Híreink

Tudjuk mi ezt jobban is! – EI120 tűzállóság a Kingspan QuadCore 2.0 típusú hőszigetelő habbal

2022. február 28. 07:30

A QuadCore® hőszigetelés világszerte és a magyar piacon is bizonyított már, nem csak tűzvédelmi, hanem hőtechnikai szempontból is. Homlokzatburkolatok esetén a Th>30 perc minősített homlokzati tűzterjedési határérték hatalmas tervezési szabadságot jelent a tervezőknek, hiszen nem kell kompromisszumot kötni a tűzbiztonság és az energetikai előírásoknak történő megfelelés között.


Ez nekünk is nagy lépés – EI120

A Kingspan egyedülálló, saját keverékű hőszigetelési technológiájának legújabb fejlesztése, a "QuadCore 2.0" azt bizonyítja, hogy az innováció és a termék teljesítményének növelése nem feltétlenül kell, hogy bolygónk kárára történjen. A QuadCore 2.0 olyan összetételű alapanyagot tartalmazó készítményből készül, amely 40%-ban újrahasznosított PET-et használ. Ez az innovatív összetétel a harmadik fél által végzett, EN13502-2 szabvány szerinti tűzállósági tesztek során mind a hőszigetelés (I), mind az integritás (E) tekintetében teljesítette a kétórás tűzállósági követelményt – ezzel ez az első zárt cellás hőszigetelt panelrendszer, amely valaha is elérte ezt a minősítést.

 

Számunkra ez nem csupán passzió

A QuadCore 2.0 kulcsfontosságú lépés a Kingspan Planet Passionate fenntarthatósági programjának egyik fontos célja felé, amely szerint a Kingspan 2030-ig 1 milliárd PET-palackot fog újrahasznosítani termékeiben, a QuadCore technológia pedig 2025-re újrahasznosított PET-et fog felhasználni.

Az EN1364-1 szerinti tűzállósági tesztet a WarringtonFire akkreditált vizsgálóintézet végezte el a következő generációs QuadCore 2.0 termékünkkel. A teszt során 220 mm vastag, 1000 mm modulszélességű, hűtött terekben alkalmazott, átmenő rögzítésű, CS tipusú hőszigetelt paneleket vizsgáltak. Ezek a panelek úgy teljesítették az EI 120 követelményét, hogy a panel gyári csatlakozásainak tűzgátló lezárásához nem volt szükség fűzőcsavarokra.

A teszt végére a vizsgálókemence hőmérséklete meghaladta az 1000°C-ot, vagyis a terméket standard tűzgörbe szerint, belső tűzhatásra vizsgálták. Ezt szokta jelképezni a teljesítmény nyilatkozaton szereplő „(i->o)” jelölés.

Mike Stenson, a Kingspan innovációért felelős vezetője így nyilatkozott erről a technológiai áttörésről:

A QuadCore® technológiánk 2016-os bevezetése óta a zárt cellás hőszigetelés fejlesztések élvonalába tartozik, a hőtechnikai hatékonyság, a tűzvédelmi teljesítmény, a környezetvédelmi megfelelés és a kínált garanciális feltételek páratlan kombinációjával. Kémiai fejlesztő csapatunk folyamatosan arra törekszik, hogy e teljesítményjellemzők mindegyikét egy újabb, még magasabb szintre emelje, és egy olyan hőszigetelés technológiát hozzunk létre, amely az építményekkel szemben támasztott valós jövőbeli elvárásokat tartja szem előtt. Az újra feldolgozott PET alapanyagként történő felhasználása a formuláinkban kulcsfontosságú célkitűzésünk világszerte, amellyel a körforgásos gazdasági megközelítés irányába haladunk, egyúttal ez az új áttörés jelentősen növeli a termék teljesítményét. A Synthesia alapanyag gyártó 2017-es felvásárlása óta rendelkezésünkre álló, vegyes kémiai rendszerek terén szerzett szakértelem segített abban, hogy mind a fenntarthatóság, mind a tűzállóság terén lehetővé váljon egy újabb előrelépés – ahogy ez az EI 120-as teszteredmény is mutatja

A QuadCore 2.0 szigetelt panelcsalád jelenleg további szigorú tesztelési és tanúsítási folyamaton megy keresztül, beleértve a tűzvédelmi osztály besorolást és a különböző biztosító társaságok által támogatott szabványokat. A vizsgálatok lezárultát követően az új típusú hőszigetelő magot tartalmazó első termékek várhatóan 2022 második felében kerülnek piacra. A magyarországi felhasználók reményeink szerint már az év végétől élvezhetik a megszokott termékeinkben ezt a legújabb fejlesztést.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1136 látogató olvasta.