Híreink

Mivel oltsuk a fémtüzeket?

2020. március 12. 10:12

A fémtüzek attól különlegesek, hogy az ilyen fémek oxigén nélkül is képesek égni. Ezért teljesen el kell zárni a levegőtől, de nem csak a levegőben lévő oxigéntől, hanem a levegőben lévő nitrogéntől is.


Fémtűzoltó por

A fémtüzeket, mivel oxigén nélkül is képesek égni, tűzelfojtással tudjuk eloltani. Az oltás lényege, hogy az oltóanyag, a fémtűzoltó por (D-por) a tűz anyagára olvad, és így légmentesen zárja el a tüzet a levegőtől, ezzel a levegőben lévő nitrogéntől is elzárja, megakadályozva a nitridek képződésével történő reakciót is.

A szakirodalom szerint ennek hiányában alkalmas

  • a száraz homok,
  • a cement,
  • a száraz só és
  • a száraz rozsdamentes szürkeöntvény.

(A fémtűzoltó por is sóból áll, alkáli vagy alkáliföldfém-klorid, többnyire nátrium, ritkábban bárium-klorid adalékokkal.) A magnéziumtüzek szintén olthatók szürke öntöttvas porral vagy forgácsokkal történő takarással.

A régi szakirodalomban ajánlott, az égő könnyű fémek száraz homokkal (vagy cementporral, sóval) történő lefedése ezekben az új helyzetekben kérdéses. Hol lesz vészhelyzetben nagy mennyiségű száraz homok, só, cement? Mire odavisszük, mi történik? No, és mi van, ha kicsit nedves a homok?

Mire figyeljünk az égéskor?

  • Víz ne jusson a fémtűzre
  • Teljes védőruházatot és légzőkészüléket, szükség esetén hővédő ruházatot is használjunk. Viseljünk védőszemüveget.
  • Védjük a környezetet a magas hősugárzástól.
  • Ha szükséges, alakítsunk ki tűzgátat a tűz körül.
  • Vigyük az égő anyagot a szabadba, fedjük le vagy hagyjuk kontrolált körülmények között leégni.
  • Hosszú időre van szükség, amíg az oltóanyag-réteg alatt lévő fém megfelelően lehűl.

Ökölszabály

A német szakirodalom, ahogy nagyon sok esetben, a fémtűzoltás tervezéséhez is ökölszabályként megállapítja, hogy 1 kg égő fém kb. 2 kg oltóanyagot igényel.

Ami már bizonyított a fémtüzek ellen

  1. Az argonoltó, amely magas hőmérsékleteken sem reagál a könnyűfémmel. Tervezésekor az emberi szervezetre (a szén-dioxid oltóhoz hasonlóan) a fojtó hatását figyelembe kell venni. Magnéziummal, lítiummal dolgozó laboratóriumi készülékben telepítették.
  2. A „D” fémtűz oltóporral oltó készülékek. Az oltóporral finoman porított sókeveréket (lényegében nátrium-kloridot vagy kálium-kloridot) helyezünk el, mint fedőt a tűz fölött. Ez kisebb, kezdődő tüzeknél hatékony, mivel relatíve közelről kell a port a tűzre irányítani. A készülék alkalmazása után a finom eloszlású por jó fedést és ezzel hatékony oltást biztosít.
  3. Az utóbbi időben több új oltóanyagot fejlesztettek ki a fémtüzekhez. Ezek:
  • a PyroBubbles egy világos üreges üveggranulátum, amely a forró fém felületén olvad, és így teljesen lefedi a tüzet.
  • a Lith-X Ansul D osztályú oltóanyag. Ezt lítiumtűzre fejlesztették ki, de eloltja a magnézium, a nátrium és a kálium, cirkónium, titán és nátrium-kálium ötvözet tüzet is. 
  • A Lith-X jól működik mindenütt, ahol fém lítiumot használnak. Előnyösen alkalmazható lítium-fémakkumulátorokhoz.

A határfeltételektől függően az adott egyedi esetre alkalmazandó oltóanyag kiválasztását a kockázatértékelés részeként kell meghatározni.

A homokot vagy a cementport csak vészhelyzetként lehet használni, ha megfelelőbb oltóanyagok hiányoznak

Forrás: Védelem 2019/1

Vissza

Ezt a hírt eddig 1929 látogató olvasta.