Híreink

Homlokzatok versenye – szakmai és laikus szemmel is

2020. március 02. 10:00

Elindult a Baumit Life Challenge, amin több, mint háromszáz pályamű közül szakmai zsűri választja ki a legjobbat. Habár az év homlokzata versenyen elsősorban esztétikai szempontok érvényesülnek, a homlokzatkialakítások – különösen az egyre erőteljesebben jelentkező hőtechnikai, energiahatékonysági elvárások mellett – tűzvédelmi szempontból is érdekesek lehetnek az építészeti tűzvédelemben tevékeny szakemberek számára.


Tizenhárom független szakértőből álló építész zsűri hat kategóriában – családi ház, társasház, középület, hőszigetelés, műemlék és speciális struktúra – értékeli a pályaműveket, amelyek párhuzamosan közönségszavazáson is megmérettetnek

A magyar Baumit összesen 28 épületet nevezett a megmérettetésre, a családi ház, a társasház és a műemlék szekcióban egyaránt 6 pályázattal, a speciális struktúrában 4, végül a középület és a hőszigetelés kategóriákban 3-3 pályaművel. A kategóriák 6-6 legszebb homlokzattal rendelkező épülete kerül döntőbe, és vesz részt a végső megmérettetésen. A döntőbe jutottak közül közvetlenül a verseny előtt a zsűri választja ki a díjazottakat minden kategóriában, valamint a Life Challenge Fődíj nyertesét is. A kategóriagyőztesek 3 300 euróval, a Life Challenge Fődíj nyertese 6 600 euróval lesz gazdagabb. A pályázat nyertesei kizárólag építészek és építészirodák, akik 2020. május 14-én Valenciában tudják meg, hogy kié lesz a legszebb homlokzatért járó díj. Az ünnepélyes díjátadón közel 500 vendég lesz jelen 25 Baumit országból, a legjobb építészekkel és a szakma jeles képviselőivel. 

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti versenyt: 2014-ben Bécsben, 2016-ban Madridban, majd 2018-ban Pozsonyban rendezték a verseny ünnepélyes díjátadóját. A 2020-as gála szervezésének jogát a korábbi fődíj nyertes Spanyolország kapta, a helyszín Valencia, a különleges Hemisfèric épülete lesz (lásd indexképünket).

 


Két magyar pályamű a „hőszigetelés” kategóriában

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1150 látogató olvasta.