Híreink

Sikeres a negyedik generációs Panther

2015. december 22. 08:25

Öt hónapja mutatták be a Rosenbauer Panther sorozatának negyedik generációját, amely azóta már Szingapúrban és Indiában teljesít szolgálatot.


Még fél éve sincs, hogy az osztrák gyártó töretlen népszerűségnek örvendő Panther-sorozata új taggal debütált, de a reptéri tűzoltójármű máris számos helyen készenlétben áll. Az első megrendelést egy 6x6 változatra a Szingapúr-Changi repülőtér üzemeltetője adta le; a délkelet-ázsiai körzet fontos légiközlekedési csomópontja a világ élvonalában van mind minőséget, mind forgalmat tekintve. (Beszédes adat, hogy 2007-ben több mint 36 millió utas fordult meg itt, amivel a repterek ranglistáján a 19. helyre volt elég; ráadásul három egymás utáni évben kapta meg a „legjobb repülőtér” címet.) Ez a Panther N80-as beépített szivattyúval, FIXMIX 2.0 habbekeverővel, RM65 tető- és RM15 elülső vízágyúval, 12 ezer literes víz- és 1500 literes habtartállyal, 250 kg-os oltópor-készlettel, valamint 16,5 méter hosszú STINGER oltókarral van felszerelve.

Az új széria első „nagymegrendelője” az Indiaszerte 125 repteret kezelő Airports Authority of India. Az ötven járműves megrendelelés valamivel szerényebb kiszerelésre érkezett (10 ezer literes víz- és 1300 literes habtartály, RM80 tetőágyú, FIXMIX 2.0, N80 szivattyú). A kiszállítás 2016 végéig folyamatos; a megrendelés teljesítésével az AAI megduplázza a Panther-flottáját.

A Panther-sorozat egészét nézve a „töretlen siker” jelző nem túlzás: mindezidáig 1400 ilyen jármű állt szolgálatba a típus 1991-es bevezetése óta, Kínától Irakon és Mongólián keresztül egészen a Feröer-szigetekig (hogy csak az egzotikusabb helyszíneket említsük).

Vissza

Ezt a hírt eddig 2145 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: