Híreink

Régi és új találkozása – Praktikus tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban

2021. június 25. 07:30

Egy új épület megtervezése újgyakorlat, ahhoz képest, amikor a meglévő régit és az újat kell egybegyúrni. Az újnál adottak az aktuális jogszabályok, a korszerű építőanyagok és a legújabb tűzvédelmi minősítések. Az igazi kihívás, ha egy meglévő régi építőelemekből álló épület és egy vadonatúj, korszerű térelhatárolással készülő bővítés tűzvédelmi adottságait kell egybe gyúrni. Milyen megoldásokkal lehet mindezt egy tűzszakaszba tervezni?


Iroda és raktár bővítése

Nem mindegy, hogy a meglévő ruhát szabjuk nagyobbra a gyerek számára, vagy veszünk neki a régi mellé egy újat is.

Az ismertetett épület egy ártatlan kéréssel jutott el cégünkhöz: készítsünk egy kalkulációs javaslatot az új épületrészhez tartozó szendvicspanel elemekre és a hozzátartozó kiegészítőkre. Természetesen az ajánlatkérésben az is szerepelt, hogy van homlokzati tűzterjedési követelmény is.

A tűzvédelmi dokumentáció részletesebb tanulmányozásakor derült ki, hogy a meglévő, közel 1200 m2-es épületet bővítik egy 2000 m2-es nagyságú új építménnyel. Mindkét épületrész részben háromszintes, így a 3 építményszint miatt Th=15 perc homlokzati tűzterjedés követelmény áll fenn.

Eddig még minden rendben volt! A neheze akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy a két épületrész egy közös 3200 m2-es tűzszakaszba kerül. Az OTSZ 24§ (2) bekezdése szerint “A külső térelhatároló fal azonos tűzszakaszhoz tartozó szakaszát a homlokzati tűzterjedés elleni védelem biztosításával kell kialakítani…”. Ez esetünkben azt jelenti, hogy a meglévő épületrész nyílásos és nem nyílásos homlokzati részeire is vonatkozik ez az előírás. Lényegében az egész épületre, irodástól, raktárastól.

A jelenlegi kialakítás mellett tehát a régi épület esetén is meg kell vizsgálni, és igazolni kell, hogy a jelenlegi OTSZ alapján megállnak-e a homlokzati tűzterjedés feltételei. Az 5-10 évvel ezelőtt beépített burkolatokra volt esély hogy ez a minősítés létezik, mert az irodára részben helyszínen összeszelt, légréses burkolati rendszer került. De a raktárrész szendvicspaneljei biztos, hogy nem rendelkeznek ezzel a minősítéssel.

 

Mit lehet itt tenni?

A legegyszerűbb újragondolni az épület tűzszakaszolását. Természetesen az egy közös tűzszakaszba sorolásnak valószínűleg megvolt az oka, de minősítési szempontból lehet, hogy költséghatékonyabb a szétválasztás.

 

Ha falakba ütközünk

A rajzok alapján az derül ki, hogy a raktárrészeket egymástól egy szendvicspanel fal választja el, amely a bővítés előtt homlokzati falként üzemelt. Ha külön tűzszakaszba helyeznénk a két raktárrészt, akkor a tűzgátló válaszfalra vonatkozó tűzállósági követelményeknek kell megfelelnie ennek a falnak, amely sokszor eltérő, ha beltéri, vagy kültéri alkalmazás céljára alkalmazzák.

Látszó vagy rejtett rögzítésű panel?

Nem mindegy! Ezért egy jó tanács a tervezéshez:

  • Amennyiben ilyen eset fordul elő, akkor látszó rögzítésű, azaz szimmetrikus gyári csatlakozású panel esetén jó esély van arra, hogy a panel mind belső, mind külső fal céljára azonos tűzállósággal rendelkezik.
  • Rejtett rögzítésű, azaz aszimmetrikus gyári csatlakozású panelek esetén ez nem mindig van így. Az előírások szerint ennél a típusnál mindkét panel oldal felől el kell(ene) végezni a megfelelő tűzállósági teszteket, ami nem minden esetben történik meg.

 

Ajtóstul a házba

Régebbi épületek esetén jó esély van arra, hogy az irodarészek és az ipari csarnokok között téglából vagy betonból van a válaszfal. Tűzszakasz határként való alkalmazás esetén már csak azt kell megvizsgálni, hogy a falba épített nyílászárók rendelkeznek-e megfelelő tűzállósággal. Sokszor egyszerűbb beépíteni néhány tűzgátló ajtót, mint lecserélni egy komplett burkolatot.

A vizsgált esetben a régi épület irodarészét vasbeton fal, az új irodát két réteg gipszkarton között ásványgyapot kitöltés választja el a raktáraktól. Egyik esetben sem tűnik esélytelennek tűzgátló ajtók alkalmazásával a külön tűzszakaszba történő leválasztás.

Miért előnyös ez? Azért, mert ekkor a raktárrészben nem kell vizsgálni a homlokzatburkolatok megfelelőségét homlokzati tűzterjedésre.

 

Nincs feltétel nélküli megadás!

Amennyiben a tűzszakasznak része marad a nyílással nem rendelkező szendvicspaneles homlokzati rész is, akkor arra a minősítés szerint speciális beépítési feltételek vonatkoznak:

  • Csak a minősítésben előírt anyagú és típusú rögzítő elemeket lehet használni a panelek rögzítéséhez.
  • Minden nyílás pereme mentén 2cm vastag nem éghető ásványgyapot hőszigetelés lezárást kell alkalmazni.
  • Bizonyos helyeken a minősítés feltétele, hogy a panelek vágott végei megfelelő vastagságú és típusú acél takaróelemekkel legyenek lezárva.
  • Ebben az esetben a csarnokok egy légterűek, így ott nincs szükség a minősítésben szereplő szintek közötti födémhézagok tűzgátló lezárására.

Egy újabb tipp!

A nyílászárók körüli ásványgyapot lezárás elhagyható, ha QuadCore hőszigeteléssel rendelkező szendvicspaneleket alkalmaznak. Egy régebbi paneles burkolatnak ez is egy hátránya lehet, hogy ez az új hőszigetelés technológia akkor még nem állt rendelkezésre, így a régi nyílászárók megbontásával kell pótolni ezt a hiányosságot. (Természetesen akkor, ha a régi fal is Kingspan panelből készült.)

 

Itt a vége?

Ennél az épületnél nem tudok happy end-ről beszámolni, mert a megrendelőre és a tervezőre bíztuk a helyes megoldás megtalálását. Viszont ez a példa jól mutatja, hogy érdemes ilyenkor azt is megvizsgálni, hogy a régi építőanyagok meg tudnak-e felelni a jelenlegi korszerű elvárásainak. Ha ennek kapcsán kétségek merülnek fel, akkor merjünk a gyereknek venni egy új nadrágot, még ha az egy kicsit többe is kerül.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1374 látogató olvasta.