Híreink

Ipari berendezések védelme FirePro-val

2016. május 16. 09:12

Egy ipari területen bekövetkező tűzeset komoly anyagi veszteséggel jár. Amellett, hogy az adott berendezésben vagy építményben kár keletkezik, a magas helyreállítási költségek és tűzkárok értékének sokszorosát kitevő termeléskieséssel is számolni kell. Az ipari gépek, technológiai berendezések védelmére kiépített tűzoltórendszerek és megoldások a tűzvédelem különleges szegmensét képviselik. Egy ilyen megoldást mutatunk be.


Egyedi helyi berendezés védelem

A berendezések, technológiai rendszerek védelme kiemelt fontosságú, s erre már számtalan ipari területen alkalmazzák a hatékony és gyors tűzoltáshoz a FirePro. automata aeroszolos oltórendszert. Ebben az aeroszolos technológia sajátosságaiból adódóan az oltáskoncentráció mérvadó szempont, így az adott védendő terület vagy berendezés zártságát kell biztosítani a lehető leghatékonyabb oltás érdekében.

A védelem módja két nagy csoportra osztható!

  1. Beszélhetünk teljes helyiségelárasztásról, illetve
  2. egyes berendezések belső védelméről.

Utóbbiak rendkívül gazdaságosan kivitelezhetők FirePro. rendszerrel.

A választott védelmi mód a védendő berendezés vagy technológia paramétereitől és a környezet jellemzőitől függ.

Gázégők védelme

Speciális védelem kialakítására volt szükség egy nemzetközi üdítőital-gyártó telephelyén a kazánok gázégőinek védelmére.

Összesen hét berendezés, oltórendszerrel történő ellátása volt a feladat, amelyek három különálló helyiségben vannak. Mivel mindhárom helyiség nagy légtérfogatú, így a teljes terület elárasztása gazdaságtalan megoldás lett volna. Ezért a legoptimálisabb kialakítás érdekében a védendő terület körülhatárolása lett az elsődleges cél. A gázégők fölött a már korábban kiépített érzékelők miatt adott volt egy-egy fémtálca, így ezt felhasználva alakítottuk ki az egyedi megoldást a lezárásra.

1. optikai füstérzékelők

2. firepro oltógenerátor

3. ponyva feltekert állapotban

 

Méretre legyártatott égéskésleltetett ponyvát rögzítettünk a fém tálcák peremeire mind a négy oldalról. Feltekert állapotban minden ponyvát két darab kisméretű elektromágnes segítségével rögzítettünk. Tűzjelzésre az elektromágnes elenged, a ponyvák legördülnek, biztosítva a védendő terület kellő zártságát, a szükséges oltáskoncentráció fenntartása érdekében (videó: www.firepro.hu/videok - berendezés helyi védelme).

Robbanásveszélyes környezetben

 

Rendszer felépítés

Mivel a hét kazán három helyiségben van, ezért három különálló FirePro oltórendszer alakítottunk ki. Minden gázégő felett kiépített fémtálcán kettő optikai füstérzékelő gondoskodik az érzékelésről, és ugyanide lettek rögzítve az egyes oltógenerátorok is. A három rendszert összesen 14 db FP-200S oltógrenerátor, 3 db FirePro-Kentec oltóközpont, 14 db optikai érzékelő és az egyéb szükséges biztonsági eszközök (Rendszer leválasztó kapcsoló, fény- és hangjelzők stb.) alkotják.

Robbanásveszélyes területeken

A speciális alkalmazásokon felül a FirePro rendszer megoldást kínál impregnáló gépekbe, elszívó rendszerekbe és egyéb robbanásveszélyes területeken, mint például a konténeres üzemanyagtöltő állomásokon.  

A robbanásveszélyes környezetben való alkalmazásra kidolgozott és tanúsított (Gépmi) felépítési metódussal a FirePro megbízható védelmet nyújt, legyen szó tűzveszélyes folyadéktároló raktárakról, ipari festékkabinokról vagy akár konténeres üzemanyagtöltő állomások zárt tereiről.

Egyszerű felépítésének, kis helyigényének és könnyű átszerelhetőségének köszönhetően a FirePro a legoptimálisabb megoldás konténerkutak, vagy egyéb ipari technológiák professzionális védelmére.

Kőrösi Kitti értékesítési vezető

FirePro Hungary Kft., Pomáz

 

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1664 látogató olvasta.