Híreink

Műszaki mentési gyakorlat Mercedesekkel

2016. augusztus 15. 08:35

A hazai gépjárműállomány fiatalodásának és korszerűsödésének a következménye, hogy egyre gyakoribb a korszerű személygépjárművek baleseteinél a tűzoltósági beavatkozások szükségessége. Ezért a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Létesítményi Tűzoltósága, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltószövetség közösen rendhagyó műszaki mentési gyakorlatot szervezett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár területén.


A beavatkozás során a beavatkozó állománynak ismernie kell a korszerű aktív és passzív biztonsági rendszerek működését, valamint a korszerű gépjárművek baleseteinél alkalmazandó beavatkozási taktikát. A gyakorlat során használt Mercedes-Benz B, CLA és CLA Shooting Brake járművek kiváló lehetőséget biztosítottak ezen ismeretek megszerzéséhez, mivel rendelkeznek minden olyan aktív és passzív biztonsági rendszerrel, amelyek a tűzoltói beavatkozás során fontos tényezőként jelennek meg.

A résztvevő állomány a gyakorlatok megkezdése előtt, elméleti oktatásban részesült, Szemlits Gyula tréner, a gyár létesítményi tűzoltóságának tűzoltója segítségével megismerhette a beavatkozások szempontjából fontos tényezőket. A gépjárművek aktív és passzív biztonsági rendszereinek a működését, CRS rajzok által a rendelkezésre álló gépjárművekben lévő biztonsági rendszerek elhelyezkedését, valamint a gyakorlat során alkalmazandó biztonsági, munkavédelmi és környezetvédelmi szabályokat.

A foglalkozás során rendelkezésre álló időkeret lehetőséget biztosított a résztvevő állománynak a beavatkozási taktika kidolgozására, a műszaki mentési eszközök használatának a gyakorlására valamint a gépjármű karosszériájának a viselkedésére a feszítés és vágás során.

A gyakorlaton 11 tűzoltóság

  • Mercedes-Benz Manufacturing Létesítményi Tűzoltóság, FER Létesítményi Tűzoltóság,
  • Szabadszállás ÖTP, Kerekegyháza ÖTP, Lajosmizse ÖTP, Tiszakécske ÖTP, Kecel ÖTP, Akasztó ÖTE, Császártöltés ÖTE,
  • Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság,
  • Magyar Honvédség tűzoltó-alegység és a
  • Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltói, oktatói és hallgatói állománya vett részt.

Összesen mintegy 210 fő, mind az irányítói, mind a beavatkozási területről.

Elmondható, hogy a résztvevő állomány a későbbi munkáját nagymértékben segítő, hasznos tapasztalatokat szerzett, valamint szembesült azzal a ténnyel, hogy a korszerű gépjárművek baleseteinél végzett beavatkozás mennyire technika-, és eszközigényes. Ezek a technikák és eszközök a hatékony és biztonságos beavatkozás végrehajtásához nélkülözhetetlenek, annak elengedhetetlen feltételei.

Az első két gyakorlat alkalmával két forgalmazó biztosított lehetőséget a legkorszerűbb feszítő-vágó berendezések kipróbálására. Ezek között a legújabb fejlesztési irányt képviselő akkumulátoros berendezések is megtalálhatók voltak.

 

Fotók: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary – Létesítményi Tűzoltóság, Kecskemét

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1743 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: