Híreink

Bajbajutottak mentése – drónnal, mikrofonnal

2021. július 13. 08:44

Mivel hívják fel magukra a figyelmet a bajbajutottak? Nem „síppal, dobbal, nádi hegedűvel”, ahogy mondani szokás, de olyan zajokkal, amelyek segítik a keresőket, és amelyekben van rendszer. Egy német kutatás most erre alapozva hozott létre egy mikrofonokkal felszerelt drón-prototípust, amely – például egy nagyobb szerencsétlenség esetén túlélők után kutatva – jelentősen gyorsíthatja a túlélők felkutatását.


A német Fraunhofer FKIE (kommunikáció-, információfeldolgozás- és ergonómia-kutató intézet) kutatói most olyan fejlesztéssel álltak elő, ami ezt a problémát igyekszik gépi oldalról megközelíteni. A koncepció lényege nem annyira a drón, mint inkább az ötlet, hogy a bajba jutottak ösztönösen ritmikus zajokkal – például ismétlődő segélykiáltásokkal, kopogtatással, dörömböléssel – próbálják meg magukra felhívni a figyelmet. Az első lépés egy ilyen "zajadatbázis" létrehozása volt, amelyet aztán mesterséges intelligenciával vizsgáltattak át, közös jellemzőket keresve a zajok között. Külön lépcsőfok volt a zavaró tényezők, például a drón állandó rotorzajának kiszűrése.

 

Alkalmazás a gyakorlatban

A kutatók a terepi tesztekhez több digitális mikrofonnal  szereltek fel egy drónt; ezek feladata egyrészt értelemszerűen a hang felismerése volt, másrészt viszont a hang irányának azonosítását is segítik. Az intézet közlése szerint az alkalmazás ígéretes eredményeket mutatott az elmúlt hónapokban elvégzett néhány terepi kísérlet során, amikor a "bajbajutottak" pontos helyzetét alig néhány másodperccel a hang felvétele után azonosította.


Fotó: Fraunhofer FKIE

 

A jövő

A június elején bejelentett kutatás jelenleg még gyerekcipőben jár; a prototípus hatótávolsága egyelőre kicsi, a felismert hangminták számát is növelni kell. Az intézet ugyanakkor bevallottan kísérleti technológiákra és prototípusokra koncentrál, a bejelentés óta ráadásul már több cég is érdeklődött egy esetleges társulásról, így a jelek mindenképpen biztatóak.

 

Forrás: Fraunhofer FKIE

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1246 látogató olvasta.