Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle decemberi számában?

2015. november 18. 15:19

Hatvan éves a Múzeum, ez az évforduló szinte kötelez a visszatekintésre, ezért a múltból merítünk, de a jövőnek is üzenünk, láttatva a fejlődés menetét. Egyben egy múzeumtörténeti sorozatot is indítunk. A lap 22. évfolyamának záró száma 21 cikkel, a tematikai sokszínűség jegyében jelenik meg, amelyek közül a kötéltechnikában alkalmazott hordágyakra, a jegesedéssel kapcsolatos veszélyhelyzet elhárítására, a német kutatásokra, a csőátvezetések tűzgátló lezárására, és az önkénteseknek tervezett új járműre hívjuk fel a figyelmet. A végére jutott egy olyan szakmai siker, amely hazánk hírnevét Japánban erősítette.


Tanulmány

Bónusz János: Robbanás elleni védelem és zóna besorolás II.   

Az új OTSZ alapja a kockázati osztály lett. Hogyan kell a robbanásveszélyes zónákat kijelölni? Hogyan kell az anyagokat tűzveszélyességi osztályba sorolni? Hogyan kell a robba-násveszélyes térségeket besorolni? A helyiség egésze vagy csak egy része lesz robbanásveszélyes? A kibocsátó forrásokkal folytatjuk.

Szederkényi Nándor: Hordágyak a kötéltechnikában

A kötéltechnika egyik speciális területe a hordágyak alkalmazása az életmentésben. Milyen hordágyat mikor és miért használjunk? Melyik, mire alkalmas és mire nem. Milyen legyen egy hordágy? Hasznos, elméletileg megalapozott, gyakorlatias tanácsok a mentést végzőknek.

Mórocza Árpád - Pimper László: Vasúti balesetek – Mobil vészátfejtő cseppfolyósított szén-hidrogén gázokhoz

Az előző számban áttekintettük a folyékony és gáz halmazállapotú veszélyes anyagok vasúti szállításában leggyakrabban alkalmazott vagonok műszaki kialakítását. Cikkünk folytatásaként bemutatjuk a közelmúltban kifejlesztett cseppfolyósított szén-hidrogén gázt szállító vasúti tartálykocsik baleseteinél alkalmazható mobil vészátfejtő berendezést és egy vasúti baleset kezelésének tapasztalatait. 

 

Fókuszban

Berki Imre: A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának története és kiállításai I.

2015-ben ünnepli alapításának 60. évfordulóját a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. Ebből az alkalomból jubileumi fotókiállítással emlékezett meg a Múzeum, 2015. november 16-án pedig a Duna Palotában reprezentatív kiállítással és szakmai konferenciával emlékeztek erre az eseményre. Lapunkban cikksorozottal emlékezünk meg a Múzeum történetéről.

Varga Ferenc: Önkéntes tűzoltó egyesületek napjainkig

A tűz és az ellene való védekezés évezredes hagyományából hogyan alakult ki a modern önkéntesség hazánkban? Milyen szervezeti megoldások előzték meg a mai magyar önkéntes tűzoltó egyesületeket, s azok hogyan fejlődtek tovább a történelem viharaiban?

Dr. Jóó Bálint: Roncsik Jenő, a tűzoltó polihisztor 

Alig egy emberöltő múlt el halála óta, mégis Dr. vitéz Roncsik Jenő (1891 – 1961.) személye ismeretlen, mint az olyanoké, akik munkájukat csendben, ám évtizedekre meghatározó szakszerűséggel végezték vagy végzik. Ma a róla elnevezett emlékplakett alapításával és adományozásával kívánja elismerni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a kiemelkedő oktató, oktatásszervező és kutatómunkát. Ki is volt az emlékplakett névadója?

 

Szervezet

Bérczi László: Az önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltási és műszaki mentési feladatai

A Ttv. lehetővé teszi, hogy az önkéntes tűzoltó egyesület a szaktevékenység végzésére írásban megállapodást kössön a hivatásos tűzoltósággal. Az együttműködési megállapodás megkötésének megkönnyítése érdekében a Ttv. rögzíti a megállapodás megkötésének, tartalmának, megszüntetésének feltételeit. Milyen eredmények születtek a Ttv. Módosítása óta?

 

Ténykép

Tímár Tamás: A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tevékenysége a számok tükrében

A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat (KMSZ) 2012. április 1-vel kezdte meg működését a megyei igazgatóságokon. A szolgálat tevékenységrendszere és feladatköre is megváltozott az évek során, amelyet érdemes a számok tükrében is megvizsgálni.

Szombati Adrienn, Szarka Zsolt: Önkéntes mentőszervezetek támogatása 2015-ben

Az idei évben az önkéntes mentőszervezetek működésükre összesen 100 millió forintot nyerhettek el annak a pályázatnak a keretén belül, melyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság írt ki idén májusban. A pályázat céljai között szerepelt a mentőszervezetek feladataihoz kapcsolódó működési, fejlesztési költségek biztosításával a mentési és beavatkozási képességeik növelése, eszközökkel történő javítása, a továbbképzéseken való részvétel támogatása, szerepvállalásuk szélesítése, valamint a káresemények felszámolásánál való alkalmazhatóságuk gyakoriságának növelése.

 

Módszer

Kuti Rajmund: Vegyimentesítési feladatokra történő kiképzés

Szerzőnk a vegyimentesítési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges kiképzés elméleti és gyakorlati kérdéseit vizsgálja. Az általa felvázolt következtetések hasznos segítséget nyújthatnak a veszélyes anyagok jelenlétében történő kárfelszámolást végző tűzoltó állomány kiképzése során.

 

Megelőzés

Lestyán Mária: Korszerűsítési pályázatok és a tűzvédelem I. rész

A 2015-ös év tűzvédelmi szempontból nem csak az új OTSZ megjelenésével hozott döntő változásokat, hanem a társasházak energia-megtakarítási pályázatának kiírásában is.  Szerzőnk cikkében bemutatja az Otthon Melege Program tűzvédelmi szempontból lényeges új elemeit.

Nagy Katalin: Kupola anomáliák – mikor hő-és füstelvezető és mikor szellőztető?

Egyre többször találkozhatunk olyan teljesítményigazolásokkal, amelyek kifinomultan keverik két szabvány teljesítményjellemzőre vonatkozó követelményeit. A pontszerű felülvilágítók valamint a hő-és füstelvezetők kupoláiról van szó. Az eredmény nem azt és nem úgy építik be, amit az életvédelmi követelmények igényelnének. A ködösítés eloszlatására kértük szerzőnket.

Marlovits Gábor: Csőátvezetések tűzgátló lezárása európai szabvány szerint

A Promat neve Magyarországon eddig elsősorban a minőségi cementkötésű PROMATECT® tűzvédő építőlapokat, esetleg a PROMAGLAS® tűzgátló üvegeket jelentette. Kevesebben tudják, hogy a cég a 21. század kihívásainak megfelelve és a teljes körű építészeti tűzvédelem biztosítása érdekében tűzgátló festékeket, habarcsokat, valamint tűzgátló lezárásokat, tömítőrendszereket is forgalmaz. A cikkben ismertetett lezárási megoldások európai szabványok szerint minősítettek, a termékek Európai Műszaki Engedéllyel vagy Értékeléssel (ETA) rendelkeznek, így minden akadály elhárult magyarországi alkalmazásuk elől.

 

Tűzoltás – műszaki mentés

Dr. Zólyomi Géza, Dobre Attila: Jegesedés – veszélyhelyzet a Felső Mátrában

A tavalyi télen, 2014. december 1-4. között, a Felső Mátrában elektromos vezetékszakadások, ivóvíz ellátási, közlekedési, és a Magyar Állami Gyógyintézetben élelmiszer ellátási problémákat okozott a jegesedés. Szerzőink a tapasztalatokat, a mentési feladatokat, az infrastruktúra védelmében tett intézkedéseket, és a javasolt teendőket foglalják össze.

Laczkó Péter: Holmatro – paradigmaváltás a vágóeszközökben

Az Interschutz-on a műszaki mentésben egyfajta paradigmaváltást, a műszaki mentés fejlődési irányait meghatározó, fejlesztéseket láthattunk. Ez mutatkozott meg a Holmatro 5000-es sorozatú vágószerszámainál is. Merre tart a világ ezen a szakterületen?

Kutatás: Gyakorlatorientált, projektszemlélet, team-munka   

Amint az Interschutz-on is látható volt, hogy a tudományos eredmények egyre inkább betörnek a tűzoltási és a műszaki mentési tevékenységbe, a felderítésbe, az irányításba. Ezt számos szervezetnél megfigyelhettük. Közülük a dortmundi tűzoltóság Tűzoltási- és Mentési Technológiai Intézetének gyakorlatorientált alkalmazott kutatásait, módszereit és eredményeit találtuk rendkívül figyelemre méltónak. 

 

Technika

Heizler György: Műszaki fejlesztés – új járművek az önkénteseknek

Az önkéntes egyesületek járműfejlesztése lendületet kapott. Negyvennégy új szállító járművet adtak át október végén, és új jármű valamint utánfutó fejlesztés célozza az önkéntesek beavatkozási feltételeinek javítását. 

Barhács Attila: Mahindra cserefelépítményes gyorsbeavatkozó szer

2015. augusztus végén mutatták be a BM Heros Zrt. és a Horoszcoop Kft. kooperációjából született Mahindra cserefelépítményes gyorsbeavatkozó szer prototípusát. Egy olyan felépítménnyel rendelkező pick-up jármű, ami mozgékonyságának és kiváló terepjáró képességének köszönhetően a hagyományos gépjárműfecskendőnél gyorsabban képes a riasztás helyszínére kiérni, mostoha terepviszonyok között is.

Adorján Attila: Műhely megoldások – légzésvédelem, vegyvédelem és gázmérés-technika  

Az Interschutz kiállításon résztvevő, és a Dräger standjára ellátogató érdeklődők egy komplett példát láthattak egy légzésvédő műhelyről – amely akár működhet bármilyen tűzoltó laktanyában – , valamint a benne fellelhető munkafolyamatokról, nyilvántartásról  és berendezési lehetőségekről. Hogyan épül fel egy ilyen műhely a gyakorlatban?

 

Fórum

Dr. Bánky Tamás: Egy tokiói meghívás margójára

Szerzőnk a Tokiói Egyetemen tartott előadást és szemináriumot kutatók számára a hazai homlokzat tűzterjedési vizsgálatról. A nem mindennapi felkérés és siker kapcsán írt gondolatait adjuk közre.

Biztonság a bevetésben – ötletek két keréken

Az Interschutz kiállításon általában a szuper járműcsodák körül áramlik a tömeg. Néha azonban a nagy ötletek kis, esetünkben ember által húzott két keréken fedezhetők fel, ott ahol az ember talán csak elsétál. Mi maradtunk és most bemutatjuk a Bart Feuerwehrtechnik standján látottakat.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető
Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1605 látogató olvasta.