Híreink

Új a nap alatt – Hazai légzésvédelmi kompresszor

2022. február 09. 07:30

A Buda-Kapocs Kft. 30 éve szervizeli a tűzoltóságok kompresszorait, melyek a veszélyhelyzetben dolgozók levegőellátását biztosító 300 baros légzőpalackokat töltik. Így nagy tapasztalatuk van a gépek kialakítását működését és hibáit illetően. A cég ezen hibák kiküszöbölése érdekében saját fejlesztésű kompresszort alkotott, amely a Katasztrófavédelem igényeinek is teljes mértékben megfelel.


30 év tapasztalat

Gáti Péter, a Buda-Kapocs Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint ennek a kompresszornak a megalkotásával alapvetően az volt a céljuk, hogy a 30 év alatt felmerült hibák egyenként való javítása helyett inkább alkossanak egy olyan gépet, ami kiküszöböli ezeket a hibákat. A gépészmérnök végzettségű szakember azt is hangsúlyozta, hogy fontos volt számukra az is, hogy több évtizedes tapasztalatukkal a katasztrófavédelem igényeinek megfelelően alkossák meg a Proteus légzésvédelmi kompresszor családot, a Proteus 250 és a Proteus 500-as típusokat. Ezek a típusok elsősorban töltési kapacitásukban térnek el egymástól figyelembe véve ezzel az adott tűzoltóság méretét.

 

Proteus online monitoring rendszer – emailen jön az üzenet

Egy innovatív informatikai megoldással a Proteus gépek online monitoring rendszere egyedülálló módon teszi lehetővé a karbantartási jelentések automatizálását és a kompresszor működésének rendkívül könnyű ellenőrzését.

Ez tulajdonképpen egy weboldal, mely az interneten keresztül kommunikál a kompresszorok vezérlőjével.

  • Kijelzi a kompresszorok aktuális nyomását, hőmérsékletét, üzemóráját és a szűrő állapotát.
  • A főlapon jelzi az utolsó karbantartás dátumát, illetve üzemóráját, a végszűrő csere és olajcsere időpontját, valamint a következő karbantartások időpontjait.
  • Ha közeleg egy karbantartási időpont, vagy ha a szűrő állapotában változás áll be, akkor a rendszer e-mailt küld az előre beállított e-mail címekre és a szükséges intézkedések időben megvalósulhatnak.
  • A karbantartások menüpontban a gép élettartama során végzett karbantartások, javítások listája tekinthető meg.

 

Proteus 250 és 500 fő adatai

Végnyomás: mindkét típusnál 330 bar

Meghajtómotor: 5,5 kW a kisebbnél és ez a motor két példányban dolgozik a nagyobbnál (2x5,5 kW).

Légszállítás: 250 l/perc, ill. 500 l/perc

6 literes palack feltöltési idő: 7,2 perc, ill. 3,6 perc

Indítás: automata csillag-delta

A nagyobb gépnél a két kompresszor blokk előnye még, hogy ha valamelyik blokk, vagy annak levegőköre meghibásodik, szoftveresen kikapcsolható a vezérlésből, így a közös szűrőházat és vezérlést használva a berendezés fél teljesítménnyel használható. Vagyis a szervíz megérkezéséig sem marad töltési kapacitás nélkül a szervezet.

 

A kompresszor jellemzői

A működtetést, vezérlést, karbantartást nagyban megkönnyíti és gazdaságosabbá is teszi, hogy mindkét típusban ugyanaz a kompresszor van. A kicsiben 1 db, a nagyban 2 db. Így a jellemzőkben mindössze egy eltérés van: a 250-es típushoz két helyiséges telepítés esetén, egy 4 töltőfejes töltőrámpa, az 500-as típushoz egy 8 töltőfejes töltőrámpa jár.

Az egyéb jellemzők azonosak:

  • Automata indítási, megállási és közbenső kondenzátum ürítő
  • Automata csillag-delta indítás
  • A hangszigetelt speciális kialakítású kompresszor ház úgy csökkenti a gép működési zaját, hogy közben megfelelő hűtést biztosít a kompresszor egységnek.
  • A hűtőventilátor bekapcsolási hőmérséklet a vezérlőn beállítható, ahogy az a maximum hőmérséklet is, aminél a kompresszor megáll a túlhevülés elkerülése érdekében.
  • Folyamatos nyomásérzékelés mellett automatikusan lekapcsol a beállított végnyomás elérésekor, illetve automatikusan tehermentesít.
  • A fokozatonkénti nyomáskijelzés lehetővé teszi az üzem közbeni működésellenőrzést.

 

Szűrő kimerülés-figyelő

A szabványnak megfelelő levegőminőségéért egy nedvességmérő kimerülés-figyelő felel, mely a vezérlésbe van integrálva. Szövegesen és színes LED-ekkel is jelzi a végszűrő állapotát. Így a közelgő csere is jól látható. Ha a szűrő teljesen kimerült a kompresszor nem indul el.

A kompresszor közbenső hűtői, 300 báros kondenzháza, illetve szűrőháza rozsdamentes acélból készült, aminek előnye az alumínium szűrőházakkal szemben, hogy nem kell kifáradással számolni, végtelen ciklust kibír.

 

Információ:

Gáti Péter ügyvezető
Buda-Kapocs Kft.
2030 Érd, Éva u. 53.
Tel.: +36/ 30-314-1970
E-mail: info@budakapocs.hu
www.budakapocs.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1057 látogató olvasta.