Híreink

Emlékbélyeg és emlékérmék a 150 éves tűzoltás tiszteletére

2020. május 05. 10:51

Jó hír gyűjtőknek: a szervezett tűzoltás, a Magyar Tűzoltóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség 150. évfordulójának tiszteletére emlékbélyeg és emlékérmék érhetők el.


Bélyeg

A 125 forintos bélyegképen a budapesti tűzoltóság első főparancsnoka, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnöke gróf Széchenyi Ödön látható. A másik címleten a tűzoltóság védőszentje Szent Flórián, mellette pedig az 1871. szeptember 17-i pesti tűzoltógyakorlatról készített metszet részlete és a tűzoltójelkép található.

Az alkalmi borítékon egy tűzoltó zászló részlete, a bélyegzőben pedig a tűzoltójelkép stilizált rajza látható

A bélyegek a kijelölt postákon és a posta.hu-n is megvásárolhatók.

 

Érmekülönlegességek

A szervezett hazai tűzoltóság 150 éves fennállása alkalmából a jegybank 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat, illetve 10 000 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérme kibocsátásával tiszteleg a tűzoltók áldozatkész munkája előtt a tűzoltók napján. A különleges 50 Ft-os pénzérme 2 millió példányban kerül forgalomba, közülük 12 000 érme díszcsomagolt első napi veretként, míg az emlékérmék 5-5 ezer példányban jelennek meg.


Pénzforgalmi érme

A kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett – körvonalként megjelenített mentőkötél ábrázolással határolt középmezőben – egy részletesen kidolgozott díszsisakból, alatta két keresztben elhelyezett bontó baltából álló kompozíció jelenik meg, háttérben babérkoszorúval övezve. A mentőkötél két végén elhelyezkedő karabinerek között a 2020-as verési évszám olvasható. Az érme szélén gyöngysorszegéllyel határolva, félköriratban, fent a MAGYARORSZÁG, lent a 150 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR TŰZOLTÓSÁG felirat olvasható, a két köriratot egy-egy lángnyelv választja el egymástól.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte.

Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata 2 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. A 2 milliós keretből 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a kibocsátás napjától, 2020. május 4-től, a COVID-19 vírus okozta pandémiás helyzetre tekintettel kizárólag online, a Magyar Pénzverő Zrt. webáruházában (https://www.penzvero.hu/). 

A kibocsátást követően az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1.) – személyenként maximum 10 darabban korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében is biztosítja az érméhez való hozzájutást.

 

Emlékérmék


150 éves a szervezett magyar tűzoltóság megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát az MNB az új forgalmi érme emlékváltozattal egyidőben. Az emlékérméket Holló István iparművész tervezte. A két emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

Az emlékérmék előlapján központi motívumként díszes sisakból és alatta két keresztben elhelyezett bontó baltából álló kompozíció jelenik meg. Az emlékérmék szélén félköriratban, fent a tűzoltóság jelmondata, a „DICSŐ MÚLTBÓL A MÉLTÓ JÖVŐBE!”, lent a MAGYARORSZÁG felirat olvasható. A felső és alsó félköriratot bal oldalon a BP. verdejegy, jobb oldalon az emlékérmét tervező Holló István mesterjegye választja el egymástól.

Az emlékérmék hátlapján, a középmezőben a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak az ábrázolása látható. Az emlékérme szélén köriratban a „150 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR TŰZOLTÓSÁG”, lent a talajábrázolásban megjelenítve, az érme széléhez igazítva a SZENT FLÓRIÁN felirat olvasható.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „150 éves szervezett magyar tűzoltóság” ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg 2020. május 4-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül.

A COVID-19 vírus okozta pandémiás helyzetre tekintettel az érmék személyesen nem vehetők át a Pénzverő éremboltjában, de a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/) zavartalan az érmeforgalmazás.

 

A 2 milliós keretből 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a kibocsátás napjától, 2020. május 4-től, a COVID-19 vírus okozta pandémiás helyzetre tekintettel kizárólag online, a Magyar Pénzverő Zrt. webáruházában (https://www.penzvero.hu/). 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1895 látogató olvasta.