Híreink

Unokáink már látni fogják? – Enegiahatékonyság

2020. október 27. 07:20

Magyarországon 2,5 millió családi ház van, ezek alig 5-10%-a mondható energetikailag korszerűnek. Ezek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították őket. Ha a jelenlegi ütemben folyik tovább a megújulás, akkor a közel 1,8 millió, energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani. Milyen alternatívák vannak?


A leginkább energiahatékony hazai települések

A magyarországi családiház-állomány megközelítőleg 15%-a már átesett valamilyen energetikai korszerűsítésen, azonban több mint 60%-ukra igen jelentős felújítás vár még. Budapesten és Pest megyében, valamint a megyei jogú városokban a korszerű, szigetelt családi házak aránya 10-15%-kal magasabb az országos átlagnál.

Budapest, és Pest megye, Szeged, Debrecen, Győr, Pécs, Kecskemét családi házas övezeteiben található a legtöbb korszerű, szigetelt ingatlan. Ennek oka, hogy ezeken a településeken, országrészekben nagyobb a fizetőképes kereslet aránya és az itt élők számára megfizethetőbbek az energetikai célú beruházások.

 

Mikor lesz a teljes hazai családiház- és épületállomány korszerű?

A Knauf Insulation szakemberei szerint az építőipar-kapacitás hiánya miatt belátható időn belül lehetetlen minden korszerűtlen családi házat felújítani akkor is, ha az anyagi források adottak. Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben halad továbbra is a megújulás, akkor a közel 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani.

 

Felújítás vagy új építés?

A Knauf Insulation szakemberei szerint a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány miatt sokkal inkább reális cél lehet az ingatlantulajdonosok körében, mint az új ház építése. A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtésszámla átlagosan 35%-kal csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet. A tetőtér szarufák közötti és alatti hőszigetelése, a padlásfödém leterítése üveggyapot táblákkal vagy tekercsekkel a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb, akár házilag is kivitelezhető energiatakarékossági beruházás, kifejezetten gyors megtérülési idővel.

– Az energia megtakarítást célzó felújításoknál komplex rendszerben és hosszú távon kell gondolkodni. Egy megfelelően megtervezett és jó sorrendben elvégzett energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni, ezt követi a hőszigetelés kialakítása – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

– A fűtéskorszerűsítést pedig célszerű a hőszigetelés megléte és nyílászáró csere után megtervezni és kivitelezni, hiszen egy megfelelően szigetelt házba kisebb teljesítményű kazán is elegendő lehet – tette hozzá a szakember.

 

Nem tudjuk, miben élünk

Az Energia Mérnöki Nonprofit Zrt. által készített „Zöldotthon” felméréséből kiderül, hogy a családi házak tulajdonosai sok esetben nem tudják, nem ismerik, milyen adottságokkal rendelkezik az otthonuk.

– A kutatásból jól látszik, hogy meglepő módon az építőipari kérdések iránt érdeklődők körében, nagyot ugrott a nők aránya, vagyis egyre nagyobb szerep hárul rájuk egy-egy otthon, ház felújítása során – mondta el Gulyás István vezérigazgató, aki egyben a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének vezetője is. – Többek között két fő kérdéskört vizsgáltunk. Az eredményekből kiderült van hová fejlődni az energetikai korszerűsítések terén – tette hozzá a szakember.

A felmérésből jól látszott, hogy a legnagyobb érdeklődést az energetikai korszerűsítés iránt az 1980 előtt épült házak tulajdonosai mutatták a zöldotthon tervező kitöltése során. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy ezek a házak vannak energetikailag a legrosszabb állapotban.

A felújításokkal kapcsolatos válaszok egyértelműen megerősítették azt a tendenciát, hogy az ingatlantulajdonosok nem, vagy csak a legszükségesebb esetekben nyúlnak hozzá otthonaikhoz. A válaszadók 2/3-a nem tudja, mikor újította fel utoljára otthonát (de öt évnél biztosan régebben). A szigetelt családi házak arányának regionális összehasonlításában sem állunk jól. Miközben a magyar családi házak 20%-a szigetelt, addig az 1,4 millió osztrák családi ház 80%-a, az 5 millió lengyel ház 59%-a, a 800 ezer szlovák családi otthon 35%-a, az 1,5 millió cseh ház 25%-a kapott a téli hideggel és a nyári hőséggel szembeni védelmet.

 


www.knaufinsulation.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1083 látogató olvasta.