Híreink

Viking Guardian – tűzoltó védőöltözet, levehető külső réteggel

2021. július 12. 10:24

Egyre több helyen ismerik fel, hogy a tűzeseteknél felszabadult káros anyagok akár a bevetés után is jelenthetnek problémát – például a védőöltözetre tapadt rákkeltő részecskék formájában. A szennyezett felszerelés tárolása, szállítása és mosása logisztikai kihívást is jelenthet – a Viking Guardian erre nyújt megoldást.


A tűzoltókra leselkedő veszélyek

Az USA Járványügyi Hivatala (CDC) szerint az Egyesült Államokban dolgozó tűzoltóknál – az ottani népességhez mérten – 29%-kal nagyobb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés. Csak két példa: a bőrrák esélye 1,39-szeres, míg az agydaganat kialakulásának esélye 1,31-szeres. Habár az USA a munkakörülményeket tekintve sok tekintetben különbözik hazánktól, az adat beszédes.A modern társadalmakban jelentősen megszaporodtak azok a tárgyak – bútorok, használati eszközök –, amelyek elkészítéséhez szintetikus anyagok széles skáláját alkalmazzák. A különféle műanyagok, lakkok, festékek égésekor pedig olyan vegyületek kerülnek a levegőbe, amelyek rövid, de főleg hosszú távon igen komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A szomorú igazság az, hogy ezzel kapcsolatban még semmit nem tudunk biztosan. Nincsenek konkrét adatok azt illetően, melyek azok a karcinogének, amelyek leginkább felelőssé tehetőek a megbetegedésekért. És bár indultak kutatások, az eredmények még messze vannak. Csak érzékeltetésképpen: az Egyesült Államokban 2016-ban, hat egyetem és hat tűzoltó-parancsnokság részvételével indult egy kiterjedt vizsgálat ebben a témában; itt azonban csak 2019-ben zárult le a keretrendszer tesztje, amelyen belül majd két-három évtizeden át gyűjteni fogják az adatokat és megfigyeléseket elemzésre.

 

A megfelelő módszer

A Védelem hasábjain többször bemutattunk már olyan módszereket, amelyeknek lényege, hogy a védőruházatot a tűzeset után elkülönítve kell szállítani és tisztítani, a karcinogén anyagokkal való további érintkezés elkerülése miatt. (Az alábbi videón az ún. Skelleftea-módszer rövid áttekintője látható.)

Ez azonban viszonylag körülményes, hosszadalmas művelet, és nagy odafigyelést igényel.

 

A megfelelő védelem?

A Viking Guardian védőöltözet nem új koncepció (először 2015-ben mutatkozott be), ennek ellenére frappáns megoldást kínál. Az öltözet lényege, hogy a külső réteg egyszerűen levehető, és egy vízoldható mosózsákba helyezhető, vagyis a szennyeződéseknek kitett rész anélkül mosható ki, hogy a veszélyes anyagok a szállítás során bármi mást beszennyeznének. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1667 látogató olvasta.