Híreink

CO2 tűzoltó készülékek: Milyen helyiségekben, hogyan alkalmazhatók?

2020. május 15. 15:01

A szén-dioxiddal oltó készülékek oltóanyaga a cseppfolyósított szén-dioxid gáz. Ez a levegőnél nehezebb, nincs korrodáló hatása, vízben jól oldódik, jó elektromos szigetelő és nem okoz maradandó szennyeződést. E tulajdonságai alapján elektromos berendezések és éghető folyadékok tüzeinek oltására kiválóan alkalmasak. Mire kell ügyelni még tervezésükkor és használatuk során?


Hova előnyös alkalmazni?

  • A szén-dioxid a B (folyékony, vagy cseppfolyós szilárd anyagok (olvadékok) tüzei) és C tűzosztály (éghető gázok tüzei) tüzeinek oltására alkalmas.
  • A szén-dioxiddal oltás fő előnye, hogy a szén-dioxid nem vezeti az áramot, így elektromos berendezések tüzeinek oltására kiválóan alkalmas. Itt további előnyt jelent, hogy az oltóanyag a levegővel elkeveredik, így tiszta oltást lehet vele végezni. Ezért javasolható pl. számítógépek, szerverszobák, elektromos szekrények helyiségébe. Ezeken a helyeken a porral oltás jelentősen károsíthatja a berendezéseket.

 

 

Mire kell figyelni az alkalmazás során?

  • A szén-dioxiddal oltó készülékekből -78 fokos szén-dioxid áramlik ki, amely súlyos fagyási sérüléseket okozhat, ezért is kapnak – az alkalmazók védelmére – speciális műanyag szórófejet a készülékek.
  • Zárt térben kiszorítja a levegőt a helyiségből, ami fulladáshoz vezethet, ezért ezeket a tűzoltó készülékeket meghatározott módon, az alkalmazásra figyelve szabad használni.
  • Az oltáshoz nagyobb mennyiségre van szükség, ezért zárt helyiségben kialakuló 5-6% szén-dioxid-koncentráció már az oltást végzőre is veszélyt jelent. A koncentráció egy kis térben nagyon gyorsan növekszik.  
  • Statikus feltöltődési hajlama miatt robbanásveszélyes légtérben nem alkalmazható.

 

Hogyan alkalmazzuk kis méretű helyiségekben?

Általában azt tanácsolják, hogy zárt és kis méretű helyiségben célszerű légzésvédő eszközt is elhelyezni a készülék mellett. A kérdés persze, hogy mit tekintünk kis méretű helyiségnek, és van-e mód a légzésvédő nélküli biztonságos használatra.

A Német Biztosítók Szövetsége által indított gyakorlati projekt során kapcsolószekrényekben, szerver- és tároló helyiségekben, liftek géptereiben végeztek tűzteszteket. Ezek alapján azt állapították meg, hogy a helyiség tényleges magassága, helyett legfeljebb 2 m magassággal kell számolni. Annak elkerülése érdekében, hogy az oltás során kibocsátott CO2 révén semmilyen veszélynek ne legyen kitéve a tűzoltást végző, úgy kell számolni, hogy a helyiségben a CO2-oltóanyagnak kilogrammonként legalább 5,5 m2 terület jusson.

Tehát:

  • 2 kg-os CO2-tűzoltókészülékek legalább 11 m2,
  • 5 kg-os CO2-tűzoltókészülékek legalább 27,5 m2 szabadterű helyiségben helyezhetők el a mérgezés veszélye nélkül.

Megjegyzés:

A szabad tér mindig szabad, berendezésekkel beépítetlen teret jelent.

Ha a helyiségben az 1 kg oltóanyagra jutó szabad alapterület kevesebb, mint 5,5 m2 akkor a tüzet csak kívülről, résnyire nyitott ajtóból szabad oltani. Ebben segíthet, hogy a szén-dioxid oltóanyagú készülékek oltási hatótávolsága 5-7 m. Az oltást követően az ajtót be kell csukni, így a szén-dioxid kiszorító hatása érvényesülni fog. A helyiségbe csak hatékony szellőztetés után vagy annak hiányában a levegőtől független (tűzoltó) légzőkészülékben léphetünk be.

 

Amire nem alkalmas

Szilárd, szerves anyagok és fémek tüzeit nem lehet szén-dioxiddal oltani.

 

Forrás:

Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung e.V. (DGUV) Stellungnahme des Sachgebiets „Betrieblicher Brandschutz“

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 4480 látogató olvasta.