Híreink

Felperzselt Föld – tűzvészek Európában

2018. augusztus 08. 07:30

Egyre több az erdőtűz az idén a tavalyi rekord után Európában. A görög tragédia közben eddig a természeti tüzektől kevésbé érintett Svédországban a Balti-tengertől egészen az északi sarkkörön túl is égtek az erdők, példátlanul nagy területen. Mindez a szakértők szerint szoros összefüggésben van az éghajlati jelenségekkel. Az általában emberi mulasztás okozta tűzvészeket a világszerte pusztító hőhullámok is elősegítik – olvasható a HVG.hu elemzésében.


A statisztikákkal kapcsolatban a HVG azt írja, hogy Európában július végéig 427 erdőtűz pusztított, miközben az utóbbi évtizedben az éves átlag nem érte el a háromszázat. Új jelenség, hogy a növekedés nem a kontinens hagyományos tűzzónájában – a Földközi-tenger térségében – tapasztalható, hanem az említett északi régiókban. Európában egyébként a tavalyi volt az erdőtüzek eddigi legpusztítóbb éve, főként a portugáliai, a spanyolországi és az olaszországi tűzvészek miatt. Ugyanakkor az idén eddig leégett 55 700 hektár nagyjából a fele a tavalyinak.

A Guardian-en olvasható elemzésben ehhez hozzáteszik, hogy a görög tűzvészhez elsősorban az arrafelé szokatlanul száraz téli hónapok „készítették elő” a terepet, ahol aztán az erős szél és a nagy hőség miatt rendkívül gyorsan terjednek a lángok. A sebességre igen jó példa az alábbi műholdas felvétel. A tűz július 23-án ütött ki az Athéntól alig 30 kilométerre lévő üdülőfaluban, Matiban: a balra látható kép a tűz előtt készült, a jobbra látható pedig július 27-én.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1348 látogató olvasta.