Híreink

Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2016. szeptember 28. 11:55

Az októberi szám 19 cikke a sokszínűség jegyében állt össze egy lapszámmá. Az első fele, olyan a korszerű építészeti tűzvédelem jövőjét felvázoló dolgozatokból áll, amelyek rendkívül izgalmas témákat boncolgatnak. Mi a korszerű építészeti tűzvédelem, szerkezeti, szabályozási, mérnöki felelősségi oldalról? Hogyan illeszthető mindez az új OTSZ szerint koncepcióba? Kell-e használati TvMI? A lap másik fele a gyakorlaté: karbantartás, veszélyes anyagok, tűzesetek statisztikai feldolgozása, mint a megelőzés eszköze, új technikai eszközök, előremutató erdőtűzvédelmi megoldások!


Tanulmány

 

Tóth Péter, Wagner Károly

Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői I.

A 11. sorszámot viselő Tűzvédelmi Műszaki Irányelv 2016. július 15-én jelent meg. A TvMI terjedelme 94 oldal, ami a témakör fontosságán kívül az irányelv hiánypótló, illetve összegző jellegére is utal. A cikk a TvMI tartalmával, fontosabb részeivel ismerteti meg az olvasót.

 

Herczeg Gergely

TvMI a használati szabályokról? I. – Tűzvédelmi eszközök hozzáférhetősége

Az OTSZ a követelményt fogalmazza meg. Tűzvédelmi használati szabályai több esetben olyan rendelkezések, melyek megvalósítása több módon is lehetséges. Az előírások teljesítésének megfelelő módját a létesítési és a karbantartási szabályokhoz hasonlóan tűzvédelmi műszaki irányelvben lenne célszerű szabályozni. A használati szabályokról szóló tűzvédelmi műszaki irányelv olyan iránymutatást tartalmazhatna, melyek megoldási módjaikkal segítik a jogalkotói szándék által elvárt biztonsági szint teljesülését.

 

Visszhang

 

Mészáros János

A tervezői felelősségről – Ki a felelős?

A tervezői felelősségről sokat beszélünk. Szerzőnk problémafelvetése első lépésként olyan lényegi kérdéseket érint, amelynek révén közelebb kerülhetünk az új helyzet, új kérdéseihez és ezen keresztül azok értelmezéséhez. A cél, hogy világos, egyértelmű fogalmak köré szerveződjön a tervezői feladat minden eleme. Izgalmas olvasmány!

 

Fókuszban

 

Nagy Katalin

Hő- és füstelvezetés a tűzvédelmi koncepcióban

A tűzvédelmi koncepció új fogalom a hazai tűzvédelemben. Ennek tartalmi kifejtése napjaink egyik kulcskérdése. Az új OTSZ által meghatározott védelmi célok és tervezési alapelvek valamint a külföldi szakirodalom alapján ennek életvédelmi vetületét mutatja be szerzőnk, rávilágítva a tűzvédelmi koncepció és a tűzvédelmi műleírás közti alapvető különbségre.

 

Fenyvesi Zsolt

Hő- és füstelvezetés a tűzvédelmi dokumentációban – kapcsolódási pontok a társtervezőkkel

Ha a hő- és füstelvezetés fogalmából „a védett helyiségbe jutó vagy ott keletkező hő és füst szabadba vezetését biztosító megoldások összessége” (OTSZ) indulunk ki, akkor a rendszer összetettsége már ebből is visszacseng. Még jobban érezhetővé válik mindez, ha részletesen végiggondoljuk a megoldandó műszaki feladatokat.

 

Szabályozás

 

Bónusz János

A faipari megmunkálás tűz-és robbanásvédelme II.

A szilárd éghető anyagok közül a faiparban keletkező porok tűz-és robbanásvédelme, az egyes szabványelőírások egymásra épülő fogalmainak helyes értelmezése esetenként konkrétan életmentő tudás lehet. Ebben a problémakörben segít eligazodni szerzőnk, feldolgozva a legfontosabb technológiai és szabvány előírásokat. 

 

Lestyán Mária

Tervezői teendők az egyszerű bejelentési eljárással megvalósuló épületeknél

2016. július 01.-től hatályba lépett a lakóépület egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016.(VI.13.) Kormányrendelet, s egyidejűleg hatályát vesztette az ilyen típusú bejelentést szabályozó 456/2015. (XII.29.) Kormányrendelet. Ennek következtében a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű lakóépületekre vonatkozó egyszerű bejelentést az elektronikus e-építési napló alkalmazásával kell megtenni.

 

Megelőzés

 

Farkas Károly

Beépített tűzjelző berendezések – Felülvizsgálat és karbantartás TvMI

A beépített tűzjelző és oltóberendezések karbantartása rendkívül mostohán kezelt területnek számított a megelőző tűzvédelemben. Mi, ezen a területen dolgozó szakemberek irigykedve néztük a kézi oltókészülékkel dolgozó kollégákat, ahol az aprólékos és pontos szabályozás, a karbantartók, javítóműhelyek folyamatos ellenőrzése, minősítése jelentősen leszűkítette a tűzvédelmet veszélyeztető kontárok mozgásterét és eredményesen segítette a szakszerűen dolgozni akaró kollégák munkáját. Hasonló irányban tett első lépésként lelkesen vágtunk neki a beépített tűzjelző berendezések felülvizsgálatát, karbantartását összefoglaló TvMI előkészítésének – írja szerzőnk.

 

Sinkó László

Tűzoltó készülékek karbantartása – TvMI

A 2016. július 15-én megjelent Felülvizsgálat és karbantartás Tűzvédelmi Műszaki Irányelv egyik fontos fejezete a tűzoltó készülékek karbantartása. Fontos, mert ezzel a tűzoltó eszközzel minden vállalkozás, közintézmény és egyre több magánszemély is rendelkezik és a kezdődő tüzek oltásában betöltött szerepe elvitathatatlan.

 

Kruppa Attila

A felülvizsgálati TvMI néhány villamos vonatkozása

Tűzvédelmi szempontból a villamos szakma jelentősége egyre nagyobb. Nemcsak azért, mert a villamos berendezés – melynek fogalma magába foglalja az áramforrásokat, a fogyasztókészülékeket és az ezeket összekötő villamos vezetékrendszereket – az aktív tűzvédelmi rendszerek részeként növekvő fontosságú szerephez jut, hanem azért is, mert az épületeinket egyre jobban átszövő villamos és elektronikus rendszerek nem ritkán felelősek tűzesetek kialakulásáért. Pozitív előrelépés, hogy a tűzvédelem 2014 decemberében megszületett új szabályrendszerében hangsúlyosabbá vált a villamos szakterület, és e folyamatba illeszkedik, hogy a nemrég megjelent Karbantartás és felülvizsgálat TvMI is figyelmet szentel e témának. 

 

Kozma Sándor

A veszélyes anyagok szállításának ellenőrzési tapasztalatai és a szükséges jogszabályváltozások

A veszélyes vegyi anyagok szállítása során különös figyelmet kell szentelni a közlekedésbiztonságra, illetve az emberi élet védelmére. Ezt célozzák a hatósági ellenőrzések is. A katasztrófavédelmi ellenőrzések tapasztalataiból levont tanulságokat felhasználva megfelelő jogi környezetet alakítható ki, mely elősegíti, hogy egy biztonságos szállítási környezet alakuljon ki.

 

Ténykép

 

Nagy Péter

Közúti közlekedés – Autóbusztüzek

Az autóbuszok tüzei a potenciálisan veszélyeztetettek száma miatt kiemelt figyelmet kapnak. Szerencsére az utasterek kialakítása segíti a jármű gyors kiürítését, ezért a személyi sérülések száma alacsony. Ezzel együtt különös figyelmet érdemel az a vizsgálat, amely az elmúlt öt év összes autóbusz tüzére kiterjedt. Nem vizsgálta szerzőnk a bűncselekményből eredő, közúti baleset során kialakult, valamint az egyéb tűzesetekben másodlagos hatások által elszenvedett autóbusz tüzeket.

 

Tűzoltás, műszaki mentés

 

Laczkó Péter
Fejlődési lehetőségek a járműből történő műszaki mentésnél II. 

A műszaki mentés eszközeiben egyértelmű paradigmaváltás figyelhető meg. A fejlesztés fő iránya a kompaktság, és a kis tömeg. Ugyanakkor az új mentő eszközök beszerzése mellett célszerű a világban alkalmazott módszerek megismerésével és az azok mögött rejlő technológiák alkalmazásával a hatékonyabb, biztonságosabb műszaki mentés irányába elmozdulni. Fejlődni nem csak új berendezésekkel lehet. Milyen kisegítő eszközök ismertek ezen a területen?

Nagy Zoltán

Erőfölény és kényelem a mentési beavatkozások során

Mi lehetne nagyobb elvárás a műszaki mentéseket végzők részéről, minthogy az általuk használt mentőeszközök minél egyszerűbben és megbízhatóan legyenek működtethetők, legyenek gyorsak az üresjárati nyitás-zárás során és természetesen kellő erőtartalékkal rendelkezzenek – amihez a legkisebb mozgatható súly tartozzon – a járműgyártók által beépített legnagyobb szilárdságú anyagokkal szemben. Az új generációs mentőeszköz család döntően befolyásolni tudja a hidraulikus eszközökkel kialakított mentési stratégiát.

 

Dr. Farkasinszki Lóránd

Komplex erdőtűzvédelmi gyakorlat Bács-Kiskun megyében

Mintegy 200-an vettek részt a 2016. július 5-én azon az erdőtűzvédelmi konferencián és gyakorlaton, amelyen az erdőtüzek oltástechnikai és -taktikai fejlesztésében országosan élen járó Bács-Kiskun Megyei tapasztalatokat összegezték. Az erdőtűzvédelmi konferencia mellett a gyakorlati feladatok központi eleme egy navigációs, terepvezetési gyakorlat volt, amit vezetési törzs-, és helikopteres légi tűzoltási gyakorlatok, illetve az „Erdőtüzek csillagtúra 1993-2015” egészítettek ki.

 

Fórum

 

Gáti Tamás

EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszer

A Schako EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszerének továbbfejlesztésének célja volt, hogy az nagy kiterjedésű, sok tűzvédelmi és egyéb légtechnikai elemet tartalmazó rendszert tudjon kezelni, valamint az hogy az összes elterjedt épületfelügyeleti rendszerrel tudjon kommunikálni, sőt legyen képes 24V-os és 230V-os motorosan állítható eszközöket, akár vegyesen is kezelni.

 

Tulok Antal

Korszerű egyéni védőeszközök és felszerelések

Biztonság, maximális védelmi képesség, minőség – ma minimális elvárások, de ettől még nem feltétlenül lesz korszerű egy tűzoltó védőeszköz. Ma már a magas szintű viselési komfort, a minél kisebb járulékos terhelés, a használati funkciók bővülése, a hosszabb élettartam, a gazdaságos, felhasználóbarát üzemeltetés és karbantartás is fontos követelmény. Ezeknek együtt megfelelni komoly gyártói feladat.  A bemutatott eszközökről már bebizonyosodott, hogy az elvárások mindegyikének együttesen és maradéktalanul képesek megfelelni – hangzott el az MTSZ szakmai napján.

 

Adorján Attila

Légzésvédő készülékek és álarcaik karbantartása tűzoltóságokon

A megbízható műszaki eszközök a biztonságos légzésvédelem alapvető feltételei, de legalább ennyire fontos a helyes használat, a pontos karbantartás, a gondos ápolás és a rendszeres oktatás. A légzőkészülék használója a maximális biztonságot és a lehető legnagyobb komfortot igényli. Ezért nem csak ő maga, hanem a készülékek karbantartója és a biztonság/minőségirányító is felelős. Mit, hogyan – erre válaszol szerzőnk.

 

Kreitner Zoltán

Nagynyomású vízköddel oltó rendszer

Saját fejlesztésű a hagyományos rendszerekhez képest az apró vízcseppek által drasztikusan megnövelt oltófelülettel és így az oltáshoz szükséges minimális vízzel, ezáltal vízkárral járó, az oltórendszerekbe integrálható fali tűzcsappal jelentkezett a Dunamenti CSZ.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1741 látogató olvasta.