kiváló lehet, ilyen az akkumulátorok töltésével kapcsolatos kérdéseket feldolgozó cikk is.


Tanulmány

 

Feri Róbert A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése II.

Cikkünk első részében bemutattuk a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek megelőzési, megszüntetési lehetőségeit. A téves jelzések problémája régi, a jogszabályi kötelezés és a téves vonulások miatt került jobban a tűzvédelmi hatóság látókörébe. Régebben a téves jelzések megszűntetése döntően a beépített tűzjelző berendezést karbantartókra hárult. A megvalósítás általában anyagi okok miatt ott akadt el.

 

Parlagi Gáspárné A londoni tűz tapasztalatai az anyagvizsgáló nézőpontjából

2017. június 14-ére virradó éjjel a 24 szintes londoni Grenfell Tower magasházban – egy, a negyedik emeleten zárlatossá vált hűtőszekrény miatt kitört tűzvész 15 perc alatt feljutott a 24 emeletre, majd az egész, 127 lakásos épület villámgyorsan egy óriási égő fáklyává változott. A tragédiát fokozta, hogy a hajnali időpontban a lakók valószínűleg mindnyájan otthon tartózkodtak, álmukból felriadva kellett volna percek alatt, gyerekekkel és idősekkel együtt elhagyni az épületet (amely még füstmentes lépcsőházzal sem rendelkezett).

Anélkül, hogy akkor még bármit is tudtunk volna a homlokzat burkolat anyagairól, kialakításáról, az elborzasztó videókat a tűzvizsgáló szakember szemével nézve, a tűz rendkívüli gyorsaságú terjedése miatt feltételeztük, hogy a tragédia elsődleges oka a homlokzatburkolat anyagaiban és kialakításában keresendő – írja szerzőnk alapos elemzésének bevezetőjében.

 

Fókuszban

Heizler György Szerelt falszerkezet homlokzati tűzterjedés vizsgálata az ÉMI-nél

Felfokozott szakmai érdeklődés kísérte a Kigspan IPN hőszigetelő maggal szerelt falszerkezetének homlokzati tűzterjedési vizsgálatát.  A londoni tűz pszichés hatása még a gyakorlott szakemberekre is hatott. Ilyen szerkezet vizsgálatára Magyarországon először került sor. Az első teszten az ÉMI szinte teljes szakmai vezetése megjelent, ahol az ilyen eseményeknél szokatlan módon egy gépjárműfecskendőt is a helyszínre kértek.

 

Tóth Péter Szendvicspanelek új alkalmazási lehetőségei

A gyári készítésű, kétoldalt fémlemez borítású szendvicspanelokat elterjedten használják elsősorban ipari épületek külső határoló (és belső térelhatároló) szerkezeteinek kialakítására. Ennek oka a szendvicspanelek kompakt kialakítása, szerelhetősége, kedvező ára és hőszigetelő képessége. Hőszigetelő magként kőzetgyapot lemezek, műanyaghab lemezek, különböző poliuretán habok jellemzőek. Itt az IPN hab hőszigetelésű szendvicspanel 30 perces tűzállósági határértéket ért el.

 

Kiss Attila Homlokzati tűzterjedés vizsgálatot követő tapasztalatok

Mit tapasztaltak az álló és a vízszintes elhelyezésű falpaneles szendvicspanel homlokzat vizsgálata után a bontást végző szakemberek? Milyen elváltozások történtek a panelek belsejében? Ez izgatta a sikeres vizsgálat után a legjobban az érdeklődőket.

 

Tűzvizsgálat

 

Nagy László Villanyóra tüzek veszélyei   

A fővárosban évente 60-70 olyan tűzeset történik, ami a lakóépületekben egyedileg vagy csoportosan elhelyezett villanyóra (mérőhely), vagy elektromos kötődoboz műszaki meghibásodására vezethető vissza. A gyújtóforrás ezekben az esetekben a villamos áram, a műszaki hiba oka jellemzően az elektromos szerelvények elöregedésére, a karbantartás hiányára, vagy szerelési hibára vezethető vissza. Egy ilyen tűzeset vizsgálatát mutatja be szerzőnk.

 

Szabályozás

 

Wagner Károly Verzióváltás – A kiürítésről szóló TvMI új elemei

Jelentős újdonságokkal jelent meg a kiürítéssel foglalkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv bővített változata. A fontosabbakat, a fő elveket, a kiürítés stratégiáit, azok fő jellemzőit és számos új megközelítést mutat be szerzőnk, amelyet tervezők, hatóságok és üzemeltetők figyelmébe ajánlunk.

 

Badonszki Csaba Mi változott a számítógépes szimulációról szól TvMI-ben?

Az idei év első félévében kidolgozott és 2017. július 3-án megjelent „Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szi­muláció” című TvMI jelentősen változott. Szerzőnk a legjelentősebb változásokra és azok szakmai következményeire fókuszál cikkében.

 

Módszer

 

Ambrus István Kisgépek felülvizsgálata és ellenőrzése

A katasztrófavédelmi szervek, azon belül a hivatásos és az önkormányzati tűzoltóságok valamint az önkéntes tűzoltóságok is, a tűzvédelmi és műszaki mentési alapfeladataik ellátásához szükséges tűzoltó-technikai eszközeik bevethető állapotban tartására kötelezettek. Cikkünkben a jogszabály által „kisgépekként” meghatározott felszerelésekkel kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozunk. Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Technika

 

Hrabovszki Pál Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése

A KEHOP 1.6.0. projekt keretén belül mintegy 44,93 milliárd Ft összegű fejlesztés jelentős technikai és módszertani fejlődési lehetőségeket rejt magában. Ezek több, egymással szoros kapcsolatban álló, egymást kiegészítő projektelemből épülnek fel, amelyek közül a főbb elemek bemutatására vállalkozunk szerzőnk segítségével.

 

Adorján Attila Mentesítő/Fertőtlenítő/Mosó állomás a Drägernél II.

Az előző számban bemutattuk, hogy a Dräger Safety Magyarországon – a Dräger németországi gyakorlata alapján – átvette, honosította és elindította a bevált és elismert légzésvédő álarc és gáztömör vegyi védelmi ruha mentesítő, fertőtlenítő és mosó állomás modelljét. Hogyan célszerű a felszereléseink vizsgálata a bevetés után?  Mit kell a használat után a mérlegelni, mi mindent lehet és kell elvégeznünk, hogy újból bevetésre kész legyen a vegyvédő ruhánk?

 

Tűzoltás- műszaki mentés

 

Dombrády Gábor Multifunkciós mentőheveder – sokoldalú segédeszköz

A 2017. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázaton bemutatásra került egy olyan eszköz, melyet joggal nevezhetünk a tűzoltók „svájci bicskájának”a Force-balta után. Ez nem más, mint a nyugaton már nagy népszerűségnek örvendő multifunkciós mentő heveder. Amellett, hogy rendkívül sokoldalú és széleskörűen alkalmazható, árának és egyszerűségének köszönhetően talán már a közeljövőben elterjed és beépülhet a szerelési szabályzatba is. De mi is pontosan ez a heveder? Miből készülhet? Milyen paraméterekkel rendelkezzen? Mire használhatjuk? Ezekre és sok más egyéb kérdésre kapunk most választ a cikkben.

 

Kovács Szabolcs, Leskovics Zoltán, Gyenge László Példa nélküli baleset Tuzsérnál

Európában is egyedülálló baleset történt, 2017. július 24-én délután, amikor egy Romániába tartó etilén-oxidot szállító kamion borult árokba a Tuzsért és Komorót összekötő 4145 számú úton. A balesetben a jármű vezetője életét vesztette, de a biztonsági berendezéseknek köszönhetően a 22,5 tonnányi anyagot szállító tankkonténer nem sérült meg. Ennek ellenére több helyről érkeztek tűzoltóegységek a műszaki mentéshez. A veszélyes anyag miatt a katasztrófavédelmi mobil labor helyi aktuális meteorológiai adatokat szolgáltatott, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig térségi időjárási előrejelzéseket biztosított.

 

Ténykép

 

Jakab Gábor, Dr. Csetneki Ildikó A veszélyes anyagok szállításának 2017. év I. féléves ellenőrzési tapasztalatai

Az ellenőrzés fő célja a veszélyes áru szállításban résztvevőket a vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartására késztetni. Tapasztalatai pedig lehetővé teszik, a tanulságok felhasználásával, a megfelelő jogi környezet kialakításának kezdeményezését, amely segíti a hatóság és a szállításban résztvevők érdekeinek érvényesülését, egyúttal biztosítva egy biztonságosabb szállítási környezet kialakítását.

 

Veszélyes áru szállítás során bekövetkezett események

A veszélyes áruk szállítása során bekövetkező balesetek megelőzése, ellenőrzési, beavatkozási felkészülést és a bekövetkezett esetek utólagos elemzését igényli a biztonság fenntartása érdekében. Mennyi baleset és mely ágazatban következett be az elmúlt 5 évben a veszélyes árut szállító járművekkel kapcsolatban?

 

Megelőzés

 

Angyal István A kritikusinfrastruktúra-gyakorlatok és a kórházak energiaellátása

Az újonnan megjelelő biztonsági kockázatokra reagálva az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a lakosság részére alapvető szolgáltatást nyújtó, a gazdaság teljesítőképességének növelése szempontjából elengedhetetlen létesítmények, rendszerek azonosítására, azok folyamatos és zavartalan működésének megteremtésére. Ennek alapjait a kritikus infrastruktúrák azonosításáról és kijelöléséről, valamint ezek védelmi fejlesztéseinek szükségességéről szóló 2008/114/EK tanácsi Irányelv teremtette meg.

 

Nagy Katalin Folyosók, lépcsőházak – hő-és füstelvezetési követelmények és megoldások

A folyosók, lépcsőházak hő- és füstelvezetése alapvető élet­védelmi célokat szolgál és az épületek méretének változásával újabb kihívások elő állítja a tervezőket, kivitelezőket. Ezekre a kihívásokra innovációk sorával válaszolnak a gyártók. Milyen megoldások tudják kielégíteni a követelményeket? Erre a kér­désre válaszolt szerzőnk a tavaszi Innovációk az építészeti tűz­védelemben konferencián.

 

Czirok Antal Habbal oltó berendezések tervezése – könnyűhabos tűzvédelem

Eredeti szándékunk szerint a könnyűhabos (High Expansion = HiEx) rendszerek nagy belmagasságú épületek védelmével kapcsolatos tervezési kérdésekre helyeztük a hangsúlyt, azonban ezek méretezésének, tervezésének csak egyik eleme a védett tér mennyezetének padlószint feletti magassága, ezért a téma általánosabb érvényű kérdéseire összpontosít szerzőnk. Előfordulhat, hogy a mobil verziójában, kültéri használatban mennyezeti magasságról nem is beszélhetünk. Mit kell figyelembe venni a tervezés során? Milyen hibák lehetségesek?

 

Lestyán Mária Éghető anyaghasználat – a tervezői bizalom és felelősség kérdése

Az elmúlt időszak építési jogszabály változásainak köszönhetően, egyre kevesebb azoknak a kivitelezési tevékenységeknek a köre mely tűzvédelmi szakhatósági eljárást, s ezzel összefüggésben tűzvédelmi tervezői, szakértői közreműködést igényelne. Az épületek átalakítása, felújítása, rendeltetés változása esetén még kritikusabb a helyzet, sok esetben még kivitelezési tervre sincs szükség. Milyen felelősségi kérdéseket vet fel az új helyzet?

 

Szűts Jenő Drótnélküli tűzjelzők – Agile 

A címben szereplő jelzőről helyből egy 70-es évekbeli, jórészt valós tényeken alapuló vicc jutott az eszembe, miszerint Joe, egy rövid ásás után, talál egy darab drótot a prérin. Az amerikai tudósok összedugják a fejüket, majd kijelentik, hogy az USA-ban már az 1800-as évek közepén1 lefektették a drótos távíró alapjait. A szovjet tudósok persze ezt nem hagyhatják annyiban, kiküldik hát Szását a tajgára egy "kis munkára". A hosszas keresés ellenére Szása nem talál semmit. A szovjet tudósok ebből megállapítják, hogy szovjet területen már a XIX. század végén2 lefektették a drótnélküli távíró alapjait – kezdi szerzőnk a nagyon aktuális téma feldolgozását.

 

Bónusz János Akkumulátor, töltés – a szükséges légcsere számítása

Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Hogyan kell a töltéshez szükséges légcserét számítani? Szerzőnk egy példán mutatja be a számítás menetét két szabvány szerinti számítási módszer összehasonlításával. A tűzmegelőzéshez ad támpontokat szerzőnk.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: szerkesztoseg@vedelem.hu

 

 


 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1575 látogató olvasta.