Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle áprilisi számában?

2016. március 18. 10:47

Az idei második számban a tűzmegelőzésben zajló változásokat követve a megelőzést szolgáló elméletileg megalapozott, de nagyon gyakorlatias cikkek vannak túlsúlyban. Számítógépes menekülési szimuláció, gépészeti és villamos szerelőaknák kialakítása, tűzgátló kapuk előírásai mellett a faipari megmunkálás, a teljesítménynyilatkozat ellenőrzése, a csőátvezetések tűzgátló lezárása segítheti a napi munkát.


Tanulmány

Veresné Rauscher Judit: Számítógépes menekülés szimuláció

Az épületek tervezése során az egyik legfontosabb feladatunk a bent tartózkodók védelme és a biztonságos kiürítésük (esetleges mentésük) feltételeinek biztosítása. Előző számunkban közölt a kiürítési stratégia és a kiüríthetőség ellenőrzésének témája után a számítógépes menekülés szimulációt vesszük górcső alá. A robbanásszerűen terjedő megoldás szakmai buktatóira és az ezzel kapcsolatos etikai kérdésekre is utal szerzőnk.

Dr.Takács Lajos Gábor: Tűzterjedés elleni védelem – gépészeti és villamos szerelőaknák

Az OTSZ filozófiájának megfelelően az elvárt biztonsági szintet teljesítő műszaki megoldások az irányelvekben szerepelnek. A Tűzterjedés elleni védelem c. irányelv alapelveit, alapfogalmait, az épületen kívüli tűzterjedés elleni védelem módjait és a tűzgátló alapszerkezetek megfelelő megoldásait tárgyalta a cikksorozat első része (2015/1-13). A második részben (2015/3-11) a tűzgátló nyílászárókkal kapcsolatos megfelelő megoldásokat, a harmadik részben (2015/4-5) a tűzgátló réskitöltő-réslezáró rendszereket részletezte szerzőnk. A mostani rész tárgya a gépészeti és a villamos szerelőaknák tűzvédelmi szempontból is megfelelő kialakítása. A cikksorozat utolsó része a tűzgátló záróelemekről szól majd.

Kakasy Gergely László: Tűzgátló kapuk I. – előírások és vizsgálat 

A nyílászáró szerkezetek épületeink kritikus elemei. Az előírásoknak és az igényeknek hosszú távon is megfelelő nyílászáró szerkezet kiválasztását, beépítését tovább bonyolítja, ha a nyílászárónak tűzgátlási követelményeket is ki kell elégítenie. Az ilyen szerkezetek a használat, az üzemeltetés során is megkülönböztetett figyelmet kívánnak.

Szerzőnk sorozatunkban a rájuk vonatkozó előírások, a kialakult tűzgátló kapuszerkezet-változatok áttekintése valamint az elérhető piaci kínálat bemutatásával hasznos információkat nyújt tervező mérnökök, kivitelezők, műszaki ellenőrök, valamint a forgalmazók, és az üzemeltetésben érdekeltek számára az egyre pontosabb tervezői adatszolgáltatást megkövetelő jogszabályok, a szigorodó hatósági számonkérés, és az egyszerre költség-, anyaghasználat-, és határidő-érzékeny építőipari és világgazdasági helyzetben.

 

Kutatás

Heizler György: Szendvicspanel falak égetése – meglepő eredménnyel!

A hőszigetelő anyagok égési viselkedéséről, (2014/1. és 2014/2. szám) és a hőszigetelt szendvicspanelekről közölt (2014/4) kísérletek után, megnéztük, hogyan viselkednek nagyobb tűz hatásra a fémlemezborítással védett, középen hőszigetelő anyaggal kitöltött falpanelek (2014/5-37)? Most sikerült újabb paneleket, köztük kőzetgyapotos panelt beszerezni. Megnöveltük a tűzterhelést és az égetési kísérlet egyes paneljei meglepő eredményt mutattak. 

 

História

Berki Imre: A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának története és kiállításai III.

2015-ben ünnepelte alapításának 60. évfordulóját a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. Az első kiállítás története után a hetvenes évektől napjainkig terjedő időszak bemutatásával folytatjuk cikksorozatunkat, amellyel megemlékezünk a múzeum történetéről.

 

Szabályozás

Bónusz János: A faipari megmunkálás tűz-és robbanásvédelme I.

A szilárd éghető anyagok közül a faiparban keletkező porok tűz-és robbanásvédelme, az egyes szabványelőírások egymásra épülő fogalmainak helyes értelmezése esetenként konkrétan életmentő tudás lehet. Ebben a problémakörben segít eligazodni szerzőnk, feldolgozva a legfontosabb technológiai és szabvány előírásokat.  

Veres György: Hol, hogyan kell a tűzvédelmet biztosítani? 

Az elmúlt időszakban megjelent jogszabályokat rendszerezte és táblázatos formába rendezve jól áttekinthető segédanyagot készített szerzőnk a tűzvédelem biztosításával kapcsolatos feladatokról. Hol, milyen tűzvédelmi képzettségű szakembert ír elő a jogszabály? Hol kell tűzvédelmi szabályzatot készíteni? Mit kell tartalmaznia a lakóházaknál a tűzvédelmi használati szabályoknak? 

 

Módszer

Törő Attila, Nagy Katalin: Teljesítménynyilatkozat ellenőrzés – hibát hibára?

A hatóság észlelt egy teljesítménynyilatkozattal kapcsolatos problémát, s a tényállás tisztázása érdekében néhány részletkér¬désben szakértővel konzultált. Tanulságos papírgyártásra mu¬tat rá a hatóság által kezdeményezett szakmai egyeztetés. Két konkrét példa bemutatásával az általános kérdésekre is felhívja a figyelmet szerzőpárosunk.

 

Tűzoltás – műszaki mentés 

Laczkó Péter, Mórocza Árpád: Tömlőcsere, mint fejlesztési lehetőség

A jármű biztonságtechnikában és így az azt követő műszaki mentőeszközökben is hatalmas a fejlődés. A régi eszközök a mai járműveknél sokszor nem elég hatékonyak. Újak beszerzése viszont drága. Lehet, hogy a hidraulikus berendezésen kötelező 10 évenkénti tömlőcsere a megoldás a költségtakarékos modernizációra? Szerzőink három átalakítási példán és a megvalósult próbákkal mutatnak erre megoldási lehetőségeket.

Döme Balázs: Nagy teljesítményű vízszállító berendezések alkalmazása

Esetenként hatalmas mennyiségű víz szállítására van szükség tűzoltásnál vagy nagy kiterjedésű belvizes területeken. Ennek megoldásra fejlesztett ki berendezést a holland Hytrans Fire System b. v., amelyek hidromotor segítségével hajtják meg a vízszivattyúkat, ezzel feleslegessé téve a szívó vezetékeket. Bemutatjuk a rendszer paramétereit és összehasonlítjuk azt a hagyományos vízszivattyúzási és szállítási módszerekkel.

 

Megelőzés

Rétközi Ferenc: Fekete kígyó – égési sérülés egy kémiai kísérlet során

Egy középiskola két eminens tanulója, kémiai kísérleti bemutatóra készült, s a tanárral történt megbeszélés alapján, az úgynevezett fekete kígyó mellett döntöttek. A kísérlet során az egyikük égési sérülést szenvedett. Mitől és hogyan sérülhetett meg? Mi ez a fekete kígyó és hogyan viselkedik? Hogy kerül a tűzvizsgálatba Öveges professzor? Alapos elemzés, aprólékos tényfeltárás, a fizikai és kémiai összefüggések keresése – erről szól szerzőnk, miközben minden kiderül.

Parsch Ádám: Garázs-szellőztetés biztonságosan és hatékonyan

Teremgarázsokban a szellőztetésre jellemzően kiterjedt légcsatorna hálózatot építenek ki központi ventilátorokkal, pontszerű légbevezetésekkel és elszívásokkal, azonban az ilyen hagyományosnak mondható rendszerek a biztonsági és energetikai követelményeket nem elégítik ki kellő hatékonysággal. A cikk célja, hogy bemutassa a teremgarázs-szellőztetés hatékony megoldását a JET ventilátoros szellőztetést, a rendszer felépítését, annak működési elvét. Mindenekelőtt bemutatja a garázsoknál felmerülő szellőztetési feladatokat és az ezekhez kapcsolódó hatályos követelményrendszert. 

Speiser Ferenc: Szárítótűz – Begyulladt a napraforgó!

A szárítótüzet leggyakrabban a folyamatos terményáramlás megakadása okozza. Az elakadás helyének behatárolása kulcsfontosságú a gyors és hatékony elhárítás szempontjából. Egy bekövetkezett tűz eseményei mentén mutatjuk meg, hogy a jól képzett és felkészült szakembereket is próbára teszi egy-egy hirtelen kialakuló veszélyhelyzet. Egy megtörtént tűzeset eseményeit igyekeztünk rögzíteni, adatokkal, fotókkal alátámasztva, bizonyítva, hogy a terményszárítás tűzveszélyes technológia, de kordában tartható.

Lestyán Mária: Vízfejlesztő tűzvédelmi szigetelés légcsatornákhoz

Az új OTSZ életbelépésével jelentősen megváltoztak a hő- és füstelvezető, légpótló légcsatornákra vonatkozó követelmények. Ahhoz, hogy a tervező a megfelelő teljesítményjellemzővel rendelkező csatornát írja ki, igen körültekintőnek kell lennie. Egy szinte tudományos fantasztikus történetbe illő fejlesztés segíti ezt!

Marlovits Gábor: Csőátvezetések tűzgátló lezárása európai szabvány szerint II.

Cikksorozatunk első részében (2015/6-41. old.) a fémcsövek átvezetéseinek tűzgátló lezárásával, a nem éghető csőszigetelésekkel (CS, CI, LS vagy LI elrendezésben), a lehetséges csővég-konfigurációkkal (U/U, U/C, C/U, C/C) és a szerelvények felfüggesztési ill. alátámasztási távolságával foglalkoztunk. Ebben a részben az éghető anyagú csővezetékek és a többrétegű kompozit csövek átvezetéseinek tűzgátló lezárása, valamint az éghető csőszigetelések kerülnek terítékre. Ugyanakkor szerzőnk felhívja a tervezők, a kivitelezők és a hatósági kollégák figyelmét néhány olyan – egyelőre nem közismert – alapszabályra is, amire tervezéskor, kivitelezéskor és átadás-átvételkor feltétlenül ügyelni kell.

 

Fórum

Novec 1230 – fenntartható megoldás a tiszta oltóanyagra

A halon óta folyik a kutatás  egy modern, tiszta (clean agent) tűzoltó anyag kifejlesztésre. A Novec 1230 folyadékot úgy tervezték, hogy eloszlassa a félelmeket és egyben hatékonyságát is megmutassa. A kutatók újraértelmezték a „fenntarthatóság” fogalmát a tiszta tűzvédelmi anyagokkal kapcsolatban. Milyen oltási és környezetvédelmi tulajdonságai alapján érdemelte ki ezt a kiemelt szakmai figyelmet?

Adorján Attila: Hordozható gázérzékelő mérőműszerek üzemeltetése

Az elmúlt évtizedben megnőtt a személyi gázmonitorok (gázérzékelő/gázkoncentráció/légtérelemző mérők) alkalmazása világszerte és Magyarországon is. Jelentős információmennység áll rendelkezésre a készülék kiválasztásához. Milyen AETX ZONA besorolású térben kell használnunk? Milyen anyagokat milyen mérési elvvel lehet biztonságosan detektálni? Ugyanakkor az üzemeltetés felelősségéről kevés az információ, ebben a cikkben erre koncentrálunk.

Felülvizsgálat, karbantartás – Új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv készül 

A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság tavaly október 7-i döntése értelmében a felülvizsgálattal és a karbantartással foglalkozó TvMI-t kell készíteni. Ez az irányelv a már korábban kiadott tíz irányelvtől annyiban tér el, hogy amíg az eddigiek az OTSZ létesítési előírásaihoz kapcsolódó jó műszaki megoldásokat tartalmazták, addig ez lesz az első, használati szabályokhoz köthető irányelv, és mint ilyen szinte minden szakterületet érint.


Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető
Email: vedelem@katved.gov.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1716 látogató olvasta.