Híreink

Vegyi anyagok bejegyeztetése – REACH-szabályozás

2017. június 21. 08:25

A REACH nemzetközi veszélyesanyag-regisztrációban a gyártóknak és importálóknak a vegyi anyagokat előzetesen regisztrálniuk kell, 2018. május 31-ig pedig régebben forgalomban lévőket kell újraregisztrálniuk. Ez minden gyártóra, forgalmazóra vonatkozik, akiknek az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA) kell az anyag biztonságos használatáról nyilatkoznia, jelezve, hogy a felhasználóknak mit kell tenniük a kockázatok kezelése érdekében.


Az évente legalább egy tonna vegyi anyagot előállító, illetve forgalmazóként behozó  cégeknek az Európai Gazdasági Térségben (EGT: az Európai Unió országai + Izland, Liechtenstein és Norvégia) a szóban forgó anyagokat be kell jegyeztetniük a REACH-adatbázisban.

REACH-rendelet („Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals") a vegyi anyagok regisztrálásával, értékelésével, engedélyezésével és korlátozásával kapcsolatos előírásokat rögzíti, amely az összes az összes vegyi anyagra vonatkozik.

Olyan anyagokat, amelyek nincsenek regisztrálva, tilos forgalomba hozni vagy felhasználni.

A REACH-rendelet előírásai vonatoznak a gyártóra, az importőrre, forgalmazóra és a továbbfelhasználóra.

A regisztráció során be kell mutatni az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA), hogyan lehet az anyagot biztonságosan használni, a felhasználónak mit kell tenniük a kockázatok kezelése érdekében.

A továbbfelhasználó cég feladata a biztonsági adatlapon ismertetett kockázatkezelési intézkedések végrehajtása.

A kémiai biztonság az Ön vállalkozásában című kiadvány összefoglalja a szabályozással kapcsolatos tudnivalókat a kis- és középvállalkozások számára.

A feladatok:

  1. Minden olyan anyagot előzetesen regisztrálni kell, amelyből évente és vállalkozásonként legalább egy tonna mennyiséget terveznek gyártani vagy importálni.
  2. Azokat az anyagokat, amelyek már hosszabb ideje piaci forgalomban vannak, és amelyeket határidőre előzetesen regisztráltak, legközelebb 2018. május 31-ig kell regisztrálni.  
  3. Az Európai Vegyianyag-ügynökség megvizsgálja a regisztrációs dokumentációban szereplő információkat és az összes vizsgálati javaslatot.
  4. A tagállamok hatóságai kiértékelik a vegyi anyagok esetleges egészségügyi és környezeti kockázatait.
  5. Engedélyezési eljárásnak kell alávetni az ún. különös aggodalomra okot adó anyagokat a felhasználásukban rejlő kockázatok megfelelő kezelése érdekében. Ezeket az anyagokat fokozatosan biztonságosabb anyagokkal váltják ki.
  6. Az elfogadhatatlanul nagy egészségügyi, környezetvédelmi kockázatot jelentő anyagok előállítását, forgalomba hozatalát vagy felhasználását a korlátozzák, vagy megtiltják.

 

Lásd:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:136:0003:0280:hu:PDF

https://echa.europa.eu/hu/

http://kockazatos.hu

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1566 látogató olvasta.